Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Makronky jsem naposledy připravovala někdy v říjnu. Vždycky se mi po nich po nějaké době zasteskne a pak se během chviličky rozhodnu, že je musím okamžitě udělat. Zkontroluji, jestli mám doma potřebné ingredience a pustím se do jejich přípravy. Možná je to jen takový osobní test a zvědavost, jestli jsem jejich přípravu po pár měsících nezapomněla a jsem napjatá, jestli se zase budu radovat z krásných skořápek. Co se týče toho, že bych je snad měla všechny sníst, tak to ani náhodu, to mi nehrozí. 😀 Mě vždycky stačí jeden dva kousky a jsem zase na dlouho spokojená.
Asi před půl rokem jsem si koupila silikonové podložky na makronky se srdíčky. Pořád jsem si říkala, že už je budu muset zkusit, ale nějak na ně nebyl ten správný čas. A ačkoli Valentýna neslavíme (v ten den máme své vlastní výročí), říkala jsem si, že v tuto dobu by na ně vhodná chvíle být mohla. Navíc jsem fakt zvědavá ženská, takže jsem byla zase celá bez sebe, jestli z nich opravdu po upečení budou srdíčka nebo se přetvoří v něco tvarově nezařaditelného … 😀 Myslím, že se povedly. Posuďte sami.

 

Ingredience (používám hrnek o objemu 250 ml)

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
růžové gelové potravinářské barvivo (Wilton)

Máslový krém s vanilkou

120 g změklého másla
50 ml smetany ke šlehání (31%)
3 lžíce cukru moučka
zrníčka z 1/2 malého vanilkového lusku

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechávám je stát na kuchyňské lince v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to. Naopak mám vyzkoušeno, že když mě tlačí čas nebo když zapomenu bílky nachystat, nechám je na lince třeba jen 20 minut a makronky se povedou i tak.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs ještě proseji do mísy. Nachystám si dva plechy a dvě silikonové podložky se srdíčky. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit srdíčka na pečicí papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc růžové makronky chci mít (já to s ním moc nepřeháněla).
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha (pokud těsto přemícháte a bude řídké, tak vám makronky s největší pravděpodobností popraskají).
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru asi 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím srdíčka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Krém připravím tak, že si v míse vyšlehám máslo, postupně přilévám smetanu, přidám zrníčka vanilky a nakonec po lžících zašlehávám cukr. Pomocí cukrářského sáčku s vroubkovanou špičkou nanáším na skořápky a spojuji.
Skořápky naplněné krémem uchovávám v lednici max 2 dny. Suché skořápky nechávám v lednici týden, případně mrazím … v mrazáku vydrží až 3 měsíce.

 

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

Srdíčkové makronky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď Verča 9.3.2017 at 7:32

    Už dlouhou dobu přemýšlím, že bych makronky zkusila, ale já jsem takový patla matla, že by to za káždou cenu jako makronka nevypadalo 😀 Ale ty je máš nádherný, úplně výstavní! Jsi hrozně šikovná!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.3.2017 at 21:12

      Moc děkuji, snažila jsem se opravdu dlouho, než jsem byla s výsledkem spokojená. Makronky jsou tak trochu potvory, ale když se povedou, tak je to paráda. :-) Pokud se do nich pustíš, přeji krásné skořápky. Lucie

  • Odpověď Zuzka 23.11.2017 at 10:03

    Já se prostě musím zeptat – kde se dají sehnat ty silikonové podložky na srdíčka? Děkuji :-*

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.11.2017 at 14:04

      Milá Zuzko, silikonové podložky se srdíčky jsem pořídila v Tchibu (jsou růžové). :) Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lucie 24.10.2019 at 9:59

    Dobry den
    Ja s makronkami zoufale bojuji. Co plech to uplne jina kvalita i kdyz jde o jednu hnotu. Nektere na plechu maji krasnou skorapku, jine prasknou a vetsinou jsou vsechny dute. Odloupnout z folie jdou. Z venku i ze spodu se tvari ze jsou upecene, ale po zakousnuti mi prijdou dost tuhe a hlavne jsou vsechny dute. Uz si nevim rady. Teploty i casi kombinuji jak diva. Uz mam za sebou dobrych 20 pokusu a neni to stale ono. Chtela jsem poprosit o radu, jakou podlozku pouzivate a zda je opravdu nezbytne pect na horkovzduch? Ten totiz nemam. Tak nevim zda neni chyba v tom.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.10.2019 at 15:21

      Milá Luci, každý příspěvek o nepovedených makronkách mě vrací o pár let zpátky, kdy jsem s nimi taky bojovala. Pečení horkým vzduchem se mi nakonec opravdu osvědčilo a přineslo „ovoce“. V klasické troubě, se mi je nedařilo upéct vůbec. Používám podložku z Tescomy, s tou jsem spokojená. Budu držet palce, aby se nakonec zadařilo! Hezké podzimní dny, Lucie.

  • Odpověď NIKOLA MOTLÍČKOVÁ 15.12.2020 at 17:43

    Dobrý večer,, chtěla bych se zeptat, jak dlouho mi makronky zhruba vydrží.
    Chtěla bych je péci v pátek a chci se zeptat, jestli vydrží až do Vánoc.
    Děkuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.12.2020 at 18:38

      Dobrý večer, nenaplněné skořápky makronek vydrží v lednici týden, v mrazáku pak 3 měsíce. Doporučuji plnit krémem jen pár hodin před konzumací. Klidné adventní dny, Lucie.

    Napsat komentář: NIKOLA MOTLÍČKOVÁ Zrušit