Zdobená linecká kolečka

Zdobená linecká kolečka

Péct cukroví na vánoce se chystám sice až na začátku prosince, ale co se týče lineckého, tak to by u nás doma mohlo být na stole po celý rok. Ale aby se nám neokoukalo a nepřejedlo, tak ho zase moc často nedělávám. Když se však přece jen naskytne příležitost a připravím ho, snažím se vždycky udělat jinou variantu, než vánoční klasiku … v podobě slepovaných koleček marmeládou (linecké s marmeládou je mimochodem nejoblíbenější cukroví mého muzikanta). Linecká kolečka s citronovou polevou, nesolenými pistáciemi a sušenými brusinkami, jsou velmi příjemným zpestřením. Při pečení jsem opět propadla jeho vůni, která mi připomíná adventní čas. Takže jsem se na přípravu vánočního cukroví začala těšit ještě víc.

 

Ingredience (2 plechy větších lineckých koleček)

250 g hladké mouky
160 g másla
80 g cukru moučka
2 žloutky
pár kapek citronu
hladká mouka na podsypání

Na citronovou polevu (10 nazdobených koleček z této dávky)
1 citron
4 lžíce cukru moučka

Na ozdobu
1 hrst nesolených pistácií
1 hrst sušených brusinek

Postup

Všechny ingredience na těsto vložím do mísy a ručně zpracuji hladké těsto (můžete použít i robota). Těsto poté zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Po uplynutí této doby si předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a připravím dva velké plechy, které vyložím pečícím papírem. Těsto rozválím na ploše posypané moukou a vykrajovátkem vykrajuji kolečka (uprostřed ještě vykrojím malé kolečko). Peču cca 15 minut.
Mezitím, než se kolečka upečou a vystydnou, připravím citronovou polevu. Cukr dám do misky, citron rozpůlím a vymačkám z něj šťávu. Pak pomalu vmíchávám citronovou šťávu do cukru, jakmile mi vyhovuje hustota (musí být hustější), šťávu už nepřilévám. Pomocí mašlovačky pak polevu nanáším na vystydlá kolečka. Poté zdobím pistáciemi a brusinkami, které jsem si jen lehce nasekala.

 

Zdobená linecká kolečka

 

Zdobená linecká kolečka (web)1

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

8 Komentáře
  • Odpověď Radulinka 3.11.2015 at 13:07

    Krásné! Moc ráda se inspiruji a upeču je na Vánoce :)
    Meet My Lovely World

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.11.2015 at 18:54

      To mám radost, ať Vám chutnají. :-)

  • Odpověď Dáda 11.11.2015 at 12:02

    Super nápad, manžel bude nadšený…miluje brusinky i pistácie, děkuji za inspiraci

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.11.2015 at 20:59

      Zdravím Vás, Dádo :-) Rádo se stalo, ať Vám i Vašemu milému chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Šárka 19.11.2015 at 16:02

    Úžasné…už mám upečeno na zkoušku. Linecké milujeme, dokonce i
    manžel, který říká, že nejlepší buchta je karbanátek! A tuhle verzi moc pochválil. Já jsem nadšená…na Vánoce budu rozhodně za hvězdu…tak dík 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.11.2015 at 8:58

      Šari, tak to mě vážně těší. :-) Když Vás chválí i manžel, je to úplně nejlepší!!! Rádo se stalo. :-) Lucie

  • Odpověď Irena 28.11.2015 at 19:42

    Dekuji za tento recept, je uzasny! Urcite ho budeme zarazovat kazdy rok :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.11.2015 at 20:07

      Zdravím Vás, Irenko :-) Mám radost, že Vás recept zaujal, že se povedl a že Vám chutná. :-) Lucie

    Napsat komentář: Irena Zrušit