Tvarohovo-marcipánová bábovka

Tvarohovo-marcipánová bábovka

Posledním receptem před vánočními svátky nebude ani vánočka (mimochodem, recept na jednu výbornou najdete v novém „pěkně vypečeném“ Kalendáři) a ani jiná kynutá dobrota, ale jednoduchá tvarohová „bábovka“ s marcipánem. Je to ideální recept pro ty, kteří s kynutým těstem zápasí, nebo pro ty, kdo nemají čas a chtějí připravit něco rychlého a efektního zároveň.
Na bábovku jsem použila svou novou formu (Ježíškovi jsem napsala o jeden dáreček trochu v předstihu) a musím říct, že je parádní! Trochu jsem sice měla obavy, že bábovku nevyklopím, protože celá forma je dost členitá a bála jsem se, že v lepším případě zůstane půlka bábovky ve formě. Obavy byly zbytečné, šlo to hladce! Pečlivě jsem ji vymazala a vysypala, takže se katastrofa nekonala.
Přeji si, ať vám jdou poslední přípravy taky tak hladce a vše klape dle představ.
P.S.: Pečení vánočky se letos ale i tak nevyhnu, jelikož ji tradičně snídáme na Štědrý den – s kakaem. Když se povede, ukážu vám ji na Instagramu. :)

Ingredience (forma o objemu 1,15 l)

150 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
2 lžičky domácího vanilkového cukru
100 g povoleného másla
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
100 g polotučného tvarohu ve vaničce
150 ml mléka
2 vejce (pokojové teploty)
50 g marcipánu (nastrouhaného nahrubo)
špetka soli
pár kapek vanilkového extraktu
50 g kandovaného ovoce (nemusí být)

máslo na vymazání formy, polohrubá mouka na vysypání formy

cukr moučka na poprášení po upečení

Postup

Formu vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170°C.
V jedné míse smíchám mouku, sůl a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšlehám oba druhy cukru s máslem. Postupně zašlehám obě vajíčka a plnou lžičku mouky (která je smíchaná se solí a práškem do pečiva), aby se těsto nezdrclo. Přidám mléko, tvaroh, vanilkový extrakt, nastrouhaný marcipán a kandované ovoce (nemusí tam být, záleží na vaší chuti). Postupně přisypávám zbytek mouky.
Peču 45 minut. Na posledních 10 minut snížím teplotu v troubě na 160°C a bábovku přikryji alobalem, aby se nespálila. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
Jakmile je bábovka upečená, nechám ji ve formě trochu vystydnout, poté ji vyklopím a zapráším moučkovým cukrem.

 

Tvarohovo-marcipánová bábovka

Tvarohovo-marcipánová bábovka

Tvarohovo-marcipánová bábovka

Tvarohovo-marcipánová bábovka

Tvarohovo-marcipánová bábovka

Tvarohovo-marcipánová bábovka

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

5 Komentáře
  • Odpověď Hanka 20.12.2018 at 17:45

    Dobrý večer paní Lucie,
    úžasná bábovka! Moc se Vám povedla, věřím, že je i vynikající. Děkuji za další skvělý recept, vyzkouším.
    Přeji Vám pěkné a veselé vánoční svátky a vše nej do nového roku. Spoustu krásných nápadů a chutí tvořit. Hanka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.12.2018 at 13:31

      Milá Hani, děkuji a bábovku doporučuji. :) Přeji Vám krásné Vánoce a v novém roce jen to dobré. Lucie

  • Odpověď Petra 29.12.2018 at 22:30

    Dobry a krasny čas. Prosím prozradite odkud je forma. Je naprosto úžasná!!! Velice dekuji a pozehnany Novy rok. PV

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.1.2019 at 10:10

      Dobrý den, Peti, forma je od značky Nordic Ware a seženete ji třeba na internetu. :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Barb 28.1.2019 at 19:58

    recept je určitě úžasný, ale mě tady nejvíc baví ta forma!

  • Napsat komentář: Hanka Zrušit