Receptem měsíce května v pěkně vypečeném Kalendáři 2019 … byl tento dort s jahodami. Pekla jsem ho na rodinnou oslavu a byl příjemnou změnou oproti klasickým dortům. Počítala jsem, že recept vložím na blog o trochu dříve, ale chystala jsem rodinu na dovolenou a před odjezdem jsem to nestihla. Pokud ještě seženete nebo máte na zahradě stále plodící jahody, tak ho zkuste!
Ingredience (odnímatelná forma na dort o průměru 20 cm + forma s nastavitelnou velikostí)
Na piškotový korpus
3 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
100 g cukru krupice
75 g hrubé mouky
pár kapek vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy
trocha mouky na vysypání formy
Na krém
750 g mascarpone
400 g smetany ke šlehání 31% (2 kelímky)
4 lžíce domácího vanilkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
4 lžičky želatiny v prášku + 4 lžíce studené vody
500 g čerstvých jahod do formy + jahody na ozdobu
3 plné lžíce jahodové marmelády
jedlé květiny na ozdobu
Postup
Formu vymažu máslem a vysypu moukou, troubu předehřeji na 170 °C. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem, přimíchám mouku. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do směsi mouky a žloutků s cukrem. Těsto naliji do připravené formy a peču přibližně 20-25 minut. Po vytažení z trouby nechám korpus úplně vystydnout.
Poté z něj odstraním odnímatelnou část formy a namažu ho jahodovou marmeládou. Takto připravený korpus vložím i s pevnou částí formy do formy nastavitelné. Formu stáhnu a upevním tak, aby lemovala celý korpus. Část očištěných jahod svisle rozpůlím a půlky „nalepím“ po obvodu formy. Jakmile mám jahody po celém obvodu, pokryji celými jahodami i zbytek korpusu.
Želatinu smíchám se studenou vodou a nechám nabobtnat. Mezitím dám do hrnce 100 ml smetany, přidám vanilkový extrakt a nechám zavařit. Odstraním ze zdroje tepla a přimíchám nabobtnanou želatinu.
Ve větší míse vyšlehám krém z mascarpone a cukru a přimíchám do něj zbylou část smetany, kterou jsem si našlehala. 3 lžíce takto připraveného krému vmíchám do hrnce se smetanou a želatinou. Celou tuto směs pak přimíchám do krému.
Hotový krém naliji (nebude úplně hustý) na jahody, zarovnám, uhladím a nechám do druhého dne zatuhnout v lednici. Před podáváním dozdobím čerstvými jahodami a jedlými květy. Dort vychází na 12 porcí.
4 Komentáře
Dobrý den, myslíte, že by bylo možné udělat tento dort dvoupatrový? Dcera by si ho přála k narozeninám.
Děkuji! Markéta
Dobrý den, Markéto, dvoupatrový jsem ho nedělala, ale pokud bude to vrchní patro malé, tak by mělo hezky držet. Po zatuhnutí je dort celkem pevný. Takže nechat zatuhnout obě části a pak složit, ale to určitě víte. 😀 Ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den, tak se dvoupatrový dort povedl :-). A byl lahodný. Určitě jsem ho nedělala naposledy. Děkuji a přeji hezké léto! Markéta
Dobrý den, Markét, mám radost! Děkuji a také přeji krásné, léto. Lucie.