Vanilkové rohlíčky mé prababičky

vanilkové rohlíčky

Rohlíčky jsou další z receptů mé prababičky, který připravujeme každý rok. Jiné se prý u nás doma nikdy nepekly. Já je mám ráda moc, ale musím se přiznat, že s jejich výrobou je to horší. Těsto připravím bez problémů, ale to samotné tvarování maličkých rohlíčků mě nebaví vůbec. Je to jedna z mála věcí, na kterou se při vánočním pečení ani moc netěším. Ale jelikož mám šikovnou maminku, která rohlíčky peče ráda, chodí mi s nimi každý rok pomáhat. Za to jsem jí velmi vděčná, protože jinak bych se s nimi trápila. Své kluky bych o ně totiž nemohla ochudit. Letos máme jejich přípravu už za sebou. U sklenky dobrého vína a příjemného povídání šlo jejich pečení skoro samo.

 

Ingredience

300g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
200 g másla pokojové teploty
1 žloutek
cukr moučka a vanilkový cukr na obalení dle potřeby

Postup

Ze všech ingrediencí vypracuji hladké těsto (ručně nebo za pomoci robota). Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám nejlépe do druhého dne odpočinout v lednici. Před přípravou rohlíčků vyndám těsto z lednice a nechám ho malinko povolit. Plechy si vyložím pečícím papírem a troubu předehřeji na 170 °C. Z těsta odebírám kousky, ze kterých tvaruji malé (pokud možno) stejnoměrné kuličky, ze kterých formuji rohlíčky. Pokud by se těsto drolilo (záleží kolik tuku pustí ořechy), tak si do těsta zapracujte ještě kousek másla.
Rohlíčky peču 8-9 minut. Po vytažení z trouby je nechám na plechu a ještě vlahé obaluji v moučkovém cukru, který smíchám s cukrem vanilkovým.

 

vanilkové rohlíčky

vanilkové rohlíčky

vanilkové rohlíčky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

11 Komentáře
  • Odpověď Soňa 13.12.2015 at 16:13

    Vynikající a jednoduché, děkuji :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.12.2015 at 19:11

      Soni, těším mě, že Vám chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Tatana 5.12.2017 at 20:48

    Krasne šly vyvalet a chutnají skvěle :-). Moc děkuji! Tatana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.12.2017 at 21:08

      Milá Táňi, děkuji za zpětnou vazbu. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. :-) Přeji vydařené pečení a poklidné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Šárka 10.12.2017 at 12:51

    Děkuji za výborný recept☺. Upekli jsme i v bezlepkové variantě (s Jizerkou) a také výborné. Krásné vánoční svátky. Šárka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.12.2017 at 13:54

      Milá Šari, to je paráda, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Přeji krásné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Jarda 13.12.2017 at 22:05

    Koukam ze poměry co dělam jsou podobné. My dáváme liskove oříšky nebo mandle a dva žloutky. Recept mé babičky.

  • Odpověď Jana 12.12.2019 at 8:53

    Luci z tvého blogu jsem toho dělala už hodně… Nejvíc mě baví kringel a v podstatě cokoli z kynuteho 😀 ale nastává čas začít s cukrovím. Problém je, že mé 9m mládě má alergii na kravskou bílkovinu a tak nesmíme nic mléčného. Myslíš, že má smysl rohlíčky dělat z nějakého rostlinného tuku? (př. Bioalsan) nebo na to prostě musí být máslo? Děkuji Jana z Karviné ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.12.2019 at 12:44

      Ahoj Jani, momentálně řeším úplně stejný problém. Od září mám bezmléčnou dietu + mám alergii na pšenici, takže zjišťuju, kombinuju … včera jsem zkoušela bezlepkové linecké… Použila jsem Bioalsan a myslím, že se to chytne. 😀 Chystám se péct bezlepkovou vánočku z kvásku, ať se na naše kluky nemusím o Vánocích mlsně dívat 😀 a budu ji péct právě z Aslanu. Netuším, co to udělá s rohlíčky, ale za vyzkoušení poloviční dávky to stojí. Maximálně si rohlíčky neudrží svůj typický tvar, ale na chuti by to tolik poznat být nemělo. Budu držet palce! Klidné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Jitka Kubištová 1.2.2021 at 11:04

    Letos jsem pekla vanilkové rohlíčky podle Vašeho receptu a jsou opravdu vynikající!!! Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.2.2021 at 11:22

      Milá Jitko, děkuji! Mám radost, že jste spokojená. Klidné dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit