Špaldovo-jogurtové lívance

Špaldové lívance

Když chci doma klukům udělat radost něčím, co mají moc rádi, tak většinou připravím palačinky nebo lívance. Tentokrát jsem je slíbila k snídani za odměnu … Náš starší syn měl včera své první divadelní představení v rámci školkového karnevalu (a jsem si jistá, že podle jeho excelentního výkonu nebylo poslední). Byla jsme z toho víc nervózní než on, jelikož hráli na skutečném pódiu a publikum bylo opravdu početné. Hra Láska rohatá byla nádherná a náš čert Uriáš mě doslova oněměl a rozplakal zároveň. Je na sebe pyšný a má být proč. Když jsem nevěřícně kroutila hlavou, jak je možné, že to takhle dokonale zvládl, tak jen odpověděl, že oni čerti to prostě takhle umí. 😀 Náš čertík si lívance k dnešní snídani jednoznačně zasloužil.

 

Ingredience (na přibližně 20 ks)

180 g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce domácího vanilkového cukru
2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1/2 lžičky soli
2 vejce
200 ml hustého bílého jogurtu
200 ml plnotučného mléka
1 lžíce přepuštěného másla Ghí nebo řepkový olej (na smažení)
Agáve nebo rýžový sirup, marmeláda

Postup

Mouku smíchám s cukrem, práškem do pečiva a solí. Ve větší míse smíchám mléko s jogurtem, vejci a postupně přisypávám sypkou směs (metličkou je to nejlepší, nevzniknou hrudky). Jakmile mám těsto dokonale hladké, nechám jej 5 minut odpočinout. Pokud se vám bude těsto zdát hodně husté, přidejte trochu mléka.
Rozehřeji pánev na lívance a smažím na přepuštěném másle Ghí.
Podávám zalité sirupem nebo namazané marmeládou.

 

Špaldové lívance

Špaldové lívance

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď Hana Navratilova 24.2.2016 at 15:18

    Dobrý den, Lucie, s nadšením vítám tento recept, hned zítra ráno vyzkouším na dětech :-). Osobně dělám lívance ze špaldové mouky velmi podobně, jen přidám do těsta trochu strouhaného kokosu, lžičku mleté skořice a smažím na trošce kokosového oleje. Musím říct, že taková verze ani nepotřebuje marmeládu :-) Hanka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.2.2016 at 16:33

      Milá Hani, děkuji za tip. Vaši verzi lívanců určitě vyzkouším. Tak ať Vám zítřejší snídaně chutná a děti jsou spokojené. :-) Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Simona 25.2.2016 at 13:26

    Livance jsou naprosto uzasne,nadychane,vlacne a vynikajici!!Bastila cela rodina a pritom velmi zdrave,na zaver byl datlovy sirup;-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.2.2016 at 16:33

      Milá Simono, mám velkou radost, že jste s receptem spokojená a že měly lívance úspěch. Děkuji za komentář a přeji příjemné dny, Lucie. :-)

  • Odpověď Adriana 11.5.2016 at 13:27

    Dobre odpoledne, jsou opravdu vyborne, verze s jogurtem – trochu marmelady a lzickou smetany ke slehani, ci ze zakysanou smetanou a cerstvymi jahody!¡

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.5.2016 at 17:13

      Dobrý den, Adriano :-) Jsem ráda, že Vás recept zaujal a že lívance chutnají. :-) Děkuji za komentář a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 12.1.2017 at 12:58

    Nikdy se mi špaldové lívance nepovedly tak, jako z vašeho receptu. Jsou výborné a dětem chutnají. Jiné už dělat nebudu :-)
    Díky moc za recept! Lenka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.1.2017 at 12:58

      Milá Leni, jsem ráda, že se povedly a jste s receptem spokojená. U nás doma jsou to ty nej lívance. :-) Přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Alena 26.2.2017 at 17:12

    Zdravím od stolu, zrovna jsme dojedli lívance dle Vašeho receptu, byly vynikající, určitě doporučím dál :-)
    Přidala jsem ovesné vločky a slunečnicová semínka a byla to opravdu mňamka :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2017 at 20:16

      Milá Alenko, tak to ráda slyším. :-) Děkuji a přeji pohodové dny, Lucie.

    Zanechte odpověď