Tvarožák prababičky Anežky

Tvarožák prababičky Anežky
Jeden z pokladů, který měla moje prababička v sešitku receptů, je tento tvarohový koláč. Moje maminka ho peče docela často, říká mu (stejně jako má prababička) Tvarožák a podle mého muzikanta ho neumí nikdo tak dobře, jako moje máma.
Maminka ho dělává jednoduše na plech a říká, že nejlepší je až druhý den, jakmile se všechny ingredience propojí a koláč získá tu správnou šťavnatou konzistenci.
Možná ho znáte, možná děláváte, možná jste už také ochutnali a pokud ne, tak ho zkuste, je to naprosto jednoduchý svěží jarní/letní dezert.

Ingredience (plech s vyšším okrajem 37×30 nebo kulatá forma o průměru 28 cm)

Na těsto (hrnek o objemu 250 ml)

3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru moučka
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžíce domácího vanilkového cukru

Na náplň

750 g tvarohu (nejlépe v kostce)
3 vejce
1 hrnek cukru moučka
1/2 litru mléka
+ máslo na vymazání formy
+ plátky másla na pokládání – přibližně 100 g
+ čerstvé ovoce na dozdobení (nemusí být)

Postup

Plech vymažu máslem a troubu předehřeji na 170 °C.
V míse rozmíchám tvaroh, přidám vejce, cukr a mléko. V druhé míse smíchám dohromady sypké ingredience (mouku, cukr moučka, prášek do pečiva a vanilkový cukr). Polovinu sypké směsi rozprostřu do vymazaného plechu. Zaliji ji tvarohovou směsí a tu posypu zbytkem sypké směsi, na kterou pak sem tam rozložím plátky másla. Peču přibližně 55 minut.
Po vytažení a vystydnutí dozdobím koláč ovocem, ale není to podmínka. Vynikající je i jen tak.
TIP: Jak už jsem psala, koláč je ještě lepší na druhý den, když se ingredience propojí a koláč se odleží.
Tvarožák prababičky Anežky
Tvarožák prababičky Anežky
Tvarožák prababičky Anežky
Tvarožák prababičky Anežky
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď MilanB 11.6.2017 at 18:35

    Dobrý den, suroviny uvádíte na velikost plechu (jaké rozměry?) Na fotkách je ale koláč z kulaté formy! Nějak se nechytám. Děkuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.6.2017 at 20:27

      Dobrý večer, Milane, děkuji za postřeh, doplním. :-) Focený koláč jsem pekla v kulaté formě o průměru 28 cm. Pokud peču (stejně jako moje maminka – na plechu), tak plech používám 37×30 cm. Pokud se pustíte do pečení, tak přeji, ať se koláč podaří a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 18.6.2017 at 19:21

    Ahoj Lucko, tvaroznik jsem dnes pekla a byl paradni. Uz jsem zkousela nekolik receptu z Tveho blogu a vsechny byli super. Hezky vecer. Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.6.2017 at 19:25

      Milá Leni, děkuji za komentář. To, že Tvarožník chutnal, je pro mě ta největší pochvala. Ještě jednou děkuji za milá slova, přeji i další vydařené pečení. :-) Pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Ivana 20.6.2017 at 14:24

    Dobrý den, zkoušela jsem recept a byl výborný! Akorát jsem měla jeden problém, spodní vrstva se mi moc nedopekla a zbyla mi dole vrstva mouky :/ nevíte co by mohlo být příčinou?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.6.2017 at 20:31

      Milá Ivko, napadá mě snad jen teplota v troubě … Pokud na koláč nezanevřete a ještě ho někdy zkusíte, tak pevně věřím, že se povede dle představ. Pohodové dny, Lucie.

      • Odpověď Tereza 4.4.2018 at 18:36

        Také mi zbyla mouka – jak teplota v troubě? Nahoru nebo dolu? Doma tak chutnal, že budu opět péct. :-) Děkuji za tento recept je to dokonalost i s malým dítětem :-)

        • Odpověď pěkně vypečený blog 5.4.2018 at 10:31

          Milá Terko, pokud není koláč dopečený, doporučuji zvýšit teplotu trouby o 10 °C. Koláč péct v nižší části trouby a kontrolovat. Jinak jsem ráda, že se recept líbí a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 11.7.2017 at 14:12

    Super záležitost! My s receptem zpracovali plechovku kokosového mléka a část mouky nahradili strouhaným kokosem. Výsledek byl skvělý, hlavně s kopečkem mangové zmrzliny ?? Díky

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.7.2017 at 14:52

      Milá Leni, tohle zní vážně skvěle, děkuju za zpětnou vazbu i za tip. Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: MilanB Zrušit