Období pečení cukroví je v plném proudu, proto přináším další inspiraci na jedno (snadné) bezlepkové. Klasické bílkové pusinky jsou na blogu už dlouho, tak jsem si řekla, že přidám ještě oříškovou variantu. Letos jsem z pusinek udělala kroužky, takže záleží jen na vás, pro který tvar se rozhodnete.
Ingredience (na 4 velké plechy)
4 bílky pokojové teploty + špetka soli
250 g cukru moučka
250 g vlašských ořechů (rozmixovaných)
pár kapek vanilkového extraktu
Postup
V hrnci nechám vařit vodu na vodní lázeň. Připravím si plechy, které vyložím pečicím papírem.
Ve skleněné míse vyšlehám bílky (se špetkou soli) do tuhého sněhu. Přidám cukr a mísu vložím do vodní lázně, stáhnu příkon tepla, aby voda moc nebublala. El. metličkami šlehám sníh s cukrem do zhoustnutí – trvá to asi 6 minut. Poté vyndám mísu z lázně, ručně vmíchám ořechy a extrakt. Směs nechám vystydnout na pokojovou teplotu. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 120°C.
Naplním jí cukrářský pytlík, do kterého jsem dala ozdobnou špičku s širším otvorem a na plech tvořím kroužky. Peču 8 minut, pak snížím teplotu na 100°C a s vařečkou ve dvířkách suším ještě 50 minut. U tohoto receptu zase doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
A kdo má rád čokoládu, může si do ní upečené kroužky namočit nebo si je čokoládou pokapat.
2 Komentáře
Je nutné dělat to ve skleněné míse, nebo muže být i nerez?
Díky ?
Není, použít můžete i nerez. Krásné Vánoce, Lucie.