Tikvenik je tradiční bulharský dýňový závin, který doma připravujeme vždy s příchodem podzimu. Důležité je k jeho výrobě těsto Filo, o kterém jsem vám psala už při přípravě Banice, tu můžete najít na blogu mezi staršími recepty. Tohle těsto je rozděleno na listy, kdy se do každého jednotlivého listu balí nastrouhaná dýně s ořechy a cukrem. Filo se dá nejčastěji koupit v obchodech s řeckými potravinami a je k dostání mražené nebo chlazené. K přípravě jsem použila opět máslovou dýni a dočerpala jsem naše zásoby loňských vlašských ořechů. Tikvenik patří k jednomu z nejoblíbenějších sladkých bulharských jídel mého muzikanta, které pekla jeho babička.
Ingredience (hrneček o objemu 250 ml)
1 balení rozmrazeného nebo chlazeného Filo těsta
450 g oloupané a očištěné máslové dýně
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek nadrobno nasekaných vlašských ořechů
1/2 čajové lžičky mleté skořice
1 vejce
řepkový olej
voda
cukr moučka na posypání
olej na vymazání formy a hladká mouka na její vysypání
Postup
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 180 °C. Do mísy nastrouhám na hrubém struhadle dýni. Zvlášť smíchám cukr se skořicí. Těsto rozdělám a první list těsta sem tam pokapu olejem, pokladu dýní a lehce zasypu směsí cukru a skořice. Přidám trochu ořechů a zabalím (viz fotky). S každým dalším listem postupuji stejně – olej, dýně, cukr se skořicí a ořechy. Srolované a naplněné plátky kladu do vymazané a vysypané kulaté formy nebo zapékací mísy. Jakmile mám mísu plnou, potřu Tikvenik rozšlehaným vejcem, smíchaným s pár kapkami vody. Na závěr celý Tikvenik pocukruji a lehce ho pokropím vodou (použiji přibližně 50 ml). Dám do trouby a peču 20-25 minut. Po upečení a vytažení z trouby ho ihned pokropím opět studenou vodou a přikryji látkovou utěrkou. Nechám ho odpočinout 15 minut a pak ihned podávám.
9 Komentáře
Tak tohle se mi moc líbí, jednoduché, z Filo těsta chci něco dlouho zkusit, navíc dýně zbožňuji, tak moc děkuji za inspiraci
Jani, rádo se stalo. Ať vám chutná.
Zdravím,
vypadá to skvěle, vím, že se těsto Filo dá koupit, ale u nás na vesnice ne, tak se ptám jesstli si ho děláš někdy sama, jestli ne……….máš na něj alespoň recept, zkusila bych si ho udělat, moc děkuji
ať se daří , skvělý blog ………
Zdravím, děkuju za pochvalu. Filo jsem zatím používala pouze kupované, také mám většinou problém ho sehnat. Recept žádný nemám, ale zkusím to probrat s babičkou, jestli náhodou nějaký osvědčený nevlastní. Filo bych pak udělala a nafotila na blog. Přeji pěkné dny, Lucie.
Pokud nemáme filo těsto, použijeme těsto listové. Tikvenik, banica, spanačnik. moc dobré a zdravé. Tatínek se narodil v Bulharsku, vyrostla jsem na jeho národní stravě. Mohu jen doporučit .
To vypadá dokonale :)!
Nela z Beauty Charm
GIVEAWAY – O krásné šperky
Děkuju
Vypadá to opravdu jedle a neokoukaně,určo vyzkouším,děkuji za skvělé recepty
Hani, děkuji, za milý komentář. Vyzkoušejte a ať vám chutná. Lucie