Vínové cukroví

Vínové cukroví

Když jsem vybírala recepty na cukroví, které budu připravovat před Vánocemi na blog, vínové bylo jasným favoritem. Mnozí z vás ho možná znají, někteří třeba tento recept vidí poprvé. Vzpomínám si, že když ho maminka pekla doma, najednou to cukroví při pečení tak trochu jinak vonělo. 😀 K výrobě těsta jsou zapotřebí pouhé tři ingredience, dobře se s ním pracuje a upečené cukroví je křehké a příjemně voňavé. Ta křehkost se zprvu může zdát jako malé mínus, ale každý ulomený kousek (jak říká má maminka) je „zkušební vzorek“. A tak není třeba zoufat, stačí s upečeným cukrovím pracovat opatrně a případné „vzorky“ nabídnout nedočkavým členům rodiny. Maminka z těsta vykrajovala hvězdičky, takže její recept zní doslovně Vínové hvězdičky. Já však nechám výběr tvaru na vás …………

Ingredience

280 g povoleného másla
300 g hladké mouky
6 plných lžic bílého vína (použila jsem víno suché)
mouka na podsypání
cukr moučka + domácí vanilkový cukr na obalení (smíchat)

Postup

Z másla, mouky a bílého vína vytvořím hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice na hodinu odpočinout. Mezitím si připravím plechy, které vyložím pečícím papírem a troubu předehřeji na 170 °C. Na moukou posypané ploše vyválím placku hrubou asi 0,5 cm a vykrajovátky vykrajuji tvary. Nejhezčí jsou hvězdičky a vločky. Ty pak pokládám na plechy a peču 12-15 minut. Hezky vyběhnou … Ještě vlahé je obaluji v cukru. Z této dávky mám 2,5 velkého plechu cukroví.

 

Vínové cukroví

Vínové cukroví

Vínové cukroví

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

15 Komentáře
  • Odpověď Štěpa 14.12.2015 at 5:40

    Tak vinné cukroví děláme každý rok :) Já ho tedyoc nemusím, namam totiž ráda to cukroví, které se obaluje v cukru, ale bracha by se ho mohl ujist 😀
    My do těsta přidáváme trochu cukru a vajíčko, potom to lépe drží a lépe se s těstem pracuje. 😉
    Přeji hezký advent.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2015 at 11:49

      Štěpo, zdravím Vás :-) děkuji za tip. Přeji krásné adventní dny, Lucie.:-)

  • Odpověď Mirka 14.12.2015 at 10:29

    Vínové cukroví? Tak to slyším prvně, ale vypadá to báječně. Nejsem moc zdatná pekařka, ale chtěla jsem se zeptat zda by šla běžná pšeničná mouka nahradit špaldovou nebo ovesnou? Díky a přeji hezké svátky 😉

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2015 at 11:55

      Zdravím Vás, Mirko :-) Hladkou mouku často měním za špaldovou, takže to můžete zkusit. S ovesnou v tomto receptu zkušenosti nemám vůbec žádné a ani v okolí nevím o nikom, kdo by z ní vínové zkoušel. Tak třeba budete první. :-) A pokud ano, tak dejte vědět jak se vám podařilo. :-) Hezké adventní dny i Vám, Lucie.

  • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2015 at 21:51

    Ali, skvělý nápad, určitě vyzkouším. Děkuji a přeji příjemné adventní dny, Lucie. :-)

  • Odpověď Šárka 19.12.2015 at 19:49

    Tak už mám také upečeno! Krásně se s těstem pracuje a vločky vypadají opravdu nádherně…voní vanilkou a na jazyku se přímo rozplývají :-) Krásný zbytek adventu vinšuji!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.12.2015 at 21:53

      Šari, tak to mám velkou radost!!! Děkuji za milá slova, mějte krásné dny a příjemné svátky. :-) Lucie

  • Odpověď Peťa 20.12.2015 at 11:40

    Moje první cukroví, do kterého jsem pustila sama :) Chutná skvěle :) Přeji Vám pěkné svátky :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.12.2015 at 13:10

      Peti, mám velkou radost. Ať se Vám pečení i nadále daří a máte z něj radost. Krásné a pohodové svátky i Vám, Lucie.

  • Odpověď LucieP 13.12.2016 at 23:33

    Peču podle vás všechno vánoční cukroví už druhý rok a je báječné! Vínové cukroví zkouším letos poprvé a je moc dobré (ujela mi trochu ruka s vínem :)) Je třeba ho nechat uležet? Jak dlouho vydrží (když ho dokážu ubránit před nenažranci) ? Děkuji a přeji hezké Vánoce!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.12.2016 at 11:03

      Milá Luci, moc děkuji, jsem ráda, že se pečení cukroví daří a že jste s ním spokojená. Vínové cukroví nenechávám uležet a spotřebováváme ho nějak do toho Nového roku (pokud teda do té doby ještě nějaké zůstane). Krásný předvánoční čas, Lucie.

  • Odpověď Petra 18.12.2017 at 12:34

    Dobrý den, cukroví vypadá nádherně!!! Mám podobný recept, ale vyzkouším nejspíš i to Vaše. Používáte v receptu méně tuku :o) mám jen dotaz: cukroví obalujete v cukru nebo jen pocukrujete? Moc děkuji a přeji Vám krásné a pohodové vánoční svátky! Petra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2017 at 21:30

      Milá Peti, vyzkoušejte, je moc dobré. :) Cukroví po upečení obaluji, ale doporučuji opatrné zacházení, rádo se láme. :) Moc děkuji a také přeji pohodový adventní čas a krásné Vánoce, Lucie.

  • Odpověď Libuše Černá Filgasová 11.12.2018 at 14:03

    Dobrý den Lucinko, dnes peču druhou várku úžasného vinného cukroví. Nejen, že je jednoduché, ale je výborné. Manžel dokonce prohlásil, že je to nejlepší cukroví. Přeji Vám příjemný advent a krásné prožití vánočních svátků. :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.12.2018 at 14:11

      Milá Libuško, jsem ráda, že i vy jste s receptem spokojená. :) A jestli pějě chválu také manžel, tak to je pak ta největší pochvala … pro Vás i pro mne. Přeji klidné adventní dny a pohodové pečení, Lucie.

    Napsat komentář: Šárka Zrušit