Smetanovo – citronový koláč

Smetanovo-citronový koláč

Nevím, jestli jsem se vám už zmiňovala, ale můj muzikant měl tento týden narozeniny. Plánovala jsem oslavu a samozřejmě přípravu nějakého dobrého dortu. Bohužel mě každý rok v tomhle období přepadne viróza a docela dlouho se mě drží. Letos tomu nebylo jinak a já se s ní tak trochu peru ještě dnes. Musela jsem tedy slevit ze svých nároků a připravit mému muzikantovi něco jednoduššího. Má rád svěží dezerty a křehké ovocné koláče. Napadlo mě tedy upéct korpus z křehkého těsta a jako náplň udělat krém úplně stejně, jako když připravuji panna cottu. Asi si řeknete „kalorická bomba“, ale když si dáte kousek koláče, zjistíte, že vás docela zasytí a zase ho tolik nesníte. Krém jsem udělala citronový, ale v létě, až zase bude zahrada plná jahod, borůvek a malin, bude skvělý ozdobený právě tímhle ovoce.

 

Ingredience (nepřilnavá forma s odnímatelným dnem – průměr 25 cm)

Na korpus

160 g hladké mouky
80 g špaldové mouky
125 g másla – chlazeného
1 žloutek
100 g cukru moučka
špetka soli
kůra z jednoho bio citronu
1 lžička studené vody (dle potřeby)
mouka na podsypání

Na náplň

1 litr smetany ke šlehání (31% nebo 33%)
4 lžičky želatiny v prášku
4 vrchovaté lžíce domácího vanilkového cukru
4 lžíce studené vody
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu

Na ozdobu

plátky limet, citronu a lístky meduňky

Postup

Mouku smíchám s cukrem, solí a kousky másla, přidám žloutek a ručně vytvořím drobenku. K ní přidám (podle potřeby) vodu a ručně vypracuji hladké těsto. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici přibližně hodinu odpočinout. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Na moukou posypané ploše těsto rozválím a pomocí válečku jej přenesu do připravené formy. Přebytečné těsto odříznu a upravím (Doporučuji dokonale vyspravit všechny prasklinky a případné tenké části těsta doplnit. Náplň bude tekutá, tak by po upečení měl být korpus jako celistvá miska.). Pak ho propíchám vidličkou, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi. Takto těsto peču v předehřáté troubě 20 minut. Poté fazole i s papírem odstraním a dopeču korpus ještě dalších 10-12 minut.
Než se korpus upeče, připravím si náplň. Postupuji úplně stejně, jako bych připravovala Panna cottu, jen s tím rozdílem, že ji pak místo do skleniček naleji na předpečený korpus.
V misce rozmíchám želatinu s vodou a nechám ji nabobtnat. Do hrnce naliji smetanu, přidám vanilkový cukr a citronovou kůru. Za stálého míchání přivedu k varu, poté stáhnu příkon tepla, přidám želatinu a opět za stálého míchání vařím ještě 2 minutky. Želatina musí být rozpuštěná. Po odstavení hrnce ze zdroje tepla přidám do smetany 2 lžíce citronové šťávy a promíchám. Takto připravenou náplň naliji na upečený korpus (náplně trochu zbylo, nalila jsem ji do malé skleničky a nechala v lednici zatuhnout … jen tak na lžičku je výborná), nechám malinko vystydnout a poté dám zatuhnout do lednice zhruba na 3 hodiny.
Před podáváním zdobím koláč plátky limet, citronu, lístky meduňky a pusinkami.
Než koláč vystydne, můžete si na jeho ozdobu připravit také bílkové pusinky (ale není to podmínka).

Ingredience

Na pusinky (na dva velké plechy)

3 bílky – pokojové teploty
špetka soli
200 g cukru krupice

Postup

Připravím si dva velké plechy a předehřeji elektrickou troubu s vrchním a spodním pečením (bez horkého vzduchu) na 120 °C.
Bílky (společně se špetkou soli) šlehám do nepříliš pevného sněhu, v této chvíli přidávám postupně po lžicích cukr a šlehám dokud není sníh hustý a pevný. Poté ho přenesu do jednorázového potravinářského sáčku, ustřihnu přibližně 1 cm širokou špičku a na plechy s pečícím papírem stříkám jednotlivé pusinky. Hodinu je suším při 120 °C, poté snížím teplotu na 100 °C a suším další hodinu. Během sušení otevřu několikrát troubu, aby z ní unikla vlhkost a pusinky nepraskaly. Určitě zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, doba pečení se u vaší trouby může lišit.

