Na kakaové zákusky a koláče si moc nepotrpím… i ty zmrzliny si dávám ovocné. Ale kluci milují čokoládu i kakao, takže občas něco upeču taky pro jejich potěšení. 😀 Letos jsme na zahradě vypěstovali jednu (ano, jen jednu) dýni hokaido. Tak jsem ji tento víkend zpracovala.. Z části byla polévka a jeden kus jsem nastrouhala do kakaových řezů. Tyhle řezy jsou něco mezi brownies, perníkem, kakaovou buchtou… jsou trochu hutnější, ale nejsou suché.
A vzhledem k tomu, že jsem neměla tolik času, rozdělila jsem úkoly. A ty kouzelné dýně z marcipánu, které hezky dozdobily řezy, vyrobil můj muž.
Ingredience (forma o velikosti 20×20 cm)
200 g hladké mouky
200 g bílého selského jogurtu
110 g cukru krupice
2 vejce
100 ml rostlinného oleje
60 g tekutého medu
100 g jemně nastrouhané dýně hokaido (syrové)
2 zarovnané lžíce kakaa
12 g kypřicího prášku do perníku
špetka soli
rozpuštěná čokoláda na polití, citronová poleva, marmeláda nebo jen cukr moučka na poprášení po upečení
marcipánové dýně na ozdobení
Postup
Troubu předehřeji na 200 °C a připravím si formu, kterou vyložím pečicím papírem (můžete i vymazat máslem a vysypat moukou).
V jedné míse smíchám mouku, kakao, prášek do perníku a sůl. Ve větší míse vyšlehám vejce s cukrem, poté zašlehám med a olej. Střídavě přidávám směs mouky a jogurt. Nakonec vmíchám dýni, kterou jsem nastrouhala na jemném struhadle. Těsto naliji do formy a peču přibližně 45-50 minut. Koláč nechám vystydnout a poliji ho připravenou čokoládou, kterou jsem rozpustila s máslem. Po částečném zatuhnutí čokolády nakrájím na kostky a dozdobím dýněmi z marcipánu.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!