Jako každý rok i letos jsem připravila k našemu výročí mému muzikantovi dort Pavlova. Tentokrát jsem se sice chtěla držet tradice, ale i tak jsem si říkala, že bych ji mohla nějak ozvláštnit. Muzikant mi navrhl, abych na výrobu Pavlovy použila vše, co má rád … takže oříšky, čokoládu, karamel, krém, kakao … Pustila jsem se do pečení a jakmile jsem začala vášnivě dort zdobit, výsledný efekt mě, přiznám se, trochu vyděsil. Dort tak trochu vypadal, jako bych svému muži chtěla ublížit na zdraví. 😀 Berte prosím tento můj výtvor trochu s nadsázkou a vězte, že ho opravdu nesnědl celý a už vůbec ne sám. 😀
Ingredience (na 3 korpusy)
5 ks bílků pokojové teploty
250 g cukru krupice
2 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce kakaa (vrchovatá)
Na krém
250 g mascarpone
2x smetana ke šlehání 33% ( 1 balení má 210g)
1 lžíce cukru moučka
Čokoládový přeliv
60 g kvalitní mléčné čokolády (použila jsem 33,6 %)
25 g másla
Karamelový přeliv
245 ml smetany je ke šlehání (mi. 31%)
1 lžička vanilkového extraktu
220 g cukru krupice
6 lžic vody
Lískové oříšky na posypání
Postup
Předehřeji troubu na 180 °C a připravím 2 plechy, které vyložím pečícím papírem. Z bílků ušlehám pevný sníh, do kterého postupně zašlehávám cukr. Pak přimíchám škrob, kakao a úplně nakonec ocet. Vznikne hustá hmota, kterou za pomocí lžíce tvořím na plechy 3 hromádky, hezky je rozprostřu tak, aby byly všechny tři korpusky stejné (na pečící papír si také můžete předkreslit stejné kruhy, pak papír otočte a můžete nanášet). Uprostřed každého korpusu udělám obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak v dortíku hezky držel krém. Ihned vložím do trouby, snížím teplotu na 110 °C a suším 3 hodiny. Po uplynutí této doby troubu vypnu a jen malinko pootevřu dvířka (vložím do nich vařečku), takto nechám korpusy v troubě dojít, dokud v ní úplně nevychladnou.
Krém – ušlehám smetanu, pak do ní lehce zašlehám mascarpone, které jsem smíchala s moučkovým cukrem.
Čokoládový přeliv – čokoládu rozpustím ve vodní lázní spolu s máslem
Karamelový přeliv – Smetanu a vanilkový extrakt přivedu k varu a odstavím. Do druhého hrnce dám cukr a vodu, na mírném plameni vařím, ale pozor … nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu, jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavím ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6-8 minut. V této chvíli začnu metličkou vmíchávat připravenou smetanu, bude to hodně syčet a bublat. Pokud se začnou tvořit hrudky, zrychlím míchání. Nechám malinko vychladnout. Nepoužitý karamel uchovávám v lednici maximálně 14 dní.
10 Komentáře
Pavlovu milujem! Brutálne veľmi, kakaovú som ešte nerobila – určite skúšam v najbližšej dobe!
Jediná nevýhoda pre mňa je, že ju treba dlho sušiť. Spotreba elektrickej energie je potom trošku vyššia…. 😀
Skús mrknúť na náš nový blog Tiež sa tam sem tam objaví nejaký suprový recept :))
http://twoveronicaslives.blogspot.sk/2016/02/baking-with-no-sugar-unbaked-sweets.html
Ahoj holky, určitě ji vyzkoušejte, je výborná. Korpusy se suší delší dobu, to je vážně nevýhoda. Ale výsledek pak stojí za to, navíc je to dezert, který se například u nás doma dělá jednou ročně, takže se nad dobou pečení musí přimhouřit oko. Váš blog jsem navštívila už před časem, děkuji za upozorění na něj. Přeji inspirující příspěvky, vášnivé čtenáře a ať se Vám daří. Mějte příjemné dny, Lucie.
Zdravím,
máte opravdu krásnou stránku a tyhle dorty jsou opravdu špičkové, dnes je budu zkoušet. Pokud Vás zajímají nějaké opravdu kuriózní, mrkněte sem http://www.tojemasakr.cz/clanky/tato-zena-pece-jedny-z-nejrealistictejsich-dortu-ktere-kdy-uvidite/
Zdravím Vás, Mirko Děkuji za pochvalu. Přiznám se, že jsem po chvilce projíždění fotografií kuriózních dortů musela stránku zavřít. 😀 Je to síla, ale klobouk dolů nad těmi, kteří je takto umí vyrobit. Mějte se hezky, Lucie.
Dobry den Luci,
Chtela jsem se zeptat, zda korpusy pecete normalne nebo na horkovzduch? Mne se totiz pri vcerejsim peceni stalo, ze korpusy, ktere byly v troube na hornim plechu, jsou krasne, nadychane a trosku i pecenim nabyly. Ale korpusy na plechu pod nimi jsou spis takovi chudacci popraskani ☺ tak si rikam, jestli jsem nemela pect spis na horkovzduch, aby se oba plechy pekly rovnomerneji.
Dekuji Magda
Dobrý den, Magi Trouba a její rovnoměrné pečení je složité téma … Já sice peču horkým vzduchem (má trouba nemá možnost vypnutí), ale stejně je pečení strašně nervnoměrné. V zadní části mám třeba koláč vždy nižší, než v té přední. A takhle je to se vším, takže jsem nucená otáčet formy, plechy atd., ale stejného výsledku se nedopídím nikdy. Každopádně ten váš horkovzduch určitě zkuste. Každá trouba je jiná. A pokud ta Vaše peče nejlépe nahoře, pečte tedy pouze tam. Jinou radu nemám. Což ovšem, když máte více plechů někdy není možné … pak jedině udělat poloviční dávky a péct na vícekrát. Mějte krásné letní dny a přeji příjemné a úspěšné pečení. Lucie
Tenhle dort vypadá jako ztělesnění hříchu – obžerství. Asi mu nicméně podlehnu, pokušení je příliš veliké
Milá Terko, tohle je „prasečinka“ jak má být. 😀 Směle do ní! Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, můžu si upéct korpusy dva dny dopředu a potom je pouze nazdobit?
Děkuji za pomoc,
Eva
Dobrý den, Evi, to určitě bez obav můžete. Korpusy musí být dobře upečené (usušené) a nesmí navlhnout. Takže je nedoporučuji dávat nenaplněné do lednice. Nejlépe jim bude v papírvé krabici, v suchu. Ať se povedou dle představ a chutnají. Hezké dny, Lucie.