Jak moc naši kluci milují palačinky, vafle a hlavně lívance, jsem tady během těch pár let psala už několikrát. Po vaflové mánii začátkem roku jsme se zase vrátili zpátky k lívancům. Recept na lívance, který na blogu už mám, je rychlý a bez použití droždí.Tentokrát jsem ale po droždí sáhla a zkusila recept podle prababičky, který jsem si malinko poupravila a dala do těsta mimo jiné i špaldovou mouku. Lívance vonící kváskem mi připomněly, jak nám je maminka smažila na starém těžkém litinovém lívanečníku … Je krásné, když v nás vůně dokáží vyvolat dávnou vzpomínku.
Kynutím se nenechejte odradit, jde to docela rychle. Lívance jsou nadýchané, měkké a podle našich synů mají jen jednu chybičku – je jich z jedné dávky pouze 16. 😀
Ingredience (na 16 kusů)
Na kvásek
20 g čerstvého droždí
lžička cukru krupice
3 lžíce mléka
rostlinný olej na smažení
marmeláda, tvaroh, ovoce
Postup
Nejprve připravím kvásek – v míse rozdrobím droždí, přidám cukr a mléko. Vše společně promíchám, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám kvásek vzejít. Ve větší míse smíchám oba druhy mouky, přidám hotový kvásek, cukr, sůl, pár kapek vanilkového extraktu, vejce, mléko a brambory.Vše společně promíchám, přikryji utěrkou a nechám kynout asi 45 minut. Po nakynutí je těsto hustější.
Promíchám ho a na předehřáté pánvi pak lívance smažím.
2 Komentáře
Kynuté bramborové lívance tedy neznám, ale vypadají dosti lákavě
Na fotce to vypadá skvěle.
Díky moc, nejsou vůbec špatné.