Znáte ten pocit, když ve vás známá chuť a vůně dokáže vyvolat vzpomínku? Maminka nám koblížky podle receptu své babičky smažila většinou pouze ve dnech svátečních. Jejich chuť a vůně mi připomíná, jak moc krásné období to bylo. Já jsem koblížková! A ze všeho nejvíc si pochutnám na těch s meruňkovou náplní. Doma je klukům připravuji také jen jednou nebo dvakrát do roka, o to víc se na ně pak těšíme. Když totiž jednou zkusíte domácí koblížky, zjistíte, že se jim nic nevyrovná a budete se pak k jejich přípravě moc rádi vracet.
Ingredience (na přibližně 23 ks koblížků)
600 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
5 lžic rozpuštěného másla
4 žloutky
1 celé vejce
4 lžíce cukru krupice (90g)
4 lžíce Tuzemáku
špetka soli
řepkový olej na smažení
meruňková marmeláda (nebo jiná dle chuti)
mouka na podsypání
Na kvásek
1 kostka droždí pokojové teploty (42g),
3 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice
Postup
Nejprve připravím kvásek … Droždí pokojové teploty rozmíchám v misce s cukrem a vlažným mlékem. Přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek (trvá to přibližně 15 minut). Do velké mísy proseji mouku a přidám špetku soli. Žloutky + vejce utřu s cukrem a přidám do mísy s moukou. Přiliji Tuzemák a přidám máslo, mléko a nakonec hotový kvásek. Všechny ingredience vyhnětu za pomoci robota. Vznikne mi hladké těsto, které nechám pod utěrkou na teplém místě přibližně hodinu kynout.
Po uplynutí této doby vyválím těsto na moukou posypané ploše na přibližně na 3-4 mm silný plát a pomocí vykrajovátka na koblížky (můžete použít také sklenici) naznačím kolečka, na která dám lžičku marmelády. Poté vykrajuji čistá kolečka, která lehce roztáhnu, přiložím na kolečko s marmeládou, vykrajovátkem přitlačím a tím spojím dvě kolečka k sobě. Doporučuji obě kolečka k sobě důkladně připevnit a utěsnit, jinak se vám může stát, že se během smažení koblížek rozevře a marmeláda vyteče. Během vykrajování koblížků si rozehřeji dostatečné množství oleje, ve kterém pak koblížky smažím (smažila jsem je ve velkém hrnci, do kterého jsem najednou dala 8 koblížků). Koblížky smažím na mírném ohni z obou stran dozlatova, trvá to přibližně 2 minuty z každé strany. Hotové pokládám na papírovou kuchyňskou utěrku, která nasaje přebytek oleje.
13 Komentáře
Koblížky /šišky/ sú vždy skvelý nápad! Ja ich často robím keď máme na obed paradajkovú alebo zeleninovú polievku. ♥
http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/02/amazing-breakfast-oatmeal-3x-skvele.html
Děkuju, určitě vyzkouším. Jeden zlepšovák na vykrajování, který jsem někde okoukala – vyválím plát, na jednu polovinu dám hromádky marmelády a druhou polovinu přes ně přeložím. Pak už jen vykrajovátkem vykrojím kolem „kopečků“, přitom se taky těsto pěkně po obvodu slepí (i když jistota je jistota, ještě je dobře kraje ručně smáčknout k sobě).
Zdravím Vás, Evko Děkuji i já, za skělý a praktický tip. Ať se Vám koblížky povedou a chutnají, mějte příjemné dny. Lucie
Koblížky často kupujeme a nikdy se doma neohřejí dlouho. Myslím že ha domácí verzi by mi doma utrhli ruce, určitě vyzkouším
Zdravím Vás, Štěpo Zkuste a pak dejte vědět, zda jste s nimi doma udělala radost. Mějte se hezky, Lucie.
Koblížky vypadají báječně. Kynutého těsta se trochu bojím, ale domácí pekárna by mi mohla pomoci. Ráda k Vám chodím pro inspiraci. Máte krásné fotografie.
Zdravím Vás, Póňo Děkuji za milá slova. Pokud se kynutého těsta obáváte, tak určitě zkuste domácí pekárnu, většinou je to jistota (občas mi také vypomůže). Ať se dílo daří, mějte příjemné dny, Lucie.
Koblížky jsem dělala podle jiného receptu, ale moc nebyly vykynuté což mě hodně naštvalo, tak určitě zkusím tento recept. Moc děkuji za něj snad se tentokrát povede. 😀
Lucy, koblížky zkuste, držím palce! Dejte pak vědět, zda jste byla spokojená. Přeji příjemné dny, Lucie.
Koblížky vypadají velmi lákavě. Syn je na mě vydyndal na dětský karneval. .Mohu se zeptat zda je možné těsto udělat už večer a ráno jenom usmažit???
Milá Kači, tyhle koblížky jsou super! Jsou po usmažení parádně nadýchané a mají skvělou chuť. Já těsto vždycky dělám před smažením, takže v tomhle případě nemám s kynutím přes noc zkušenosti. Ale jinak je doporučuji všemi deseti. Hezké dny, Lucie.
I když už mi prošlo rukama víc receptů na koblížky, nejlepší z nich je ten Váš. Zrovna dnes jsem je s velkým úspěchem zase dělala, jsou nadýchané jako peřinky. Pořídila jsem si podle Vaší rady i to vykrajovací kolečko na koblížky, opravdu usnadní práci při vykrajování i spojování. Moc děkuji za výborný recept, který ukládám mezi své vybrané a osvědčené .
Dobrý den, děkuji za milou zprávu. Jsem ráda, že se koblížky hezky daří a že chutnají. Mějte klidné dny, Lucie.