Pusinky

Pusinky

Podle kalendáře už nastal ideální čas k pečení vánočního cukroví. U nás doma se peče už od minulého týdne, kdy jsme se s maminkou a sestrou tradičně sešly na pečicím dýchánku … pekly jsme od rána do večera u domácího vaječného likéru a holčičích filmů. Takže vanilkové rohlíčky, ořechové vykrajovací, kokosové z formiček a nějaké to linecké už máme. Já osobně si nikdy extra neplánuji, kolik druhů cukroví budu dělat. Většinou je to nějaký momentální nápad či chuť mého muzikanta a našich kluků. S jistotou ale můžu říct, že mě ještě čekají ořechovky, jetelinky a marokánky.
Dnešní inspiraci přináším v podobě bílkových pusinek, kterých se u nás doma nemůže nabažit náš starší syn Boris.


Ingredience (na dva velké plechy)

3 bílky – pokojové teploty
špetka soli
200 g cukru krupice

Na ozdobení

rozpuštěná čokoláda

Postup

Připravím si dva velké plechy a předehřeji elektrickou troubu s vrchním a spodním pečením (bez horkého vzduchu) na 120 °C.
Bílky (společně se špetkou soli) šlehám do nepříliš pevného sněhu, v této chvíli přidávám postupně po lžicích cukr a šlehám dokud není sníh hustý a pevný. Poté ho přenesu do jednorázového potravinářského sáčku, ustřihnu přibližně 1 cm širokou špičku a na plechy s pečicím papírem stříkám jednotlivé pusinky. Hodinu je suším při 120 °C, poté snížím teplotu na 100 °C a suším další hodinu. Během sušení otevřu několikrát troubu, aby z ní unikla vlhkost a pusinky nepraskaly. Určitě zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, doba pečení se u vaší trouby může lišit. Jakmile pusinky vystydnou, namáčím je v rozpuštěné čokoládě.

Pusinky

Pusinky

Pusinky

Pusinky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

14 Komentáře
  • Odpověď Lucie 2.12.2017 at 21:21

    Dáváte oba plechy na jednou nebo ten druhý čeká 2h ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.12.2017 at 13:09

      Luci, dávám do trouby oba plechy, trouba mi peče rovnoměrně. Jinak doporučuji pusinky upéct z poloviční dávky (jeden plech). Určitě nenechávat čekat 2 hodiny. Přeji pohodové pečení a krásné adventní dny, Lucie.

      • Odpověď Lucie 9.12.2017 at 15:15

        Super,děkuji za odpověď. Snad je budu mít taky tak krásné ? šťastné Vánoce ??

  • Odpověď Greta 8.12.2017 at 13:40

    Dobrý deň,môžem sa opýtať,ako ich necháte stuhnut, „odkvapkat“ po namočeni do čokolády?ps.vyzerajú krásne!:) greta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.12.2017 at 21:16

      Milá Greto, děkuji, jsem ráda, že se pusinky líbí. :) Po namočení jsem je pokládala na pečicí papír a nechala čokoládu zatuhnout. Pak jednoduše sloupla z papíru. :) Přeji hezké adventní dny, Lucie.

  • Odpověď ilona 9.12.2017 at 14:36

    Prosím, jak se mají skladovat?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2017 at 19:00

      Milá Ilono, nejlépe v krabici, někde v suchu a chladu. Ale NE v lednici, tam by se pusinky rozpadly. Pohodové pečení a krásné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Jarda 13.12.2017 at 22:19

    Pekny recept zítra vyzkoušíme, zrovna máme 3bílky,které máme z receptu na Vaše linecké. Napíšu jak jsme dopadly.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2017 at 11:07

      Ať se povedou!

  • Odpověď Terina 3.1.2019 at 12:34

    Tak toto je od letošních Vánoc hitem v naší domácnosti. Z lineckého cukroví mi zbyly přesně tři bílky a tohle je opravdu snadné, a to dvouhodinové sušení, to je tak akorát pustit si k tomu nějaký vánočně-romantický film :) Po vytažení z trouby jsem si připravila polevu a „duchy“ jak jsme jim u nás začali říkat, jsme s přítelem namáčeli okamžitě a šlo to rychle a vypadají senzačně a to jak chutnají, jak se v puse rozplynou… ohromné. Dětem a i dospělým chutnali tak moc, že jsem si jistá, že je budu dělat nejen na Vánoce. Moc děkuji za inspiraci a za tak skvělou chuť.
    PS.: bez dobré trouby se žádné pečení neobejde. Pak jsou i ty nejlepší recepty pouze tahákem k úspěchu, bez vlastní láskyplné snahy a dobrého vybavení by to nešlo tak hladce.
    Lucie jste báječná, ať máte úspěšný rok 2019 plný nejen dobrot, ale i dobra :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.1.2019 at 10:12

      Děkuji Vám za milá slova. Jsem ráda, že jste s recepty spokojená. A potvrzuji přesně to, co píšete … bez dobré trouby to prostě nejde! Přeji Vám krásný nový rok a ať je i nadále pečení vydařené. Lucie

  • Odpověď pěkně vypečený blog 15.9.2019 at 10:02

    Dobrý den, Magdo, změknout mohou vlhkostí nebo špatným vyšleháním bílků. Držím palce, aby byly příště dle Vašich představ. Lucie

  • Odpověď Lucie 17.12.2020 at 18:31

    Dobrý večer, Luci:) Mohu se prosím zeptat, jakou čokoládu používáte? A necháváte ji na máčení cukroví pouze rozpustit ve vodní lázni? Nepřidáváte tuk?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 17.12.2020 at 20:11

      Dobrý večer, Luci, dané to přesně nemám. Používám většinou takovou, jakou máme doma. 😀 Třeba dneska jsem použila nějakou obyč. mléčnou s vysokoprocentní 81…. přidávám máslo. Když natrefím, tak kupuji kvalitní mléčné pecičky, ty jsou na rozpouštění taky fajn a vždy teda s kouskem másla. Klidné adventní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď