Tolumbichki jsou malé kousky tvarohového těsta smažené a namáčené v sirupu z cukru. Původně jsem byla nadšená, že je tohle těsto úplně bez cukru … mou radost umírnila maminka mého muzikanta, která mi pomáhala s překladem ze staré bulharské knihy „Kuchařská kniha pro hospodyňky“ z roku 1983. …. Tam se totiž píše, že usmažené Tolumbichki namočíme do připraveného sirupu z cukru …. a že toho cukru v původním receptu nebylo zrovna málo! Můj muzikant si tyhle tvarohové kousky ulepené od sirupu moc přál. Sama jsem je také chtěla vyzkoušet, ale s takovým množstvím cukru jsem se nehodlala smířit. Zkusila jsem tedy poměry upravit a použila jsem pouze polovinu cukru (ale i tak ho je dost) než bylo v původním receptu.
Tolumbichki budete mít hotové raz dva. A ani jejich smažení vám nezabere moc času. Jsou tak moc dobré, že jedna, dvě nebo tři vám určitě stačit nebudou. Doporučuji k přípravě pomocníka, bude se vám hodit ….
Ingredience
185 g hladké mouky
1 tvaroh v kostce (250 g)
2 vejce
1 polévková lžíce octa
1/2 čajové lžičky jedlé sody (4 g)
špetka soli
řepkový olej na smažení
Na sirup
300 g cukru krupice
600 ml vody
Postup
Ze všeho nejdřív začnu připravovat sirup. Do hrnce dám cukr s vodou a na středním plameni nechám vařit. Jeho příprava trvá asi 30-35 minut. Sirup se lehce zredukuje, ale nebude hustý.
Do vyššího hrnce naliji dostatečné množství oleje a nechám ho rozehřát. Do mísy proseji mouku, kterou smíchám s jedlou sodou a solí. Přidám vejce, tvaroh a nakonec ocet. Ručně vypracuji těsto, které dám do jednorázového cukrářského sáčku s vroubkovanou špičkou.
Následující činnosti je dobré dělat s posilou … Můj muzikant drží sáček kolmo nad hrncem a mačká ho, já odstřihávám kousky těsta přímo do hrnce. Jakmile hrnec zaplním, chviličku počkám a poté Tolumbichki obracím. Smaží se malou chviličku, jakmile jsou zlatavé z obou stran, vyndávám je na talíř, na který jsem dala papírovou utěrku. Nechám okapat. Takhle postupuji, dokud nespotřebuji všechno těsto.
Jakmile mám sirup hotový, naskládám Tolumbichki do zapékací mísy a zaliji je sirupem. Nechám je takto 30 minut a poté vyndávám na čistý talíř.
TIP: Tolumbichki můžete v sirupu i nechat, nic tím nezkazíte.
4 Komentáře
Sirup už se vaří, těsto hotové … Jdu na to
Marti, tak doufám, že se povedly.
L
Tak ty vypadají bombově! Nikdy jsem o tom neslyšela…
Ráda bych je zkusila, ale jsem antitalent na tyhle věci 😀 Takže klobouk dolů, jsi šikula
Veru, děkuju.
Jsou super, přizvi pomocníka a půjde to raz dva. 