Šneci s jablky

Šneci s jablky
Minulý týden měli naši kluci jarní prázdniny, které jsme pojali velmi odpočinkově … Doslova jsme se schovali do jednoho wellness penzionu, ze kterého se nám odjíždělo hodně špatně. Nakonec jsme si udělali i pár gastro zastávek, díky kterým jsme poznali nové kavárny a restaurace, které jsme znali jen z doslechu. Dnešním dnem jsme zpátky v realitě a tiše závidíme těm, kterým prázdniny právě začaly. :)
Každopádně já už jsem včera stála „na značce“ v kuchyni a pekla. Spíš než nápad na pečení mne vedla chuť dát si něco kynutého s jablky. Nejprve jsem myslela na koláče, ale na ty jsem byla příliš líná a ingredience jsem taky všechny neměla. Nakonec jsem upekla jednodušší šneky, na které už dnes jen vzpomínáme. 😀

Ingredience (forma o průměru 25 cm)

250 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
1 žloutek
50 g rozpuštěného másla
50 g cukru krupice
1 lžíce domácího vanilkového cukru
kůra z jednoho bio citronu
špetka soli
mouka na podsypání a máslo na vymazání formy

Na kvásek

1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
1 lžička cukru krupice
3 lžíce mléka

Na náplň

60 g povoleného másla
1,5 lžičky mleté skořice
2 lžíce cukru krupice
+ 20 g rozpuštěného másla na promazání jednotlivých částí

500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
1 lžíce másla

žloutek a trocha mléka na pomazání

Postup

Nejprve si připravím kvásek … do misky rozdrobím droždí, přidám vlažné mléko a cukr. Vše společně promíchám, dám na teplé místo, přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek (trvá to přibližně 10-15 minut). Ve druhé míse (od robota) proseji mouku, přidám hotový kvásek, oba druhy cukru, žloutek, sůl, máslo, kůru z citronu a mléko. Robota nechám uhnětat hladké těsto, které se nelepí.
Těsto poté zapráším trochou hladké mouky, přikryji utěrkou a nechám ho na teplém místě vykynout. Trvat to bude přibližně hodinu.
Než těsto nakyne, očistím jablka, která nastrouhám na hrubém struhadle a krátce je podusím na másle.
Povolené máslo smíchám s cukrem a skořicí.
Formu vymažu máslem a horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Rozehřeji si máslo na promazávání.
Jakmile těsto nakyne, rozválím ho na moukou posypané ploše a potřu připravenou směsí z másla, skořice a cukru. Na tuto směs rozprostřu jablka a těsto zavinu. Rozkrájím ho na stejná asi 2 cm široká kolečka, která vkládám do formy. Části mezi jednotlivými kolečky promazávám rozpuštěným máslem. Kolečky naplněnou formu pak pomažu žloutkem smíchaným s mlékem.
Peču 25-30 minut.

Šneci s jablky

Šneci s jablky

Šneci s jablky

Šneci s jablky

Šneci s jablky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

10 Komentáře
  • Odpověď revedevivre 14.2.2018 at 6:56

    Vyzerá skvele a musela to byť dobrota. Andrea

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.2.2018 at 8:28

      Děkuji, Andrejko :) Já mám dezerty a buchty s jablky moc ráda. PS: Máte moc hezký blog. :) Přeji příjemné dny, Lucie.

      • Odpověď Monika 18.2.2018 at 12:27

        Zdravím Vás Lucko-zrovna včera vecer upeceno a dnes ráno ke snídani. Naprosto vynikající,moc jsme si pochutnali ? Mám vyzkoušeno několik Vašich receptu a spolu se svými kluky pejeme jen samou chválu ? Hodně zdaru do další práce,ja se už teď tesim na Vaše další recepty ? Hezky den,Monika.

        • Odpověď pěkně vypečený blog 19.2.2018 at 11:41

          Milá Moni, jsem ráda, že recept zajaul, a že jste si pochutnali. Děkuji a přeji i další vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Iva 24.2.2018 at 10:44

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte v zásobě nějaký recept se zakysanou smetanou, ovocem a piškotem. Mám moc ráda vaše recepty a vždy se povedou!! Přeji plno úspechů

  • Odpověď Eva 26.9.2018 at 7:13

    Lucko, moc Vám děkuji za úžasný recept! Včera jsem upekla a dnes peču znovu :) Naprostá dobrota :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.10.2018 at 14:49

      Milá Evi, jsem ráda, že jste s receptem spokojená. Upečení znovu … je tou největší pochvalou. :) Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 2.10.2020 at 14:58

    Ahoj Luci,
    Jak asi velký mám ten plát rozválet?
    Děkuji Petra

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.10.2020 at 20:03

      Ahoj Peti, přibližně 0,5 cm. Ať chutnají, Lucie. :)

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit