Tak trochu balkánský finger food s aperitivem

balkan stůl

Přijali jsme výzvu, ohledně soutěže, kterou vyhlásil Aperol Spritz FOOD BLOG ROKU.  Zadání znělo: Aperitivo Moment … Přátelé hostím strašně ráda. Funguje to mezi námi vzájemně, takže co se týče jídla, bývá vždy každá návštěva velmi pestrá … Ať už zveme nebo jsme zváni. Nejvíce se u nás osvědčily lehké předkrmy, složené vetšinou z ingrediencí, které máme běžně doma a k nim kvalitní aperitiv, v tom dnešním případě je to přímo Aperol … a pořádně vychlazený. Základem bývá nějaký domácí chléb, ciabatta nebo bageta. Tentokrát jsme upekli bulharskou bagetu s černýma olivama a k tomu pečené papriky. Ty jsou u nás celoročním hitem a jsou také jedním z předkrmů, které připravuje můj muzikant. V závislosti na počasí je peče doma nebo venku na grilu … A věřte, že jako Bulhar, je umí vážně výborně.

 

Bulharská bageta s olivami

Ingredience ( na 2 bagety)

200 ml vlažného mléka

100 ml teplé vody

50 ml olivového oleje

1 vejce

500 g hladké mouky + na podsypání

70 g nadrobno nakrájených černých oliv

1 lžíce cukru krupice

1 lžička soli

20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného

 

Na potření

1 žloutek

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce vody

 

Postup

Těsto připravuji v domácí pekárně. Ingredience vložím do pekárny v uvedeném pořadí a spustím program těsto. Hotovo bude zhruba za hodinku a půl.

Mezitím si v misce smíchám žloutek, olivový olej a lžíci vody. Předehřeji troubu na 170 °C a plech vyložím pečícím papírem. Jakmile je těsto hotové, přenesu ho na moukou posypanou plochu a rozdělím na dvě stejné části. Z každé části vytvaruji bagetu … Šířka a délka je čistě na vás, záleží na tom, jaké s ní pak máte plány :). Obě bagety přenesu na plech a potřu připraveným vejcem. Peču 30 – 35 minut. Po vytažení z trouby nechám bagety vychladnout na mřížce.

Na bagety jsem použila čerstvý sýr, pažitku, domácí pečené papriky, slunečnicová semínka, mátu a granátové jablko.

Tip pro vás:

Pokud nechcete mít v bagetách kousky oliv, můžete si z nich jednoduše připravit pastu …. 70 g černých oliv bez pecek, spolu se lžící olivového oleje dohladka rozmixujete.

 

Cuketové lupínky

2 mladé cukety

1. varianta

lžička uzené papriky

špetka mořské soli

2 lžičky lahůdkového droždí

2. varianta

20 g parmazánu

Cukety umyji, nakrájím na tenké plátky a rozložím na plech vyložený pečícím papírem. Uzenou papriku, špetku mořské soli a lžíci lahůdkového droždí smíchám a posypu cukety na jednom plechu. Na jemno nastrouhám parmazán a posypu cukety na druhém plechu. Peču v předehřáté troubě na 140 °C něco málo přes hodinu. Po vytažení cukety sloupnu z papíru a nechám je na něm až do úplného vychladnutí.

Co se týče pečení cuket, tak to je trochu oříšek. Záleží zcela na vaší troubě … Poprvé jsem vyhazovala oba plechy, cukety byly spálené …. Kamarádka je peče hodinu a půl na 120 °C, jiná zase dvě hodiny na 110 °C. Musíte vyzkoušet a teplotu a dobu pečení si přizpůsobit.

 

Pečené papriky

Papriky umyji, osuším a opeču na sucho. V průběhu pečení otáčím, jakmile mají papriky na slupkách černé skvrny, jsou hotové. Vložím je do sáčku a uzavřu. V sáčku je nechám dokud nevychladnou, během této doby se zapaří a změknou, poté je oloupu, slupka jde snadno sloupnout. Papriky můžete nakrájet, použít jako ozdobu na bagety nebo do salátu, jakkoliv ochutit, např. olivovým olejem, solí, redukcí z balsamica … V Bulharsku se pečené papriky dávají do tradičního šopského salátu.

 

balkan stůlbalkan stůlbalkan stůlbalkan stůlbalkan stůlbalkan stůl (výběr)

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Renáta Popková 25.5.2015 at 16:11

    Naprosto luxusní. Přesně podle mého gusta. Díky za inspiraci.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.5.2015 at 18:27

      Děkuji, jsem ráda, že jse Vás mohla inspirovat :-)

  • Odpověď Renáta Popková 1.6.2015 at 8:51

    Pečené papriky jsou u nás hit! Dnes dělám k obědu jako přílohu salátek z pečených paprik:)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 3.6.2015 at 17:10

      Pečené papriky jako salát máme taky moc rádi :-) Mě osobně pečené chutnají mnohem více, než čerstvé … Už na ně mám zase chuť :-) Třeba s česnekem a balkánem …

    Napsat komentář: Renáta Popková Zrušit