Litý kynutý koláč s posypkou

Litý kynutý koláč s posypkou

Udělat radost mamince každého zahřeje… a já té své udělala nevědomky radost obrovskou. Hledala jsem v sešitku receptů po prababičce nějaký litý kynutý koláč. V hlavě jsem měla jasnou představu jak by měl vypadat. Chtěla jsem ho s jahodami a posypkou (drobenkou). Všechny recepty ze sešitu zatím vyzkoušeny nemám, takže jsem vůbec netušila do čeho jdu. Upekla jsem ho, voněl nádherně… „vzorek“ jsem zanesla našim. Maminku dojímala už jen ta vůně. Vůně totiž dokáže kouzelně vyvolat vzpomínky a maminku tento koláč vrátil zpět do dětství. Vyprávěla, jak jim ho prababička pekla o prázdninách a pamatovala si dokonce i na to, jak vypadala forma, ve které se koláč pekl. :)
Tak si ho upečte a věřte, že nejen ta vůně bude nezapomenutelná. 😀

Ingredience (forma o velikosti 32×20 cm)

300 g hladké mouky + na poprášení
100 g rozpuštěného másla
3 žloutky
4 plné lžíce cukru krupice
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru
200 ml vlažného mléka
špetka soli
citronová kůra z jednoho menšího citronu

Na kvásek

30 g čerstvého droždí
2 lžíce mléka
1 lžička cukru krupice

Posypka

1 plná lžíce polohrubé mouky
1 plná lžíce cukru moučka
2 plné lžíce mandlové mouky
1 lžíce povoleného másla

máslo na vymazání formy a hladká mouka na vysypání

ovoce dle chuti (použila jsem čerstvé jahody)

cukr moučka na poprášení po upečení

Postup

Nejprve si připravím kvásek. V misce rozdrolím droždí, přidám cukr a vlažné mléko. Rozmíchám, přikryji a nechám kvásek vzejít (trvá to přibližně 10 minut). Mezitím rozpustím máslo a nechám ho chviličku vychladnout. Do mísy od robota proseji mouku, přidám oba druhy cukru, sůl, žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a kvásek. Nechám hněvat přibližně 15 minut. Těsto bude řidší, ale takhle je to správně. Po patnácti minutách těsto zapráším hladkou moukou, přikryji Podčepcem nebo utěrkou a nechám 1,5 hodiny kynout. Mezitím očistím jahody a nakrájím je na půlky (případně větší kostky).
Všechny ingredience na posypku dám do misky a ručně ji vypracuji. Formu vymažu máslem a vysypu moukou.
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem naliji ho do připravené formy, pokladu na něj jahody a zasypu posypkou. Pod utěrkou ho nechám ještě 30 minut odpočívat. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Koláč peču 35 minut. Na posledních 10 minut jsem ho přikryla alobalem, aby se nespálil. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Po upečení nechám vystydnout a popráším moučkovým cukrem.

 

Litý kynutý koláč s posypkou

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Simi 23.5.2021 at 5:09

    Óóó, milé vzpomínku na kuchařské umění našich babiček. Ta moje milovala litý meruňkový koláč s drobenkou. Ten ale byl kypřený. O litém kynutém jsem nikdy neslyšela. Vyhlíží svůdně a určitě vyzkouším. Mějte se krásně.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.5.2021 at 11:08

      Milá Simi, děkuji, opravdu doporučuji, je to lahůdka. :) Pohodové pečení a klidné dny, Lucie.

  • Odpověď Kája 27.5.2021 at 14:20

    Jo, je dobrý. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.5.2021 at 9:46

      😀 Děkuju!

  • Odpověď Monika 16.9.2021 at 13:10

    Luci, moc děkuji za Vaše recepty, tento je opět TOP, hlavně ta mandlová drobenka! Jen jsem místo klasické mouky dala špaldovou :) Hezký den, M.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.10.2021 at 7:37

      Milá Moni, děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že jste s recepty spokojená. :) Hezké podzimní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď