Tolumbichki

Tolumbichki

Tolumbichki jsou malé kousky tvarohového těsta smažené a namáčené v sirupu z cukru. Původně jsem byla nadšená, že je tohle těsto úplně bez cukru … mou radost umírnila maminka mého muzikanta, která mi pomáhala s překladem ze staré bulharské knihy „Kuchařská kniha pro hospodyňky“ z roku 1983. …. Tam se totiž píše, že usmažené Tolumbichki namočíme do připraveného sirupu z cukru …. a že toho cukru v původním receptu nebylo zrovna málo! Můj muzikant si tyhle tvarohové kousky ulepené od sirupu moc přál. Sama jsem je také chtěla vyzkoušet, ale s takovým množstvím cukru jsem se nehodlala smířit. Zkusila jsem tedy poměry upravit a použila jsem pouze polovinu cukru (ale i tak ho je dost) než bylo v původním receptu.
Tolumbichki budete mít hotové raz dva. A ani jejich smažení vám nezabere moc času. Jsou tak moc dobré, že jedna, dvě nebo tři vám určitě stačit nebudou. Doporučuji k přípravě pomocníka, bude se vám hodit ….


Ingredience

185 g hladké mouky
1 tvaroh v kostce (250 g)
2 vejce
1 polévková lžíce octa
1/2 čajové lžičky jedlé sody (4 g)
špetka soli

řepkový olej na smažení

Na sirup

300 g cukru krupice
600 ml vody

 

Postup

Ze všeho nejdřív začnu připravovat sirup. Do hrnce dám cukr s vodou a na středním plameni nechám vařit. Jeho příprava trvá asi 30-35 minut. Sirup se lehce zredukuje, ale nebude hustý.

Do vyššího hrnce naliji dostatečné množství oleje a nechám ho rozehřát. Do mísy proseji mouku, kterou smíchám s jedlou sodou a solí. Přidám vejce, tvaroh a nakonec ocet. Ručně vypracuji těsto, které dám do jednorázového cukrářského sáčku s vroubkovanou špičkou.
Následující činnosti je dobré dělat s posilou … Můj muzikant drží sáček kolmo nad hrncem a mačká ho, já odstřihávám kousky těsta přímo do hrnce. Jakmile hrnec zaplním, chviličku počkám a poté Tolumbichki obracím. Smaží se malou chviličku, jakmile jsou zlatavé z obou stran, vyndávám je na talíř, na který jsem dala papírovou utěrku. Nechám okapat. Takhle postupuji, dokud nespotřebuji všechno těsto.

Jakmile mám sirup hotový, naskládám Tolumbichki do zapékací mísy a zaliji je sirupem. Nechám je takto 30 minut a poté vyndávám na čistý talíř.

TIP: Tolumbichki můžete v sirupu i nechat, nic tím nezkazíte. :-)

 

Tolumbichki

Tolumbichki

Tolumbichki

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Martina 17.3.2017 at 12:46

    Sirup už se vaří, těsto hotové … Jdu na to :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.3.2017 at 16:48

      Marti, tak doufám, že se povedly. :-) L

  • Odpověď Verča 18.3.2017 at 7:30

    Tak ty vypadají bombově! Nikdy jsem o tom neslyšela…
    Ráda bych je zkusila, ale jsem antitalent na tyhle věci 😀 Takže klobouk dolů, jsi šikula

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.3.2017 at 16:49

      Veru, děkuju. :-) Jsou super, přizvi pomocníka a půjde to raz dva. :-)

    Zanechte odpověď