Špaldové sušenky s levandulovým sirupem

Špaldové sušenky s levandulovým sirupem

Na konci léta jsem od své kamarádky Janičky dostala levandulový sirup. Po otevření lahvičky jsem si řekla, že tento sirup nespotřebuji běžným způsobem, ale že si ho budu šetřit a použiji ho ke zvláštním příležitostem nebo třeba do nějakého dobrého dezertu. Vzápětí jsem si uvědomila, že jsem dětem dlouho neupekla žádné sušenky. Napadlo mě, že bych mohla upéct sušenky špaldové a použít do nich místo aroma právě levandulový sirup. Hned po jejich upečení přišli kluci s nápadem, že bychom je mohli ještě nějak nazdobit, aby byly o něco víc veselejší a barevnější.

 

Ingredience ( přibližně na 35 sušenek)

190 g celozrnné špaldové mouky
110 g chlazeného másla
40 g cukru moučka
1 zarovnaná lžíce domácího vanilkového cukru
1 vejce
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
2 lžíce levandulového sirupu
mouka na podsypání

Postup

Do větší mísy dám mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl, vejce, máslo, které jsem nakrájela na kostičky a na závěr přidám levandulový sirup. Ze všech ingrediencí vypracuji hladké těsto (pokud by lepilo, přisypejte trochu mouky). Bochánek těsta poté zabalím do potravinářské fólie a dám na hodinu do lednice odpočinout. Mezitím si připravím dva plechy a vyložím je pečícím papírem. Troubu předehřeji na 160 °C.
Pak na moukou posypané ploše vyválím z těsta placku silnou zhruba 3 mm. Vykrajuji kolečka, která přenáším na plechy. Peču přibližně 10 minut.
Po vychladnutí můžete sušenky libovolně nazdobit … Ale jsou výborné i jen tak, třeba k čaji. :-)

Špaldové sušenky s levandulovým sirupem

Špaldové sušenky s levandulovým sirupem

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

6 Komentáře
  • Odpověď Lucia 23.11.2015 at 8:10

    Prekrásne fotky, zdobenie, naaranžovanie, spracovanie. Skvelá práca :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.11.2015 at 9:42

      Zdravím Vás, Luci :-) Moc děkuji, jsem ráda, že se Vám líbí. :-) Lucie

  • Odpověď Marcela 9.12.2015 at 13:59

    Krásný den Lucie, v prvé řadě musím uznat, že fotky a nazdobené sušenky jsou opravdu dokonalé!! Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je to zdobeno fondánem a čím to lepíte k sušence? :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.12.2015 at 14:48

      Zdravím Vás, Marci :-) Moc Vám děkuji za milá slova, jsem ráda, že se Vám líbí. Zdobila jsem mandlovou modelovací hmotou a pak jsem jen spodní stranu sněhuláčka či stromečku přetřela štětečkem namočeným ve vodě a lehce spojila k sušence. Stačí opravdu malinko, k sušence se postavička po zaschnutí hezky přichytne. Přeji Vám příjemné adventní dny, Lucie.

  • Odpověď Lucia 4.11.2016 at 10:57

    Dakujem krasne za recept! My sme s nich spravili peciatkove keksiky su fantasticke chutovo aj aj krasne ukazali na ceste peciatky. Spravili sme aj variantu s bazovym sirupom. A tiez su vyborne. Este raz dakujem!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2016 at 15:09

      Milá Luci, děkuji za komentář. Jsem ráda, že jste s receptem spokojená a že se Vám sušenky povedly. :-) Přeji příjemné dny, Lucie.

    Napsat komentář: Marcela Zrušit