Věnečky s mascarpone a ovocem

Věnečky s mascarpone a ovocem

Dnešní den je nejen „lásky čas“, ale zároveň na něj letos připadají pravoslavné Velikonoce. A jelikož připravuji prvomájové věnečky svému muzikantovi už několikátý rok, hodily se dnes zároveň také na slavnostní stůl. Tradičně jsme navíc ťukali uvařenými vajíčky o sebe a na přání mého milého jsem upekla Banici. Vrátili jsme se po několika dnech z Prahy, a tak jsme den trávili s dětmi doma. Mě už chybělo pečení, takže jsem byla ráda za příležitost připravit něco dobrého.
Ale zpět k věnečkům. 😀 Tentokrát jsem je naplnila jednoduchým krémem z mascarpone a šlehačky a ozdobila čerstvým ovocem a meduňkou. Ať už se vám zamlouvá více varianta sladká či slaná (z předchozího příspěvku), přeji vám příjemné a vydařené pečení.


Ingredience (60 ks)

150 g hladké mouky
100 g másla
250 ml vody
1 lžička Solamylu
špetka soli
4 vejce
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
cukr moučka na posypání

Na krém

250 g mascarpone
50 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
1 lžíce cukru krupice
pár kapek vanilkového extraktu

Na ozdobu

ovoce dle chuti
meduňka nebo máta
jedlé květiny

Postup

V hrnci přivedu k varu vodu se špetkou soli a máslem. Vodu chviličku odstavím a přidám mouku, kterou jsem smíchala se Solamylem. Důkladně vše promíchám. Hrnec opět vrátím na plamen a stálým promícháváním odpaluji těsto. To se začne lehce přichytávat na stěny hrnce, ale i tak stále odpaluji… celková doba odpalování je zhruba 3 minuty. Poté těsto přeložím do mísy a nechám je vystydnout na pokojovou teplotu.

Troubu předehřeji na 200 °C a 3 plechy vyložím pečícím papírem. Do těsta o pokojové teplotě postupně metličkami zašlehám vejce a kypřící prášek. Těsto musí být husté, hladké a lesklé. Naplním jím cukrářský sáček, do kterého jsem dala plastovou špičku na věnečky a na plech dělám malinká dvojitá kolečka. Peču 20 minut.

Když jsou věnečky upečené, ještě vlahé je rozkrojím napůl a nechám je úplně vychladnout. Mascarpone vyšlehám s cukrem a vanilkovým extraktem. V druhé míse vyšlehám smetanu a lehce ji vmíchám do mascarpone. Poté plním věnečky připraveným krémem, ozdobím ovocem a posypu cukrem. Ozdobit je můžete také meduňkou, mátou či jedlou květinkou. Já jsem použila pomněnky, které nám rostou na zahradě.

Věnečky naplněné krémem doporučuji ihned konzumovat. V lednici skladuji maximálně pár hodin. 

věnečky s mascarpone a ovocem (web)

věnečky s mascarpone a ovocem (web)3

věnečky s mascarpone a ovocem (web)2

Věnečky s mascarpone a ovocem

věnečky s mascarpone a ovocem (web)1

Věnečky s mascarpone a ovocem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

15 Komentáře
  • Odpověď Neplechanaplechu 2.5.2016 at 17:31

    Tak ty vypadají přímo božsky!

    NEPLECHA NA PLECHU

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.5.2016 at 20:33

      Děkuji, jsem ráda, že se líbí. :-)

  • Odpověď Karolína 16.5.2016 at 20:01

    60 ks znamená 60 párů a nebo 30? :) (vršek+spodek)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.5.2016 at 20:13

      Karolíno, 60 ks znamená … šedesát dvojitých věnečku nastříkaných na plech. :-) Záleží však na velikosti, když je budete průměrově dělat větší, tak jich bude méně. Ty mé jsou menší. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Magdaléna Hanáková 4.8.2016 at 6:05

    Vy jste umělkyně, to je nádhera!!! Váš blok je úžasný, máte tu spoustu super receptů. Jsem strašně ráda, že jsem Váš blok objevila :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.8.2016 at 8:35

      Milá Magdi, děkuji za milá slova, jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Kristyna 21.7.2017 at 8:01

    Odpalované těsto jsem zkoušela dvakrát, podruhé právě podle Vašeho receptu, a v obou případech bylo moc tekuté. Kde dělám chybu? Příliš krátké odpalování? Ráda bych to zkusila do třetice všeho dobrého :))

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.7.2017 at 11:46

      Milá Kristýno, odpalování je nejdůležitější část přípravy těsta. Zkuste proto odpalovat o trošikču déle. Věřím, že se nakonec nezdary zlomí a budete mít krásné věnečky. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 29.7.2017 at 16:09

    Vypadá to krásně, určitě zkusím. Mimochodem super talíře, odkud jsou? :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.7.2017 at 18:09

      Děkuji, Jani :-) Talířky jsou Butlers. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď MarMa 18.2.2019 at 13:30

    Vím, že je to starší článek ale zkusím se zeptat… Přesně něco takového bych si představovala připravit, ale co když večer připravím/naplním krémem a ráno / dopoledne se to bude jíst? Bude to moc zvlhlé?

    Děkuji za odpověd, vypadají úžasně :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.2.2019 at 15:39

      Dobrý den, tyhle věnečky doporučuji, jsou úžasné … nejvíc je milujeme s pudinkovým krémem. :) Ale k Vašemu dotazu … pokud si potřebujete připravit věnečky dříve, tak si korpusky upečte, ale určitě je neplňte večer. Byly by sice stále dobré, ale natáhly by vlhkost a nebylo by to úplně ono. A to by byla škoda. Přeji, ať se Vám povedou dle představ! Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 8.4.2019 at 5:48

    Dobrý den, mohla byste mi prozradit, jak jsou věnečky asi velké? Děkuju.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.4.2019 at 5:47

      Dobrý den, Luci, velikost mých věnečků je v průměru okolo 5 cm. Hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Lucie 12.4.2019 at 9:31

        Děkuju =)

    Napsat komentář: Jana Zrušit