Když jsem jednou při povídání nahlas přemýšlela o tom, co bych mohla připravit na blog, bez váhání na mě kamarádka vychrlila: „Udělej zase nějaký slaný koláč.“ Jeden slaný koláč jsem na blog dávala celkem nedávno, ale pořád mi ta její myšlenka ležela v hlavě. Jednu dobu jsem každý týden připravovala obědy nebo večeře z řepy. Sice jsem její „vůní“ při vaření doma všechny už trochu obtěžovala, ale já se jí stále nemohla nabažit. Poslední půlrok si ji dávám jen zřídka, jelikož mám keramická rovnátka a snažím se je mít stále krásně bílá. 😀 Ovšem v tomto případě jsem neodolala a koláč s červenou řepou jsem si skutečně vychutnala. Podobně jako u koláče caprese jsem i tento můj oblíbený „salát“ převedla do koláčové podoby, která opravdu stojí za upečení.
Ingredience (forma 24x24cm)
300 g špaldové mouky
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla
1/2 lžičky soli
50 ml vlažného mléka
1 kostka droždí pokojové teploty (42g)
mouka na podsypání
Na náplň
6 ks středně velké řepy (předvařené)
3 lžíce třtinového cukru
4 lžíce balsamica
1 lžíce olivového oleje + olej po upečení
sůl a pepř
citronová šťáva z půlky citronu
Na ozdobu
měkký kozí sýr
čerstvý tymián
polníček
Postup
Nejprve si připravím těsto … Do vlažného mléka rozdrolím droždí, přidám máslo, žloutky a mouku, kterou jsem smíchala se solí. Pomocí robota vypracuji těsto, které lehce zapráším moukou a nechám ho minimálně hodinu kynout. Těsto je tuhé, ale právě takové ho potřebuji (nelekejte se, že nenakyne do nadýchaného bochánku).
Řepu, kterou jsem si předvařila v lehce osolené vodě, oloupu a nakrájím na přibližně 1 cm silné plátky. Na pánvi zredukuji ocet se třtinovým cukrem, přidám trochu soli a pepře. Pánev odstavím ze zdroje tepla a dám do ní plátky řepy, které v redukci obalím. Poté je ještě zakapu olivovým olejem.
Troubu si předehřeji na 170 °C. Těsto rozválím na moukou posypané ploše na přibližně 0,5 cm silný plát a za pomoci válečku přenesu a rozložím do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem. Těsto by mělo mít asi centimetr vysoké okraje, přebytek těsta odříznu. Pak na něj kladu řepu a zbylou redukcí, která zůstala v pánvi, ji lehce zakapu. Peču v horkovzdušné troubě 30 minut. Po vytažení z trouby nechám koláč malinko vychladnout, zakapu ho citronovou šťávou, olivovým olejem, ozdobím čerstvým tymiánem, lístky polníčku a kozím sýrem. Dle potřeby osolím.
2 Komentáře
Luci,jak dlouho vaříte tu řepu,prosím? Děkuji za odpověď.
Zdeničko, červenou řepu (středně velkou) vařím v tlakovém hrnci přibližně 35 minut. L