Opět jsem prolistovala sešit mé prababičky a narazila jsem v něm na recept na třenou bábovku, kterou jsem zatím nezkoušela upéct. A jelikož jsem už delší dobu nepoužila svou oblíbenou formu, bylo rozhodnuto, co tento víkend upeču. Mí kluci mají bábovky moc rádi, ale většinou se mezi sebou nedokáží shodnout, jaká by měla být. Jeden chce kakaovou, druhý “žlutou“, třetí mramorovou … tak jsem tentokrát udělala bábovku půl napůl a spokojení byli všichni. Navíc jsem její úroveň trochu povýšila – díky slanému karamelu a pekanovým ořechům byla vážně dokonalá – nejen pro oko.
Ingredience
350g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
150 g povoleného másla
250 ml mléka
4 vejce pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
1 prášek do pečiva bez fosfátů
2 lžíce kakaa + 2 lžíce mléka
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
Na ozdobu
hrst pekanových ořechů
Na slaný karamel
245 ml smetany je ke šlehání (mi. 31%)
1 lžička vanilkového extraktu
220 g cukru krupice
6 lžic vody
špetka mořské soli
Postup
Troubu předehřeji na 170 °C, formu na bábovku vymažu máslem a vysypu moukou. Ve větší míse utřu máslo do pěny, poté přidám žloutky a cukr. Vše společně utřu. Střídavě přidávám mléko a mouku, kterou jsem smíchala s práškem do pečiva. Bílky vyšlehám do pevného sněhu a opatrně vmíchám do žloutkové směsi.
Těsto na bábovku rozdělím na dvě stejné části, do jedné opatrně vmíchám kakao se dvěma lžícemi mléka.
Střídavě po troškách nalévám těsto do každého “chlívečku” ve formě, abych po upečení docílila barevného efektu, který můžete vidět na fotkách. Bábovku peču 1 hodinu a 20 minut, půl hodiny před koncem pečení přikrývám bábovku alobalem, protože by se v mé troubě spálila. Čas pečení doporučuji přizpůsobit zkušenostem s vaší troubou.
Než se bábovka upeče, rozmixuji oříšky na ozdobu a připravím si karamel.
Smetanu a extrakt přivedu k varu a odstavím. Do druhého hrnce dám cukr a vodu, na mírném plameni vařím, ale pozor … nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavím ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6-8 minut. V této chvíli začnu metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlím. Pak přidám špetku soli a karamel nechám malinko vychladnout. Jakmile je bábovka připravená k podávání, přeliji ji karamelem a zasypu ořechy. Karamel, který mi zbyde, uchovávám v lednici maximálně 14 dní.
6 Komentáře
Dobrý den,mohla bych se zeptat,odkud máte tu nádhernou formu? Děkuji
Milá Markéto, formu už mám delší dobu a stále mě neomrzela. Je do Nordic Ware. Přeji příjemné dny, Lucie.
Dobrý den Lucie, hledala jsem nějaký recept na dobrou bábovku, a protože už znám Váš blog, šla jsem rovnou sem Bábovka se povedla, dělala jsem ji bez karamelu a i tak je moc dobrá. Děkuji za recept. Mějte se pěkně.
Milá Pavli, děkuji za komentář. Jsem ráda, že bábovka chutnala. Přeji příjemné dny, Lucie.
Dobrý den, bábovka vypadá úžasně, ale chci se zeptat, nemáte nějaký osvědčený recept na krém (třeba dortový, nebo na cupcake-ky) ze slaného karamelu?
Děkuji.
Dobrý den, Mirko, bábovku doporučuji, je výborná. Krém ze slaného karamelu dělám tento … http://www.peknevypecenyblog.cz/podzimni-makronky-ii/
Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.