Tři týdny jsme strávili na cestách, takže jsem se k pečení téměř nedostala (kromě asi dvou dnů a jednoho odpoledne, kdy jsem pekla se svou švagrovou Veronikou).
S blížícím se návratem jsem se čím dál víc těšila do své kuchyně a na to, že si udělám bramborové knedlíky se švestkami, které nám dozrávají na zahradě. Letošní prudký nástup jara zřejmě tu naši švestku dočista pobláznil. Přes všechny naše snahy už totiž více jak 5 let neplodila a měla být na podzim pokácena a nahrazena jiným stromem. Jsem za ni ráda a budu doufat, že jí to plodící nasazení vydrží.
Ale zpátky ke knedlíkům… Maminka je doma dělávala často, někdy i s meruňkami, a vždycky to byly ty nejlepší knedlíky!
Takže jsem si od ní chtěla vyprosit recept. Jiné jsem totiž dělat nechtěla. Jaké bylo mé překvapení, když mi řekla, že žádný recept nemá, že je dělá odjakživa od oka, že je takhle dělávala i její babička a od ní je vlastně převzala. Nadiktovala mi pět ingrediencí a poraď si, holka! Knedlíky jsem zvládla, takže věřím, že když jsou takhle jednoduché, zkusíte je i vy.
PS: Kluci je nejí, muzikant odjel, a tak jsem měla těch 20 kousků jen pro sebe. 😀 Tak zase za rok! Letos už jsem s knedlíky skončila! 😀
Ingredience (na 20 knedlíků)
500 g syrových brambor
300 g hrubé mouky
1 vejce
větší špetka mořské soli
švestky
rozpuštěné máslo, cukr moučka, mletý mák nebo tvaroh
hrubá mouka na podsypání
Postup
Oloupané brambory uvařím a nechám je vystydnout. Mezitím umyji švestky, svisle je rozříznu, vyndám pecku a zase švestku spojím k sobě, protože ji budu dávat do knedlíku celou.
Vychladlé brambory nastrouhám na jemném struhadle, přidám mouku, vajíčko, sůl a vypracuji pevné těsto. Podle potřeby přidám trochu mouky.
Ve velkém hrnci nechám pod pokličkou zahřívat vodu, kterou jsem mírně osolila. Na moukou posypané ploše rozválím těsto, které rádýlkem rozřežu na (pokud možno) stejné čtverečky. Velikost čtverečků odhadněte podle velikosti švestek. Na každý kousek položím švestku, zavinu do těsta a zahladím do kulatého knedlíčku. Jakmile voda vaří, vložím do ní polovinu knedlíků a zamíchám, aby se nepřichytly ke dnu. Stáhnu příkon tepla a pod nedovřenou pokličkou je vařím 8 minut. Jakmile jsou uvařené, vyndám je a dám vařit druhou várku.
Podávám s rozpuštěným máslem, mákem a cukrem.
Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!