Pohankovo-čokoládové buchtičky s borůvkami

Pohankovo-čokoládové buchtičky s borůvkami

Podobné buchty jsem vždy pekla jen ze špaldové nebo pšeničné mouky. Jakmile jsem tuhle variantu malých buchtiček upekla z mouky pohankové, už je nepeču jinak. Důležitou složkou buchtiček je čokoláda, kterou můžete použít dle chuti hořkou nebo vysokoprocentní mléčnou, stejně jako jsem ji použila já. Můj muzikant má kvalitní čokoládové dezerty rád, a tak je tenhle momentálně u nás doma velmi oblíbený. Příprava je snadná a časově jsou buchtičky také nenáročné. Jejich předností není jen dokonalá chuť, ale také to, že si na nich i třetí den pochutnáte, jako byste je právě upekli, jsou úžasně vláčné. Dovnitř i na ozdobu jsem použila borůvky, ale láká mě je vyzkoušet také s malinami.


Ingredience (použila jsem 3 zapékací mističky o objemu 200 ml)

4 lžíce pohankové mouky (asi 75 g)
50 g třtinového cukru
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
120 g rozpuštěné kvalitní mléčné čokolády (použila jsem čokoládové pecičky 33,6%)
3 plné lžičky mražených borůvek (dohromady přibližně 20 g) + lžička třtinového cukru
máslo na vymazání mističek
čerstvé borůvky na ozdobu

 

Postup

Troubu předehřeji na 170 °C a mističky vymažu máslem. Cukr vyšlehám společně se žloutkem, vajíčkem, vanilkovým extraktem a solí. Rozpuštěné máslo spolu s rozpuštěnou čokoládou přidám do vyšlehané směsi a promíchám. Postupně přisypávám mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Vše dokonale vypracuji do hladkého těsta. Mražené borůvky obalím v lžičce třtinového cukru.
Do každé připravené mističky dám jednu lžíci těsta, na těsto lžičku mražených borůvek a rozdělím zbytek těsta, které borůvky schová. Peču přibližně 35 minut. Po vytažení z trouby nechám buchtičky lehce vychladit a aby se mi lépe vyndávaly, projedu kulatým nožem po obvodu mističek. Podávám vlahé nebo úplně vychlazené. Zdobím čerstvými borůvkami a servíruji nakrájené na plátky.

 

Pohankovo-čokoládové buchtičky s borůvkami

Pohankovo-čokoládové buchtičky s borůvkami

Pohankovo-čokoládové buchtičky s borůvkami

Pohankovo-čokoládové buchtičky s borůvkami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

5 Komentáře
  • Odpověď Denisa 3.8.2017 at 11:50

    Milá Luci, buchticky jsou úžasné. Celá naše rodina je silně čokoládová, takže je to pro nás ten pravý recept. Pro velký úspěch je budu péct zítra znovu, ale tentokrát je vyzkouším s malinami. Krásné léto!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.8.2017 at 20:47

      Milá Deniso, skvělá zpráva, tyhle vážně nemají chybu. :-) Jaké byly s malinami? Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Denisa 6.8.2017 at 12:51

    Ahoj Luci, malinové jsou také vynikající. Jenom je musím příště upéct z dvojité dávky, protože byly hned pryč. Děkuji za další výborný recept. Hezký srpen☺

  • Odpověď Lenka 6.2.2019 at 14:28

    Vyzkoušeno a nemá chybu, dala sem kombinaci malin a borůvek a dělala do klasické babovkove formy – na snídani, ale byla teda hned fuč?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.2.2019 at 12:53

      Leni, děkuji za komentář, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :) Lucie

    Zanechte odpověď