Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Pokaždé, když skončí jedna sezona, už se zase těším na další – a na třešně asi nejvíc! Plánuji si, jak je tentokrát všechny nesníme a neupečeme v bublaninách, ale že je musím zkusit zavařit přesně tak, jak to dělávala má maminka, která nám kompot dávala k nedělnímu obědu. I letos se mě drželo stejné nadšení. Zmařil mi ho však jarní mrazík, který nám všechny květy na stromech během jedné chladné noci a rána doslova zlikvidoval.
Na krásné třešně jsem natrefila na trhu, a tak jsem je koupila klukům pro radost (můj muzikant se po nich může utlouct), ale zbylo i na jednu bublaninu. Pro recept jsem nahlédla opět do sešitku své prababičky. Tuhle jsem pekla poprvé … Je moc dobrá a úplně nejlepší je hned první den, jakmile vychladne. Druhý den už je trochu sušší, aspoň tedy mě taková připadá. Osobně tedy doporučuji sníst ji co nejdříve. 😀

 

Ingredience (forma o průměru 30 cm)

150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 g cukru moučka
1 ks kypřícího prášku bez fosfátů
80 g rozpuštěného másla
3 vejce
230 ml acidofilního mléka (nebo kefíru)
1 lžíce domácího vanilkového cukru
600 g vypeckovaných třešní
kousek másla na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
cukr moučka na poprášení

 

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C, formu vymažu máslem a vysypu polohrubou moukou. V jedné míse smíchám oba druhy mouky s kypřícím práškem. Ve druhé míse vyšlehám el. metličkami rozpuštěné máslo, oba druhy cukru, vejce a acidofilní mléko (nebo kefír). Šlehám 2 minuty. K této tekuté směsi postupně (už ručně) přimíchávám oba druhy mouky s kypřícím práškem. Dokonale promíchám, aby bylo těsto hladké, bez hrudek. Naliji ho do formy, rozhrnu tak, aby bylo u okrajů v malinko vyšší vrstvě a pokladu třešněmi. Peču 30 – 35 minut. Po vystydnutí popráším moučkovým cukrem.

 

Třešňová bublanina

třešňová bublanina (web)

třešňová bublanina (web)2

třešňová bublanina (web)3

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Šárka 17.7.2016 at 21:29

    Vypadá báječně a krásně nafoceno :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.7.2016 at 11:45

      Šari, děkuji za pochvalu. :-) Lucie

  • Odpověď Alice 17.7.2016 at 21:37

    Dobrý večer,
    bublaniny jsou všeobecně sušší jak píšete. práší se z nich od…….
    Snad bude dle Vašeho receptu jiná, určitě vyzkoušíme, jinak zdravíme z COLOURS of Ostrava holky blogerky z Praheeee.
    jaktože tady nejste? a pečete bubla??

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.7.2016 at 11:55

      Čau holky, díky za pozdravení. :-) No, letos jsem se na Colours nedostala, musela jsem být s nemocným synem doma. Takže jsem pekla o 106 😀 Doufám, že jste si festival maximálně užily, miluju tu atmosféru. Přeji krásné letní dny, Lucie.

    Zanechte odpověď