Jelikož byl včerejší 21. říjen DNEM JABLEK, připravila jsem z nich dětem nejen salát s mrkví, ale rozhodla jsem se z nich ještě něco upéct. Jako první mě napadl kompot, který jsem už dlouho nedělala a který má můj muzikant moc rád. Nakonec jsem se však rozhodla pro Apple pie. Další z receptů, který je jednoduchý, hezky vypadá a krásně voní. Při pečení se domem linou přesně ty vůně, které mi dokáží zpříjemnit náladu v chladných dnech bez slunce. Tento koláč k tomu období prostě patří. Zpříjemněte si den také a zkuste ho.
Ingredience (forma o průměru 23 cm)
400 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
200 g studeného másla
3 lžíce studené vody
2 bílky
1 žloutek + trochu mléka na potření
lžičku másla na vymazání formy
mouka na podsypání
Na náplň
1 kg oloupaných a nakrájených jablek
3 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky vanilkového aroma
šťáva z půlky citronu
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 hrsti rozmixovaných dětských piškotů
Postup
V míse kuchyňského robota smíchám všechny přísady, ale přidám pouze 2 lžíce studené vody. Nechám zpracovávat těsto a během této doby přidám ještě jednu lžíci studené vody. Těsto poté rozdělím na dvě stejné části, zabalím do potravinářské fólie a nechám 30 minut odpočinout v lednici.
Během této doby si připravím jablka. Jakmile je mám oloupané, nakrájím je na tenké plátky. Dám je do mísy, zakapu šťávou z citronu, přidám třtinový cukr, mletou skořici, rozmixované piškoty, vanilkovou esenci a kukuřičný škrob. Vše s jablky důkladně promíchám.
Předehřeji si horkovzdušnou troubu na 170 °C a připravím zapékací formu, kterou lehce vymažu máslem. Těsto vyndám z lednice, první půlku rozválím na lehce moukou posypané ploše. Vyválená placka musí být po vložení do formy i po jejích stranách, až na její horní hranu, přebytek těsta pak odříznu. Jakmile je těsto ve formě, vložím do něj všechna připravená jablka. Druhou část těsta také rozválím, položím na jablka a přebytek těsta opět odříznu. Odřezky znovu zpracuji, vyválím na placku a libovolným vykrajovátkem na cukroví vykrojím tvary, které pokládám po obvodu koláče. Uprostřed koláče vyříznu nožem křížek. Poté potírám žloutkem, který jsem rozšlehala s trochou mléka. Peču cca 50 minut a podávám ještě vlahé.
4 Komentáře
Ahoj Lucie, recept vypada super urcite ho o vikendu vyzkousim. Mas moc krasnej blog. Paradni recepty a ty fotky…nadhera. Lenka
Ahoj Leni, moc děkuji za pochvalu, těší mě, že se ti blog líbí. Vyzkoušej, ať se povede a chutná, Lucie.
Lucie, recept to je úžasný! Zkusila jsem ho a celá rodina byla nadšená. Už několik receptů z blogu jsem zkusila a vždy dopadnou na jedničku :). Velice se mi líbí celý blog a i přesto že s pečením moc zkušenosti nemám, (protože je mi teprve 17) vždycky se vše podaří.
Moc držím palce a těším se na nové recepty 😉
Milá Kači, děkuji za milá slova. Jsi vážně moc šikovná! Klobouk dolů. Já v sedmnácti neuměla upéct vůbec nic! Přeji Ti příjemné dny a vydařené pečení. Lucie