 

Smetanovo-citronový koláč

Smetanovo-citronový koláč

Smetanovo-citronový koláč

Smetanovo-citronový koláč

Smetanovo-citronový koláč

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

17 Komentáře
  • Odpověď Lenka 30.10.2016 at 19:04

    Dobrý deň,

    len sa chcem spýtať, prečo sa cesto rozdeľuje na dve rovnaké časti. A kedy sa druhá časť cesta používa?
    Veľmi pekne Ďakujem.
    PS: vyzerá fantasticky

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.10.2016 at 19:20

      Milá Leni, děkuji za postřeh. Omlouvám se za úplný nesmysl, vkradl se tam mou nepozorností. Těsto se dělit nemusí. Už jsem v textu vše upravila. Ještě jednou se omlouvám. Jsem ráda, že se koláč líbí. :-) Hezký večer, Lucie.

  • Odpověď Peťa 5.11.2016 at 13:38

    Pěkné sobotní odpoledne Lucie :)
    tak tento koláč je naprosto luxusní :) Ke kávě jsme ho spíše vdechli než snědli 😀 Kulatou formu nemám, tak jsem to dělala do hranaté a náplň nezůstala :) ale pusinek mám tři plechy :) Už se těším na další pečení a doufám, že dnešní večerní baletní představení bude, aspoň z půlky tak dobré jako tento koláč 😀 😉
    Užijte si pěkný víkend
    Peťa

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.11.2016 at 22:41

      Zdravím Vás, Peti :-) Tak jste se pustila i do tohoto koláče. :-) Mám radost i z toho, že se Vám povedl a že chutnal. Ps: Pusinek není nikdy dost. 😀 Hezký zbytek víkendu, Lucie.

      • Odpověď Peťa 6.11.2016 at 7:07

        Luci, máte pravdu :) Pusinek není nikdy dost, z tří plechů zůstal jeden malý talířek :)

  • Odpověď Petra 15.11.2016 at 17:51

    Jak mam prosím dosáhnout bílé barvy u pusinek? Chutove jsou super, ale trosku do žluta, teploty jsem dala o 10 stupňů nižší jak vy.
    Dekuji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.11.2016 at 19:12

      Peti, tohle se mi s pusinkama dělo taky, doporučuji ještě snížit teplotu a péct je delší dobu. Ono fakt záleží na troubě. Tak ať se příště povedou na jedničku. Lucie

  • Odpověď lenka 18.11.2016 at 18:05

    vypadá to skvěle, budu muset vyzkoušet :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.11.2016 at 19:49

      Děkuji, Leni. :-) Vyzkoušejte, věřím, že Vám bude chutnat. :-) Lucie

  • Odpověď Kačka 10.7.2017 at 17:53

    Dobrý den,
    prosím jakou želatinu používáte. Mohu použít od Dr. Oetker na náplně do dortů??

    • Odpověď pěkně vypečený blog 11.7.2017 at 14:55

      Milá Kačko, ano, to bude ona, kterou také používám. Je to jemně mletá želatina Dr. Oetker – na ztužení krémů. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Sandra 27.10.2017 at 21:04

    Dobrý den.
    Zrovna dávám koláč do lednice a mam strach.Opravdu to zhoustne/ztuhne?Peču prvně,tak se nezlobte,jen mám pocit,že se s tím nic neděje ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.10.2017 at 20:22

      Milá Sandro, pevně doufám, že si náplň na koláči nakonec dala říct a alespoň trochu ztuhla (a že jste si pochutnala). Přeji úspěšné pečení a hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Dominika 9.5.2019 at 19:55

    Dobrý večer, ráda bych vyzkoušela tento lákavý koláč – jen mi není jasné kam mám dát bílek. V ingrediencích je psano 1 vejce, ale zmínka je jen o žloutku. Dekuji

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.5.2019 at 7:27

      Dobrý den, Domi, omlouvám se za nesrovnalost, do receptu patří pouze žloutek. :) Ať se povede a chutná. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Markéta 27.4.2021 at 17:41

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu místo odnímatelné formy použít keramickou formu – nepřilepí se těsto? A pak bych měla dotaz jestli můžu použít na zatížení při pečení normální fazole, keramické nemám. Moc děkuji za odpověď Markéta.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.5.2021 at 14:46

      Dobrý den, Markét, omlouvám se, že reaguji až teď. Keramickou formu bych vymazala máslem a vysypala moukou. Obyčejné fazole používám taky, takže můžete. :) Ať se povede a chutná. Klidné dny, Lucie.

    Napsat komentář: Sandra Zrušit