Srpnovým receptem v pěkně vypečeném kalendáři byl Nepečený ricottový koláč. Stránky
k otáčení v kalendáři pomalu ubývají, o to víc se však blíží datum, kdy vyjde druhý díl Pěkně vypečené kuchařky. Ta vlastně může za všechnu NEaktivitu na blogu a zároveň i za tyhle pozdní příspěvky … Snad pak přinese překvapení, nadšení a radost z pečení, kterou jsme u její přípravy zažívali my. Brzy vám ukážu titulní stranu, prozradím pár zajímavostí a hlavně upřesním, kdy a kde bude kniha v prodeji.
Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 26 cm)
Na korpus
250 g celozrnných sušenek (nebo dle chuti)
100 g vlašských ořechů
180 g rozpuštěného másla
Na náplň
500 g ricotty
150 ml smetany ke šlehání 31%
80 g cukru moučka
1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 plátky želatiny + 4 lžíce studené vody
sezónní ovoce – použila jsem hrst malin, borůvek a jahod
+ ovoce na ozdobení koláče
Postup
Sušenky společně s ořechy rozmixuji a přidám rozpuštěné máslo. Připravené těstíčko, které má podobu mokrého písku (podle potřeby mohu přidat ještě trochu másla), navrstvím do formy a dám do lednice na hodinu odpočinout.
Želatinu nechám nabobtnat ve studené vodě. V menším hrnci zahřeji smetanu s vanilkovým cukrem, před bodem varu odstavím (nevařím). Z plátků želatiny vymačkám vodu a rozmíchám ji ve smetaně. Míchám, dokud se želatina nerozpustí. Ricottu prošlehám s oběma druhy cukru a přimíchám smetanu se želatinou. Do krému opatrně přidám ovoce a celou směs rozprostřu na připravený korpus. V lednici nechám minimálně 3 hodiny odpočinout. Jakmile smetanová směs na koláči zatuhne, dozdobím ho čerstvým ovocem.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!