Točený jahodový koláč s pudinkem

Točený jahodový koláč s pudinkem
Neuplyne týden, abych neměla chuť na něco kynutého. 😀 Jenže s blížící se plavkovou sezonou si raději nechávám zajít chuť, protože co se týče koláčů, nemám vůbec žádnou vůli ani nervy. Ale když už hřích v podobě nějakého toho kynutého koláče spáchám, musí stát opravdu za to.
Můj muzikant mi z New Yorku přivezl krásné inspirativní časopisy o pečení. V jednom z nich jsem našla tip na kynutý koláč s jahodami. Recept jsem malinko poupravila a na závěr jsem koláč vylepšila tím, že jsem ho zalila domácím vanilkovým pudinkem.
Hned po prvním ochutnání jsem věděla, že jsem v pasti! Rozhodla jsem se proto (z mnoha důvodů 😀 ) rozdělit se a zanést část koláče ochutnat kamarádům, jelikož jsem tušila, že když s ním zůstanu doma sama, nebude to mít dobré následky …
Pokud milujete buchtičky s krémem (se šodó), tak dlouho neváhejte a upečte si ho, tohle je vážně dobrota.

Ingredience

Na koláč

350 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto
200 ml vlažného mléka
1 lžíce cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
70 g rozpuštěného másla (ne horkého)
1 žloutek
1 vejce
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 zarovnaná čajová lžička mořské soli
120 g cukru krupice + 100 g másla (na potření těsta)
250 g čerstvých jahod
mouka na podsypání a zaprášení těsta
kousek másla na vymazání formy

Na domácí pudink

1/2 litru mléka
30 g kukuřičného škrobu
2 lžíce domácího vanilkového cukru
1 žloutek
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku

Postup

Koláč + pudink

Ve velké míse od robota smíchám mléko, lžíci cukru krupice a sušené droždí. Nechám pod utěrkou odpočinout přibližně 10 minut. Do kvásku vmíchám třetinu mouky, přidám máslo, pak vmíchám druhou třetinu mouky, vejce, žloutek, vanilkový cukr, sůl a nakonec zbytek mouky. Pomocí robota nechám vypracovat hladké těsto (pokud se těsto lepí, přisypu trochu mouky). Těsto po uhnětení lehce zasypu moukou, přikryji utěrkou a nechám zhruba hodinku kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Než těsto vykyne, smíchám v míse povolené máslo s cukrem a umyté a očištěné jahody nakrájím na malé kostky. Připravím si formu, kterou vymažu máslem a troubu předehřeji na 170 °C.
Jakmile je těsto připravené, rozválím ho na moukou posypané ploše dotenka a do tvaru obdélníku (viz foto). Celou placku potřu máslem, které jsem smíchala s cukrem, a rozprostřu jahody. Placku zavinu a uprostřed ostrým nožem rozříznu. Jednu stranu nechám spojenou, aby se mi s těstem, které už je naplněné, při točení lépe pracovalo (viz foto). Těsto opatrně zatočím, pokud pár jahůdek vypadne, vrátím je po vložení těsta do formy zpět. Peču přibližně 40 minut. Jakmile je koláč upečený, nechám ho chviličku vystydnout a mezitím si připravím domácí vanilkový pudink.
Dám vařit 400 ml mléka, do kterého přidám vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku. Do 100 ml mléka, které jsem si nechala bokem, vmíchám kukuřičný škrob, žloutek a cukr. Vše rozmíchám a přiliji do hrnce těsně předtím, než začne mléko s vanilkou vařit. Za stálého míchání vařím 3 minuty, během této doby pudink pěkně zhoustne.
Teplým pudinkem polévám koláč. Když lehce vystydne, podávám.
Pudink jsem na koláč nepoužila celý, dvě malé mističky pudinku jsem odložila dětem na svačinu, protože už ho na koláči bylo dost. :-)

 

Točený jahodový koláč s pudinkem

Točený jahodový koláč s pudinkem

Točený jahodový koláč s pudinkem

Točený jahodový koláč s pudinkem

Točený jahodový koláč s pudinkem

Točený jahodový koláč s pudinkem

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

21 Komentáře
  • Odpověď Herminci 7.5.2017 at 18:42

    Krásné a výborné:-) Děkujeme sousedé
    PS. Talíř vrátíme brzy:-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.5.2017 at 20:06

      Děkuji :-* Talíř vraťte, zase vám ho něčím dobrým naplním. 😀

  • Odpověď Sim. 7.5.2017 at 21:10

    Jéé, to se tak někdo má, že je soused:-). Opravdu krásný koláč, moc se povedl. Jsem ráda, že nejsem jediná s touhami po kynutém. Až dozrají jahůdky, také upeču. Děkuji za nápad.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.5.2017 at 6:57

      :-) Určitě ho vyzkoušejte, věřím, že budete spokojená. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Renáta 9.5.2017 at 11:35

    Milá Lucko, nepřestala jsem být Vaší příznivkyní, nepřestala jsem tedy téměř denně „zkontrolovat“ Váš blog, zda, resp. co nového je napečeno :-) V posledních měsících však z různých pádných důvodů bojuji s časem, chutě z upečeného dle Vašich receptů tedy většinou zůstaly pouze v imaginární rovině 😀 I moje dcery a já už však máme velkou chuť na něco kynutého a tento recept, doplněný opět krásnými fotkami, mne velmi nalákal. Takže možná už dnes večer … :-) Přeji Vám krásné květnové dny, Renáta :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.5.2017 at 7:01

