Sváteční vánočka

Sváteční vánočka

Už jen 12 dní zbývá do Štědrého dne… A proto dnes přidám na blog recept na vánočku, kterou jste mohli najít v Pěkně vypečeném kalendáři. Stalo se pravidlem, že ji peču 23. 12., abychom si ji společně s kakaem mohli dát na Štědrý den k snídani.
Podle zpráv a fotek, které od vás dostávám, jste už někteří pekli „testovací“ kousky a musím říct, že vám jdou vánočky báječně. Tak ať je ta sváteční stejně tak dobrá, jako všechny předešlé.

Ingredience (na jednu vekou vánočku nebo dvě malinké)

300 g polohrubé mouky
270 g hladké mouky
130 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
200 ml vlažného mléka
120 g rozpuštěného másla
4 žloutky
1 polévková lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky mořské soli
kůra z jednoho malého citronu
1 lžíce citronové šťávy
pár kapek vanilkového extraktu

Na kvásek

1 kostka čerstvého droždí (42g)
4 lžíce vlažného mléka
1 lžička cukru krupice

hrst rozinek, vlašských ořechů a mandlové lupínky
žloutek smíchaný s mlékem na potření vánočky před pečením
bílek na potření jednotlivých pater
hladká mouka na podsypání

cukr moučka na poprášení po upečení

Postup

Ze všeho nejdříve připravím kvásek … Do mísy dám mléko, cukr a rozdrobím droždí. Vše společně promíchám, přikryji čistou utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
Do mísy od kuchyňského robota proseji oba druhy mouky, cukr krupici, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Lehce vařečkou promíchám. Přidám hotový kvásek, žloutky, mléko, máslo, extrakt a olej. Těsto pak nechám za pomoci robota hníst minimálně 20 minut. Podle potřeby mohu během hnětení přisypat trochu hladké mouky. Jakmile je těsto pevné a nelepí se, lehce ho popráším hladkou moukou, přikryji čistou utěrkou a nechám na teplém místě vykynout. Trvá to minimálně 1,5-2 hodiny, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Během této doby si připravím plech, který vyložím pečicím papírem. Pak si podle potřeby nasekám vlašské ořechy a spařím ve vroucí vodě rozinky. Jakmile je těsto nakynuté, rozinky do něj spolu s hrstí vlašských ořechů zapracuji a mohu začít s pletením vánočky.

Jedna větší vánočka (doporučuji) -na plochu posypanou moukou si položím nakynutý bochánek těsta. Vánočku budu plést z devíti pramenů. Bochánek rozdělím na 8 stejných dílů, přičemž ten osmý rozdělím na dvě stejné části. Po vypracování mi vznikne na jednu vánočku 9 pramenů (7 stejných a 2 tenčí). Spodní část vánočky upletu ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2. Každé spletené „patro“ potřu připraveným bílkem.

Dvě malé vánočky – na ploše posypané moukou si těsto rozdělím na dva stejné bochánky. Vánočky budu plést z devíti pramenů. Každý z bochánků rozdělím na 8 stejných dílů, přičemž ten osmý rozdělím na dvě stejné části. Po vypracování mi vznikne na jednu vánočku 9 pramenů (7 stejných a 2 tenčí). Spodní část vánočky upletu ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2. Každé spletené „patro“ potřu připraveným bílkem.

Jakmile mám vánočku upletenou, přenesu ji na plech a nechám ji na teplém místě ještě 30 minut kynout. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Vánočku potřu žloutkem smíchaným s trochou mléka a posypu lupínky mandliček. Vložím ji do trouby a na 170 °C peču 25 minut. Poté vánočku přikryji alobalem, teplotu snížím na 160 °C, a takto peču ještě zhruba 45 minut. Špejlí vyzkouším, zda je vánočka hotová. Po upečení ji nechám lehce vychladnout a popráším cukrem.

TIP: Jak na pletení vánočky… Babiččina vánočka

Sváteční vánočka

Sváteční vánočka

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Eliška 12.12.2019 at 22:22

    Prozraďte mi prosím, jak uděláte, aby vám patra držela na sobě a v troubě vám nesjela dolů? Mě to prostě vždycky spadne a nikdy ji nemam tak hezkou jako vy…🤷‍♀️😂

    • Odpověď pěkně vypečený blog 13.12.2019 at 14:05

      Dobrý den, Eliško, pro udržení tvaru vánočky používám špejle. Propíchnu na třech nebo čtyřech místech skrz vánočku (od vrchu až dolů), po upečení je jednoduše vyndám. Vánočka se během pečení nemá tendenci sesouvat, maximálně jen malinko. :) Přeji vydařené pečení a klidné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Radka 17.12.2019 at 12:27

    Hezký den,
    chci se letos poprvé pustit do pečení vánočky, takže hledám nějaký dobrý recept. Už jsem podle vás dělala pusinky a polevu na perníčky a oboje dopadlo výborně. Chci se jen zeptat jaký je rozdíl mezi „sváteční“ vánočkou a vánočkou podle vaší babičky. Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.12.2019 at 19:14

      Dobrý večer, Radko, jsem ráda, že jste s recepty spokojená. :) Babiččina vánočka je trochu jiná, co se týče konzistence, je malinko hutnější, ale opravdu jen o trochu. Chuťově jsou obě vynikající, já letos váhám, takže zatím je ve hvězdách, kterou si budeme dávat 24. k snídani. :) Přeji, ať se (ta či ona) vánočka povede a jste s receptem spokojená. Štastné a veselé, Lucie.

    Zanechte odpověď