Řekla jsem si, že když se blíží Velikonoce, připravím na blog taky nějaký slaný koláč. Tenhle připravuji moc ráda a hlavně jsem jím vždy dělávala radost mé mamince, která si ho velmi zamilovala. Před časem jsem jí dala recept a od té doby si ho peče sama a docela často. Je jednoduchý, vypadá krásně a pro ty, co mají rádi rajčata s mozarellou, může být další variantou, jak je ještě eventuálně v kuchyni použít. Originál Caprese za studena je mým oblíbeným salátem, ale tenhle zapečený taky nemá chybu. Mě totiž rajčata v zimě víc chutnají tepelně upravená. Už se těším, až nám na zahradě začnou dozrávat ta velká bulharská rajčata, která pro nás dědeček s láskou pěstuje. Do té doby ale upeču těchto koláčů ještě hodně. 😀
Ingredience (forma 20×25 cm)
150 g hladké mouky
75 g chlazeného másla (nakrájeného na kostičky)
1/2 lžičky mořské soli
3 lžíce studené vody
kousek másla na vymazání formy
mouka na podsypání
fazole na zatížení těsta
Na náplň
5 středních rajčat
300 g mozzarelly (3 balení)
hrubozrnná sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
čerstvá bazalka
Postup
V míse smíchám mouku se solí a přidám na kostičky nakrájené máslo. Ručně vytvořím drobenku, ke které pak přidám vodu. Vytvořím hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici 45 minut odpočinout. Mezitím si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C.
Jakmile je těsto odpočaté, rozválím ho dotenka na moukou posypané ploše a za pomoci válečku přenesu do formy (s odnímatelným dnem), kterou jsem si lehce vymazala máslem. Rozprostřu ho a udělám přibližně 1,5 centimetrový okraj. Těsto propíchám vidličkou, přikryji pečícím papírem a zatížím fazolemi, díky kterým těsto nevyroste. Takto peču 15 minut. Poté opatrně odstraním pečící papír s fazolemi a dám korpus ještě na 3 minutky do trouby.
V době, kdy se korpus peče, si nakrájím na tenké plátky mozzarellu a rajčata. Ty pak střídavě pokládám na předpečený korpus, osolím a přidám pepř. Peču 20-25 minut … Po upečení koláč lehce zakapu olivovým olejem a ozdobím čerstvou bazalkou. Koláč podávám teplý nebo vlahý.
13 Komentáře
Vypadá to na lehkou večeři plnou super chutí 😀 Určitě někdy vyzkouším, syrovou variantu také baštíme 😉 Jana
Milá Jani, vyzkoušejte, věřím, že z něj budete nadšená.![:-)](https://www.peknevypecenyblog.cz/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Páni, ten vypadá krásně !!!! Marki
Marki, děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí.![:-)](https://www.peknevypecenyblog.cz/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Pěkný den, tak na tenhle koláč už se moc těším
Slané koláče mám moc ráda, tak doufám, že máte v zásobě spoustu takových receptů ![:)](https://www.peknevypecenyblog.cz/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Hezký den i Vám
Tak to jsem ráda, že se Vám líbí. 😀 Něco ještě v zásobě mám … 😀 Přeji příjemné dny, Lucie.
Pěkný podvečer Lucie, tak po muffinech ke kávě, se podařil i koláč
Byla to výborná večeře
Užijte si zítřejší Velikonoce ![:)](https://www.peknevypecenyblog.cz/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Dobrý večer Lucie, máme vyzkoušeno, je to úžasná dobrota!!! Váš blog je prostě skvělý, moc se mi líbí fotky a vše, co jsem zatím zkusila, bylo božské! Díky za inspiraci, jen tak dál.
Lenka
Dobrý den, Leni
Moc děkuji za milá slova, těším mě, že se Vám u mě na blogu líbí. A jsem moc ráda, že Vám koláč chutnal a udělal radost. Mějte příjemné dny, Lucie.
Dnes mám pečící den, tak ať se trouba nenudí. Jdu na něj!![:)](https://www.peknevypecenyblog.cz/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Milá Pájo, doufám, že se vám koláč povedl a také chutnal.
Lucie
Dobré odpoledne tak vyzkoušeno před týdnem a s radosti dělám dneska další dva super těším se až si dáme . Mám rada tento blog pořad se snažím odhodlal koupit knihy ale co budou Vánoce 😉 hezky den
Dobrý den, Simčo
Děkuji za milá slova! Jsem ráda, že je koláč v oblibě. Krásné nadcházející adventní dny, Lucie.