Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Vždycky si říkám, že Vánoce jsou strašně rychle pryč … Štědrý den i oba svátky utečou jako voda a letos to snad bylo ještě rychleji. Alespoň já to tak pokaždé vnímám. Ona se dokonce i ta vánočka snědla tak rychle, jako bych ji ani nepekla, a tak jsem mému muzikantovi slíbila, že ji na Silvestra upeču znovu, aby byla k snídani také na Nový rok. Kromě vánočky budeme mít tradičně i Banici, která v tento den nesmí na stole chybět. Zase v ní budeme mít zapečenou minci a budeme se těšit, kdo z rodiny na ni při krájení natrefí a koho se bude během roku držet jen to dobré. Dnešní recept na Banici je podobný tomu, který už na blogu mám … liší se jen v poměru ingrediencí a taky v tom, že tahle Banica je plná špenátu. Tenké listy těsta, kterým se v Bulharsku říká „kury“, jsme před Vánoci dostali od Bisiho a Verči (švagr a švagrová), kteří nám je přivezli z bulharského obchodu v Praze ….

Ať už si na Nový rok připravíte jakoukoli vaši tradiční specialitu, věřím, že bude připravena s láskou a potěšíte jí své blízké. Tak šťastný a vypečený. :-*

 

Ingredience

1 balení chlazeného těsta Filo (v Bulharsku listům říkají kury, balení obsahovalo 15 listů)
6 vajec
200 ml mléka
250 g balkánského sýra
200 g bílého selského jogurtu
1 lžička jedlé sody
5 lžic olivového oleje + 1 lžíce na vymazání formy
250 g čerstvého baby špenátu

Postup

Předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C a připravím si vyšší plech nebo větší zapékací mísu (nejlépe kulatého tvaru). Špenátové listy omyji a osuším. Do jedné misky rozdrolím balkánský sýr, v druhé (větší) rozšlehám vejce, k nim přidám mléko a jogurt smíchaný s jedlou sodou (Je důležité, aby byl jogurt se sodou smíchaný zvlášť a až poté vmíchán do vaječné směsi.).
Mísu (případně plech) důkladně vymažu olivovým olejem.
Zavinovat budu vždy dva listy společně … oba si rozložím vedle sebe, jeden lehce pokapu olejem a 2-3 lžícemi směsi vajec, jogurtu se sodou a mléka. Na takto připravený list položím druhý, který také pokapu směsí, sem tam podrobím sýrem a rozložím špenát. Oba listy na sobě položené společně zavinu. Mísu začnu plnit od prostředka směrem ven (viz fotky níže). Celý postup opakuji až do spotřebování balení listů. Zůstane mi jeden list, kterým vyspravím popraskané části Banice. Na závěr zbylým olejem a vaječno-jogurtovou směsí Banici zaliji.
Peču 45 minut (po 20 minutách pečení jsem ji přikryla alobalem, aby se v mé troubě nespálila).
Po upečení podávám Banici studenou, případně ohřívám … Skladuji v lednici a spotřebuji do 3 dnů.

TIP: Pokud budete mít málo slaný sýr, doporučuji osolit vaječno-jogurtovou směs.
Listy seženete mražené nebo chlazené … Doporučuji ty chlazené, jelikož se od sebe dají snadněji oddělit.

 

Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Točená Banica se špenátem

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Nada 31.12.2016 at 11:48

    Špenát milujem a toto vyzerá naozaj skvelo :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.1.2017 at 18:34

      Děkuju :-)

  • Odpověď Alena 7.1.2017 at 20:49

    Dobry den, prosim vas, kolik gramu ma to baleni fila testa? Mam moznost koupit 450g, ale nevim, kolik je to platku testa. Dekuji! Alena

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.1.2017 at 9:51

      Milá Ali, balení, které jsem použila má 500 g. Ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Lucy Lavender 6.3.2017 at 1:13

    To vypadá výborně! Škoda, že naše trouba je skoro nepoužitelná. Nacházím se právě na Erasmu v Portugalsku, a co mi opravdu nejvíc chybí je naše trouba! 😀 I když…možná by se to dalo nějakým způsobem provést…Je to rozhodně dobrý tip na snadnou večeři!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.3.2017 at 14:12

      Milá Lucy, moc děkuji. Banica je skvělá, určitě stojí za vyzkoušení. Jakmile budete mít možnost, pusťte se do ní. :-) Zdravím do dálek a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 20.3.2017 at 14:39

    Vyzkoušeno, výborný recept. I tady v UK jsem všechno sehnala. Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.3.2017 at 14:43

      Milá Jani, to je pěkná zpráva. :-) Jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Zdravím do dálek. :-) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Bulhar z České rep. 26.2.2018 at 13:28

    Tady je asi geniální Čech, který umí bulharskou banicu, to jsem rád, navíc to napsal v češtině výborně ! Děkujeme za to !

  • Zanechte odpověď