Když začne stonat Mac, je to (nejen pro blogera) nepříjemná situace! Já jsem se v prvních okamžicích začala hroutit, ale díky aktivní pomoci a zdravému rozumu mého muzikanta jsem tuto záležitost pojala z té lepší stránky – odpočineme si od sebe, a když to bez něj chvíli vydržím, vrátí se mi po čase zase v plné síle a s maximálním pracovním nasazením. Vydržela jsem!
Dobu našeho odloučení jsem vyplnila přípravami receptů, kterými vás budu následující období zásobovat. První dva recepty budou s jahodami … začíná jejich období, takže by byla škoda toho nevyužít. V dalších receptech pak nebude chybět sezonní ovoce, jak už je s přicházejícím létem u mě na blogu zvykem.
Dnešní recept, „dort“, jsem připravovala minulý týden, kdy slavily svátek všechny maminky. Troufám se říct, že díky své nenáročnosti, ale zároveň efektivitě, může být ozdobou nejedné narozeninové oslavy.
Ingredience (dortová forma o průměru 20 cm)
300 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
180 ml mléka
150 g povoleného másla
2 vejce
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
máslo na vymazání + mouka na vysypání formy
Na náplň
300 g čerstvých jahod
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
Na potření a posypání
40 g rozpuštěného másla
50 g cukru krupice
1/4 lžičky mleté vanilky (DM)
čerstvé jahody + jedlé květiny na ozdobu (nemusí být)
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Formu vymažu máslem a vysypu moukou.
Umyté a očištěné jahody nakrájím na větší kousky a dám je do menšího hrnce společně s vanilkovým cukrem. Promíchám a povařím zhruba 5 minut. Odstavím a vmíchám zarovnanou lžičku kukuřičného škrobu. Jahody pak nechám trochu vystydnout, mezitím připravím těsto.
V jedné míse vyšlehám el. metličkami máslo, oba druhy cukru, vejce a vanilkový extrakt. Nakonec ručně vmíchám mléko (el. metličkami už nešlehám). Ve druhé míse smíchám mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto směs postupně vmíchám do máslovo-mléčné směsi. Polovinu hustého těsta rozprostřu do formy, stěrkou udělám širší důlek, do kterého dám jahody. Jahody ponechám pouze v důlku, nedávám je až k okrajům. Jahody přikryji druhou částí těsta, uhladím a dám péct na 60 minut. Po 30 minutách jsem dort přikryla alobalem, aby se při dopékání nespálil.
Po upečení nechám dort chvíli vystydnout ve formě, poté ji rozevřu a koláč nechám ještě asi 15 minut stydnout. Mezitím rozpustím máslo, kterým mašlovačkou potřu dort po celé jeho ploše.
Cukr krupici smíchám s mletou vanilkou a posypu dort také po celé jeho ploše.
7 Komentáře
To vypadá nádherně a zároveň jednoduše na upečení. Já jsem na dorty tele, ale toto bych i dala. Zkusím ho upéct v červnu pro dceru. Díky
Milá Zuzko, moc děkuji, jsem ráda, že se líbí. Doporučuji, určitě budete spokojená. Hezké dny, Lucie.
To je krása, ten musím zkusit!!!
Děkuji, tak ať se povede a chutná.
Přeji hezký den, dnes je Mezinárodní den dětí a moje děti milují cukr a jahody. Jahody provoněly celý dům a já se těším až kluci ochutnají. Těším se na další recepty. Jste velkou inspirací. Jana
Milá Jani, děkuji za milá slova. Pevně doufám, že jste si všichni pochutnali. Krásné dny, Lucie.
Pěkný den Luci,
dneska jsem se vrhla na tento dortík. Nepotírala jsem ho máslem a necukrovala, ale smíchala jsem bílý jogurt a šlehačku s vanilkou a nalila na to. Taky to bylo moc dobré
Peťa