      Milá Reni, mě dělá radost, když Vám mé recepty a fotky dělají chutě … už jen na pohled. Věřím, že tenhle koláč zkusíte a budete všechny spokojeny. :-) Pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Peťa 13.5.2017 at 11:01

    Pěkné sobotní poledne Lucie :)
    dneska jsem se pustila do tohoto koláče a opět je to velká dobrota :) Tentokrát mi i těsto kynulo bez problémů :) Uvaříme si kafčo a myslím, že se po něm jen zapráší :)
    Užijte si pěkný víkend :)
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.5.2017 at 7:51

      Milá Peti, moc Vás zdravím :-) Dobře jste si vybrala, tenhle koláč teď u mě vede. 😀 Pevně doufám, že i vy jste z něj byla stejně nadšená. Přeji vydařené pečení a krásné dny, Lucie.

      • Odpověď Peťa 19.5.2017 at 16:40

        Luci, byla jsem z něho nadšená, je to vážně moc dobré :) Jen se po něm zaprášilo :) Určitě jsem nedělala na posledy. Teď mám v troubě Creme Brulee a ze zbytků bílků udělám dortíky Pavlova, ať nevyjdu ze cviku 😀 Pěkný víkend :)
        Peťa

  • Odpověď Pizza Franci 21.5.2017 at 13:09

    Teda ten vypadá nádherně!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 21.5.2017 at 18:04

      Děkuji. :-)

  • Odpověď Anička 23.5.2017 at 10:09

    Zdravím,

    na Váš blog jsem narazila úplně náhodou, ale naprosto mě okouzlil! Baví mě celkově vaření i pečení, ale do kynutých věcí se nerada pouštím, v 9/10 případů mi totiž těsto vůbec nevykyne :D. Nicméně tohle vypadá tak úžasně, že se hecnu a připravím to na páteční poradu do práce. V případě úspěchu hned odkážu na Váš blog :).

    Mějte se moc fajn

    P.S. Už teď mám vytvořený seznam co všechno ještě připravím na základě Vašich receptů.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.5.2017 at 17:59

      Milá Aničko, moc děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že se Vám blog líbí. S kynutým je to občas kříž, taky jsem sem tam bojovala. Já věřím, že se Vám zadaří a s koláčem to klapne. Kdyby něco, tak dejte vědět. :-) Přeji vydařené kynutí i pečení a pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď LucieP 13.7.2017 at 13:41

    Upečeno :) Trošku jsem zápasila s přípravou. Nejdřív mi nechtěl vzejít kvásek, těsto jsem musela zpracovat ručně a nakonec jsem ho asi nechala kynout moc dlouho takže se mi buchta málem nevešla do pekáčku 😀 Výsledek stál ale za to! Děkuju za recept!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.7.2017 at 14:39

      Milá Luci, vidím, že jste si nakonec poradila a dopadlo to dobře. 😀 Děkuji za komentář a přeji i další vydařené pečení. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Simona 19.4.2018 at 20:07

    Dobrý deň, myslíte si, že by koláčik chutil rovnako dobre aj s jablkami a škoricou? 😀
    A mimochodom, Váš blog je naozaj parádny! :) už som skúšala viacero receptov a všetky parádne vyšli a ešte ako dobre chutili! mňam :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.4.2018 at 6:01

      Dobrý den, Simčo, já myslím, že jablka se skořicí jsou dobrá volba. 😀 Moc Vám děkuji za milá slova. Ať se pečení stále daří … a vše chutná. Krásné jarní dny, Lucie.

  • Odpověď Sylva 9.6.2020 at 13:48

    Zdravím Vás Lucie,

    koláč vypadá dost lákavě a když je ta sezona jahod….snažím se je teď do všeho cpát:D Tak se chci jen zeptat, jaký průměr má ten roztomilý kulatý pekáček? To je jediná informace, která mi chybí, než se do té dobroty pustím. Upřímně – nikdy by mě nenapadlo dávat do kynutého těsta jahody,ale tenhle koláč se k pečení přímo nabízí.

    Sylva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.6.2020 at 13:56

      Dobrý den, Sylvi, tenhle voňavý koláč 100% doporučuji, takže za mě perfektní výběr! Pekáček má v průměru 25 cm. Tak ať se vše povede a chutná! Klidné dny, Lucie.

  • Odpověď Anna 22.1.2021 at 8:38

    Naprosto mě uchvátil a dnes musím zkusit upéct, i když si s kynutým těstem moc nerozumíme. Navíc nemám robota, takže si hezky namakám ruku 😀
    Jen se chci zeptat, dá se jíst, i když pudink ztuhne? Není od něj těsto moc navlhlé?

    PS: Nádherný blog, jsem ráda, že jsem Vás objevila :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2021 at 21:56

      Milá Aničko, děkuji za hezká slova. Tenhle koláč určitě stojí za vyzkoušení. Pudinkem ho většinou polévám před podáváním. Pokud zatuhne a Vám to vadit nebude, tak to určitě nebude žádná katastrofa. Bude dobrý i tak, jen bude mít trochu jinou konzistenci. :) Ať se vše povede a chutná, Lucie.

    Napsat komentář: Simona Zrušit