Mrkvovo-ořechový dort

Mrkvovo-ořechový dort

Na jaře jsem někdy kolem Velikonoc měla v plánu upéct mrkvový dort … plány v rámci pečení ale tehdy nabraly úplně jiný směr, a tak jsem jeho přípravu odsunula na neurčito. A zřejmě to tak mělo být, protože právě teď nastal ten správný důvod k jeho přípravě. Můj muzikant slavil krásné (kulaté) narozeniny!
Nejprve jsem si říkala, že nebudu zbytečně experimentovat a pro hosty připravím něco osvědčeného, čím si budu jistá a nebudu z toho mít zbytečný stres. Nakonec jsem samu sebe přemluvila a pustila se do svého prvního mrkvovo-ořechového dortu. Dort je dost bohatý na ingredience, ale ty se všechny krásně promítnou ve výsledné chuti korpusu a společně s krémem tvoří dokonalý dezert. Při jeho přípravě jsem využila nabídky pomoci od mého muzikanta, který se zasloužil o ty krásné mrkvičky, které dort zdobí. 😀

 

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)

Na korpus

200 g na jemno nastrouhané mrkve
150 g čerstvého ananasu – lehce rozmixovaného
100 g jemně rozmixovaných pekanových ořechů
250 g polohrubé mouky
4 vejce
180 g třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
200 ml řepkového oleje
1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu

máslo na vymazání formy, mouka na vysypání formy

Na krém

1250 g ricotty (5 kelímků)
200 g smetany ke šlehání (31%)
3-4 lžíce cukru moučka (dle chuti)
plná lžička vanilkového extraktu
2 plné lžičky Créme Ole vanilka

Na ozdobu

3 plné hrsti vlašských ořechů (rozmixovat na jemno)
marcipánové mrkvičky + pekanové nebo vlašské ořechy

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou.
V jedné míse smíchám mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Ve druhé míse vyšlehám vejce společně s oběma druhy cukru, přidám vanilkový extrakt a olej. K této směsi vmíchám sypkou směs mouky a nakonec přidám mrkev, ananas a ořechy. Těsto dám do formy a peču přibližně hodinu (zhruba v polovině pečení jsem korpus přikrývala alobalem, aby se nepřipálil, doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a propečení korpusu zkoušet špejlí).
Jakmile se korpus upeče, nechám ho úplně vystydnout. Mezitím si připravím krém … Ricottu vyšlehám s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť vyšlehám smetanu a ručně ji vmíchám do připravené ricotty. Do krému pak lehce zašlehám Créme Ole.
Korpus jsem vodorovně nařezala na 4 části. Každou část jsem promazala krémem, mazala jsem tak, aby mi krém zbyl i na pomazání celého dortu. Ten jsem pak zasypala ořechy i po stranách a dozdobila připravenými mrkvičkami z marcipánu a půlkami ořechů.
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Mrkvovo-ořechový dort
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Eva Veverkova 14.12.2017 at 7:37

    Dobry den, planuji upect tento dort, ale potrebovala bych poradit, zda Creme ole pouzit pracek nebo uz hotovy krem? Predem dekuji za odpoved 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2017 at 11:06

      Dobrý den, Evi, používám prášek. Ať se dort povede a chutná. :-) Krásné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Šárka 7.3.2018 at 11:22

    Dobrý den, jaký prosím Vás význam v krému má Créme olé? Lze jej vynechat? Děkuji, Šárka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.3.2018 at 11:41

      Milá Šárko, přidávám ho do krémů na zahuštění. Pokud ho nepoužijete, tak se nic hrozného nestane. Hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Sylva 28.3.2018 at 6:29

        Dobrý den, Lucie,

        dort vypadá úžasně-chystám se ho upéct k narozeninám, ale mám dvě otázky-je možné Creme Ole nahradit škrobem? (když je to na zahuštění) A také se chci zeptat, jak velká je dortová forma, ve které pečete-obrázek tu velikost přece jen zkresluje.
        Moc díky

        • Odpověď pěkně vypečený blog 28.3.2018 at 18:19

          Milá Sylvo, dort doporučuji, je výborný. Kukuřičný škrob jsem do tohoto krému ještě nepoužívala. Většinou, když ho používám, tak do krémů vařených. Pokud Creme Ole použít nechcete, tak ho do krému nedávejte, jen nebude tolik hustý. Forma má průměr 20 cm, dort tedy po nakrájení výjde na 10-12 kusů. Přeji vydařené pečení a hezké Velikonoce, Lucie.

  • Odpověď Lenka 14.7.2020 at 5:46

    Dobrý den, Lucie,
    recept na dort se mi moc líbí, jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné místo ananasu (který nám doma moc nechutná) použít více mrkve :) Nebude problém s tím, že mrkev je spíše suchou složkou a rozmixovaný ananas tvoří tekutou složku těsta?
    Mockrát děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
    L.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.7.2020 at 19:55

      Dobrý den, Leni, pokud nepoužijete ananas, tak zkuste dát nastrouhaná jablka. :) Korpus i po nich bude hezky vláčný. Tak ať se vše povede a chutná. Krásné léto, Lucie.

      • Odpověď Lenka 3.8.2020 at 10:11

        Milá Lucie,
        děkuji za radu, dort byl výborný :)
        Přeji krásnou druhou polovinu léta!
        L.

    Zanechte odpověď