Na jaře jsem někdy kolem Velikonoc měla v plánu upéct mrkvový dort … plány v rámci pečení ale tehdy nabraly úplně jiný směr, a tak jsem jeho přípravu odsunula na neurčito. A zřejmě to tak mělo být, protože právě teď nastal ten správný důvod k jeho přípravě. Můj muzikant slavil krásné (kulaté) narozeniny!
Nejprve jsem si říkala, že nebudu zbytečně experimentovat a pro hosty připravím něco osvědčeného, čím si budu jistá a nebudu z toho mít zbytečný stres. Nakonec jsem samu sebe přemluvila a pustila se do svého prvního mrkvovo-ořechového dortu. Dort je dost bohatý na ingredience, ale ty se všechny krásně promítnou ve výsledné chuti korpusu a společně s krémem tvoří dokonalý dezert. Při jeho přípravě jsem využila nabídky pomoci od mého muzikanta, který se zasloužil o ty krásné mrkvičky, které dort zdobí. 😀
Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 20 cm)
Na korpus
200 g na jemno nastrouhané mrkve
150 g čerstvého ananasu – lehce rozmixovaného
100 g jemně rozmixovaných pekanových ořechů
250 g polohrubé mouky
4 vejce
180 g třtinového cukru
1 lžíce domácího vanilkového cukru
200 ml řepkového oleje
1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy, mouka na vysypání formy
Na krém
1250 g ricotty (5 kelímků)
200 g smetany ke šlehání (31%)
3-4 lžíce cukru moučka (dle chuti)
plná lžička vanilkového extraktu
2 plné lžičky Créme Ole vanilka
Na ozdobu
3 plné hrsti vlašských ořechů (rozmixovat na jemno)
marcipánové mrkvičky + pekanové nebo vlašské ořechy
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou.
V jedné míse smíchám mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Ve druhé míse vyšlehám vejce společně s oběma druhy cukru, přidám vanilkový extrakt a olej. K této směsi vmíchám sypkou směs mouky a nakonec přidám mrkev, ananas a ořechy. Těsto dám do formy a peču přibližně hodinu (zhruba v polovině pečení jsem korpus přikrývala alobalem, aby se nepřipálil, doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a propečení korpusu zkoušet špejlí).
Jakmile se korpus upeče, nechám ho úplně vystydnout. Mezitím si připravím krém … Ricottu vyšlehám s cukrem a vanilkovým extraktem. Zvlášť vyšlehám smetanu a ručně ji vmíchám do připravené ricotty. Do krému pak lehce zašlehám Créme Ole.
Korpus jsem vodorovně nařezala na 4 části. Každou část jsem promazala krémem, mazala jsem tak, aby mi krém zbyl i na pomazání celého dortu. Ten jsem pak zasypala ořechy i po stranách a dozdobila připravenými mrkvičkami z marcipánu a půlkami ořechů.
9 Komentáře
Dobry den, planuji upect tento dort, ale potrebovala bych poradit, zda Creme ole pouzit pracek nebo uz hotovy krem? Predem dekuji za odpoved 😉
Dobrý den, Evi, používám prášek. Ať se dort povede a chutná. Krásné adventní dny, Lucie.
Dobrý den, jaký prosím Vás význam v krému má Créme olé? Lze jej vynechat? Děkuji, Šárka
Milá Šárko, přidávám ho do krémů na zahuštění. Pokud ho nepoužijete, tak se nic hrozného nestane. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, Lucie,
dort vypadá úžasně-chystám se ho upéct k narozeninám, ale mám dvě otázky-je možné Creme Ole nahradit škrobem? (když je to na zahuštění) A také se chci zeptat, jak velká je dortová forma, ve které pečete-obrázek tu velikost přece jen zkresluje.
Moc díky
Milá Sylvo, dort doporučuji, je výborný. Kukuřičný škrob jsem do tohoto krému ještě nepoužívala. Většinou, když ho používám, tak do krémů vařených. Pokud Creme Ole použít nechcete, tak ho do krému nedávejte, jen nebude tolik hustý. Forma má průměr 20 cm, dort tedy po nakrájení výjde na 10-12 kusů. Přeji vydařené pečení a hezké Velikonoce, Lucie.
Dobrý den, Lucie,
recept na dort se mi moc líbí, jen jsem se chtěla zeptat, zda je možné místo ananasu (který nám doma moc nechutná) použít více mrkve Nebude problém s tím, že mrkev je spíše suchou složkou a rozmixovaný ananas tvoří tekutou složku těsta?
Mockrát děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
L.
Dobrý den, Leni, pokud nepoužijete ananas, tak zkuste dát nastrouhaná jablka. Korpus i po nich bude hezky vláčný. Tak ať se vše povede a chutná. Krásné léto, Lucie.
Milá Lucie,
děkuji za radu, dort byl výborný
Přeji krásnou druhou polovinu léta!
L.