Mám pocit, že jsem podzimní makronky chystala docela nedávno, a přitom už to bude za pár dnů rok. Neuvěřitelné… Letos jsem je v tuhle dobu neměla vůbec v plánu připravovat. Rozhodla jsem se prakticky ze dne na den, když kluci přinesli domů nasbírané žaludy a kaštany. Vnukli mi tak nápad zkusit jeden žalud vytvarovat z cukrářské modelovací hmoty. Přemýšlela jsem, jak jej využít … no, na makronce by nevypadal vůbec špatně.
Nakonec jsem připravila makronky ve dvou dávkách, aby vypadaly hezky barevně a lákavě. Listy tomu všemu nakonec dodaly příjemnou podzimní atmosféru.
Čím dál častěji mi posíláte fotky vašich makronek a já jsem moc ráda, že se vám daří a že z nich máte radost. A vy, kteří jste se zatím báli či zdráhali udělat je úplně poprvé, osmělte se, třeba budete mile překvapeni. Přeji krásné skořápky a příjemné podzimní dny.
Ingredience (přibližně na 96 ks skořápek)
3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
2 lžíce kakaa
Na náplň
Krém ze slaného karamelu
100 g cukru krupice
3 lžíce vody
100 ml smetany ke šlehání 31%
špetka mořské soli (nebo dle chuti)
200 g povoleného másla
+ bílá cukrářská modelovací hmota, hnědé gelové potravinářské barvivo
Postup
Když peču makronky odpoledne, bílky si nachystám už ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy a přidám 2 lžíce kakaa. Důkladně promíchám a spojím. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovými podložkami. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a kakaem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby je nechám lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Náplň připravím tak, že nejprve zkaramelizuji cukr, který dám společně s vodou do hrnce a na středním plameni ho nechám probublávat. Pozor: NEMÍCHAT! Jakmile je cukr rozpuštěný a má světle hnědou barvu (trvá to asi 6-8 minut), odstraním ho ze zdroje tepla. V této chvíli začnu metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlím. Pak přidám špetku soli. Karamel nechám chviličku odpočinout, lehce jakoby zatuhne a trošinku ještě zhoustne. Mezitím si vyšlehám povolené máslo, k němu pak po lžících přidávám karamel. Krém nesmí být moc řídký, takže nedávám karamel všechen (i tak žádný nezůstane, jen tak na lžičku je táák dobrý).
Krémem naplním jednorázový cukrářský pytlík, který dám na pár minut do lednice. Pak krém nanáším na skořápky a spojuji je.
Makronky zdobím žaludy vyrobenými z cukrářské modelovací hmoty (nemusí být).
11 Komentáře
Jsou krásné a lákavé. Stále jsem odolávala je udělat, ale když jsou tak populární …asi bych se je měla naučit Ať se daří
sladkavanilka
Děkuji, Žanet Zkusit je můžete. 😀
no taky jsem do nich o víkendu pustila…zdaleka nebyly tak krásné jako ty vaše…ale nevzdávám to…nevzdám se!!!
To je hezký přístup, nevzdávejte! Fandím Vám … Jak píšu u svého prvního příspěvku o makronkách … je to boj a občas běh na dlouho trať, chce to trpělivost. Držím palce a přeji krásné skořápky, Lucie.
Vypadají krásně. Ale mám problém sehnat mandlovou mouku. Nebo si mandle melete sama? Podložku jsem zakoupila, tak už se těším, až se do nich pustím!
Milá Martino, mandle kupuji v prodejnách zdravé výživy nebo přes internet v cukrářských potřebách. Přeji ať se Vám makronky podaří a máte z nich radost. Hezký den, Lucie.
Nádhera, a náplň se slaným karamelem je úplně NEJ! Já mám s makronkama velmi ambivalentní vztah. Někdy jsou perfektní, jindy letí celá várka do koše 😀
Tohle přesně znám.
Tak toto je primo sladka podzimni nadhera
Lucie, čím barvíte makronky? Všechny barvy máte krásně syté, výrazné (nejen u tohoto receptu, ale u všech). Gelové barvy se mi neosvědčily, strašně zředí těsto a pak to není ono, nebo je to takové „vyblité“… Ale narozeninové dětem do školy to chce přece jen barevnější. Díky za radu!
Aha, tak už jsem pročetla další příspěvky a našla jsem, že používáte značku Wilton… Zkusím tedy nějaké barvy objednat