Povidlový dort

Povidlový dort

Než jsem zkusila upéct tenhle dort, několikrát jsem si pročetla recept … v korpusu totiž nebylo ani máslo (ani jiný tuk) a ani vajíčka. Babička u něj neměla ani žádnou poznámku (jestli ho třeba pekla a je dobrý :-)). Nezbývalo tedy než ho vyzkoušet a přesvědčit se sama. Těsto bylo hodně tuhé, a tak jsem předpokládala, že i korpus bude po upečení tužší než na jaký jsem zvyklá. A nebudu vás dlouho napínat, bylo tomu opravdu tak. Každopádně chuť mě nezklamala a to hlavně díky povidlům, která jsou nejen mezi jednotlivými patry dortu, ale i v těstě, ze kterého je korpus upečen. Dort jsem ozdobila jen jednoduše pomocí šablony moučkovým cukrem. Příště ho ještě nazdobím šlehačkou, ta se k němu bude taky skvěle hodit.

 

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

500 g polohrubé mouky
220 g cukru krupice
150 g švestkových povidel
1 vrchovatá lžíce kakaa
500 ml mléka
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
citronová kůra z 1/2 bio citronu
1 lžíce citronové šťávy
máslo na vymazání formy, mouka na vysypání
+ cukr moučka a máta na dozdobení

Náplň

550 g povidel
tuzemák dle chuti
cukr moučka dle chuti

Postup

Připravím si formu, kterou vymažu máslem a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Do větší misky dám povidla, která promíchám s kakaem a cukrem. Přidám citronovou kůru, šťávu a sůl. Mouku rozdělím na třetiny a první dvě z nich přimíchám, do poslední třetiny vmíchám jedlou sodu a mouku na chviličku odložím. Do velké mísy, ve které mám všechny doposud použité ingredience, přidám mléko a nakonec přimíchám odloženou mouku se sodou. Těsto bude hodně tuhé. Rozložím ho do formy a dám péct. Po 30 minutách pečení přikrývám formu alobalem. Celkový čas pečení je 75 minut. Než se korpus upeče, smíchám povidla na náplň s tuzemákem a cukrem dle chuti.
Po upečení nechám korpus vystydnout a poté ho podélně rozříznu na pláty, které pomažu povidly. Korpusy navrstvím na sebe a dozdobím moučkovým cukrem a mátou.

Povidlový dort
Povidlový dort
Povidlový dort
Povidlový dort

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Štěpánka 23.4.2017 at 18:31

    Mňam! Miluju povidla a tohohle krasavce určitě musím vyzkoušet ?

  • Odpověď Zuzka 24.4.2017 at 12:03

    Miluju kombinaci perníku a povidel, letošní velikonoční perníčky byly právě takto slepované – což zkusit pro obměnu dortu přidat krom kakaa i perníkové koření? Já vyzkouším .)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.4.2017 at 6:18

      Perníčky s povidly … mňam. 😀 Věřím, že i tento dort bude chutnat. Klidně bych v něm to kakao nechala a navíc přidala špetku koření. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Zbyněk 8.5.2017 at 18:58

    U nás doma se povidla nikdy moc dlouho neohřejí. Tak jak jsem viděl tento dort, řek jsem si, že musím zkusim něco jinéh než buchty :-). Je vážně vinikající a daleko méně pracný než zmiňované buchty. Moc děkuji za Vaše recepty. Zbyněk

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.5.2017 at 6:58

      Milý Zbyňku, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste spokojený a že se vám daří. Přeji, ať máte z pečení stále radost. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 14.10.2017 at 12:20

    Luci,
    konečně pauza mezi pečením narozeninových dortů :) a musím říct, že tenhle dort je bomba, jen se po něm zaprášilo :) V zimě udělám určitě znovu a přidám víc rumu na zahřátí 😀
    Pěkný víkend
    Peťa

  • Odpověď Pavla 20.10.2017 at 14:40

    Dobrý den, jak hodně je tento dort sladký? Nemyslím povidlovou náplň, ale korpus. Děkuji:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.10.2017 at 8:17

      Milá Pavli, dort je sladký (dle mého názoru tak akorát). Sama nemám ráda extrémně přeslazené dezerty … Na druhou stranu, co nemusí připadat sladké mě, může být pro Vás sladké až až. Tak snad se Vám trefím do chuti. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Zanechte odpověď