Špaldovo-pistáciové sušenky

Špaldové sušenky s pistáciemi
Občas si kluci vymýšlí, protože neví, co by chtěli upéct raději. A ač jsou rozmlsaní (všichni do jednoho :-D) a chtěli by stále jen palačinky, lívance, Honzovky, štrúdly … Tak jim občas, jen tak bez upozornění, upeču obyčejné sušenky.
I když, tyhle špaldové zase tak obyčejné nejsou. Obalila jsem je v jejich oblíbených pistáciích a moc dlouho se u nás neohřály.
Pistácie jsem použila nesolené, ale už jsem je zkoušela upéct i s lehce solenými. Mému muzikantovi chutnaly moc, říkal, že jsou svou chutí zajímavější. Já už nechám na vás, které použijete, ale určitě vám obě varianty udělají radost jako mým klukům.

 

Ingredience (na přibližně 28 sušenek)

120 g špaldové mouky
70 g  hrnku povoleného másla
80 g třtinového cukru
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu

80 g oloupaných nesolených (případně lehce solených) pistácií, které jsem ještě před rozmixováním lehce opražila na sucho na pánvi

 

Postup

Povolené máslo vyšlehám s cukrem do nadýchané pěny, přidám žloutek, vanilkový extrakt, vmíchám mouku a sůl. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici asi hodinu odpočinout.
Připravím si dva plechy, které vyložím pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Do jedné misky nasypu rozmixované pistácie a do druhé dám bílek, který lehce prošlehám vidličkou.
Z těsta pak tvaruji malé kuličky (o velikosti cherry rajčátka). Kuličky si nejprve skládám jednu vedle druhé a poté každou lehce prstem přimáčknu. Každou neupečenou sušenku pak celou namáčím v bílku a obaluji v pistáciích. Na plech je skládám v dostatečné vzdálenosti od sebe a peču 16-18 minut.
Špaldové sušenky s pistáciemi
Špaldové sušenky s pistáciemi
Špaldové sušenky s pistáciemi
Špaldové sušenky s pistáciemi
Špaldové sušenky s pistáciemi
Špaldové sušenky s pistáciemi
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Katka 8.6.2017 at 8:33

    Taky musím jen souhlasit že sušenky jsou velice velice dobré.

    Jen jsme sušenky obalila v nasekaných solených pražených slunečnicových semínkách a chuť byla peckovní!!!

    Všem moc chutnali a posílala jsem odkazy na recept :)

    Katka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.6.2017 at 18:25

      Milá Kači, moc děkuji za zpětnou vazbu. :-) Mám radost, že sušenky chutnaly a zároveň děkuji za tip, vyzkouším. :-) Přeji pohodové dny, Lucie.

    Napsat komentář: Katka Zrušit