Velikonoční mazanec II

Velikonoční mazanec II

Stejně jako vánočka na Vánoce, tak ani mazanec na Velikonoce nesmí na našem stole chybět! Na blogu už několik jeho variant najdete a letos k nim přidám ještě jednu. Mazanec jsem pekla s předstihem, takže letos ho budeme mít dvakrát, o velikonoční neděli si jeho pečení ráda zopakuji. S mazancem je to snadnější než s vánočkou …. Ale co je na tomto receptu úplně nejlepší? Že z této dávky uděláte hned dva hezké bochánky! Tak ať se povedou a máte koledníkům co nabídnout. :) Krásné svátky jara!!!

Ingredience

600 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
1 plná lžíce domácího vanilkového cukru (nebo sáček kupovaného)
110 g rozpuštěného másla
4 žloutky
400 ml mléka
kůra z jednoho bio citronu
pár kapek vanilkového extraktu
1/2 lžičky mořské soli

Na kvásek

35 g čerstvého droždí (necelá kostka)
3 lžíce vlažného mléka (odebráno ze 400 ml)
1 lžička cukru krupice

+ 50 g plátků mandliček
70 g rozinek
žloutek s trochou mléka na potření bochánků před pečením
mouka na poprášení
cukr moučka na poprášení po upečení

Postup

Nejprve si připravím kvásek: Do misky rozdrolím droždí, přidám mléko, cukr a vše společně vidličkou rozmíchám. Přikryji utěrkou a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to přibližně 10-15 minut.
Do velké mísy od robota proseji mouku, přidám sůl, oba druhy cukru, citronovou kůru a vše lehce promíchám. Do mouky pak udělám důlek, do kterého naliji vlažné mléko, rozpuštěné máslo (ne horké), pár kapek vanilkového extraktu, žloutky a nakonec přidám kvásek. Těsto pak za pomoci robota nechám hnětat asi 20 minut. Pokud se během hnětení lepí, přisypu trochu mouky (těsto nebude úplně tuhé, jako například na vánočku).
Jakmile je těsto uhněteno, přikryji ho čistou utěrkou a na teplém místě ho nechám minimálně 1,5 hodiny kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Mezitím si připravím dva plechy, které vyložím pečicím papírem. Krátce spařím rozinky a přichystám si žloutek, který smíchám s trochou mléka. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C.
Jakmile těsto nakyne, rozdělím ho (na moukou posypané ploše) na dvě stejné části. Do každé části zapracuji rozinky a vytvořím dva bochánky, které ještě nechám na plechu 20 minut odpočívat. Uprostřed je pak naříznu do tvaru křížku. Poté je pomažu žloutkem smíchaným s mlékem a posypu plátky mandliček. Dám do trouby, ve které po 20 minutách pečení snížím teplotu na 160 °C. Mazance peču celkově 60 minut, ale 20 minut před koncem pečení je musím přikrýt alobalem, protože by se mi v mé troubě spálily. Zda jsou mazance upečeny testuji klasicky špejlí. Po vytažení z trouby je nechám vystydnout a poté je lehce zapráším cukrem.

 

Velikonoční mazanec II

Velikonoční mazanec II

Velikonoční mazanec II

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Radka 1.4.2018 at 8:17

    Mazanec se moc povedl :) luxusní snídaně :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.4.2018 at 14:43

      Tak to ráda slyším. 😀 Děkuju!

    Napsat komentář: Radka Zrušit