Tikvenik – bulharský dýňový závin

Tikvenik

Tikvenik je tradiční bulharský dýňový závin, který doma připravujeme vždy s příchodem podzimu. Důležité je k jeho výrobě těsto Filo, o kterém jsem vám psala už při přípravě Banice, tu můžete najít na blogu mezi staršími recepty. Tohle těsto je rozděleno na listy, kdy se do každého jednotlivého listu balí nastrouhaná dýně s ořechy a cukrem. Filo se dá nejčastěji koupit v obchodech s řeckými potravinami a je k dostání mražené nebo chlazené.  K přípravě jsem použila opět máslovou dýni a dočerpala jsem naše zásoby loňských vlašských ořechů. Tikvenik patří k jednomu z nejoblíbenějších sladkých bulharských jídel mého muzikanta, které pekla jeho babička.

 

Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)
1 balení rozmrazeného nebo chlazeného Filo těsta
450 g oloupané a očištěné máslové dýně
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek nadrobno nasekaných vlašských ořechů
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 vejce
řepkový olej
voda
cukr moučka na posypání
olej na vymazání formy a hladká mouka na její vysypání

 

Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C. Do mísy nastrouhám na hrubém struhadle dýni. Zvlášť smíchám cukr se skořicí. Těsto rozdělám a první list těsta sem tam pokapu olejem, pokladu dýní a lehce zasypu směsí cukru a skořice. Přidám trochu ořechů a zabalím (viz fotky). S každým dalším listem postupuji stejně – olej, dýně, cukr se skořicí a ořechy. Srolované a naplněné plátky kladu do vymazané a vysypané kulaté formy nebo zapékací mísy. Jakmile mám mísu plnou, potřu Tikvenik rozšlehaným vejcem, smíchaným s pár kapkami vody. Na závěr celý Tikvenik pocukruji a lehce ho pokropím vodou (použiji přibližně 50 ml). Dám do trouby a peču 20-25 minut. Po upečení a vytažení z trouby ho ihned pokropím opět studenou vodou a přikryji látkovou utěrkou. Nechám ho odpočinout 15 minut a pak ihned podávám.

 

Tikvenik

 

Tikvenik

 

Tikvenik

 

Tikvenik

 

Tikvenik

 

Tikvenik

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Jana 27.9.2015 at 8:36

    Tak tohle se mi moc líbí, jednoduché, z Filo těsta chci něco dlouho zkusit, navíc dýně zbožňuji, tak moc děkuji za inspiraci :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.9.2015 at 16:51

      Jani, rádo se stalo. :-) Ať vám chutná. :-)

      • Odpověď lydo 2.10.2015 at 21:49

        Zdravím,
        vypadá to skvěle, vím, že se těsto Filo dá koupit, ale u nás na vesnice ne, tak se ptám jesstli si ho děláš někdy sama, jestli ne……….máš na něj alespoň recept, zkusila bych si ho udělat, moc děkuji
        ať se daří , skvělý blog ………

        • Odpověď pěkně vypečený blog 5.10.2015 at 9:15

          Zdravím, děkuju za pochvalu. Filo jsem zatím používala pouze kupované, také mám většinou problém ho sehnat. Recept žádný nemám, ale zkusím to probrat s babičkou, jestli náhodou nějaký osvědčený nevlastní. Filo bych pak udělala a nafotila na blog. Přeji pěkné dny, Lucie.

    • Odpověď Dana 16.12.2018 at 17:09

      Pokud nemáme filo těsto, použijeme těsto listové. Tikvenik, banica, spanačnik. moc dobré a zdravé. Tatínek se narodil v Bulharsku, vyrostla jsem na jeho národní stravě. Mohu jen doporučit .

  • Odpověď Nela 27.9.2015 at 9:20

    To vypadá dokonale :)!

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.9.2015 at 16:51

      Děkuju :-)

  • Odpověď Hanka 11.10.2015 at 9:26

    Vypadá to opravdu jedle a neokoukaně,určo vyzkouším,děkuji za skvělé recepty

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.10.2015 at 10:25

      Hani, děkuji, za milý komentář. Vyzkoušejte a ať vám chutná. :-) Lucie

    Napsat komentář: Hanka Zrušit