Slaný koláč s fetou a rajčaty

Slaný koláč s fetou a rajčaty
Letos se nám urodilo rajčat jako nikdy. Dědeček vypěstoval několik druhů a pochvaloval si, že takové žně už dlouho nezažil. Loni to bylo úplně naopak… Díky plísni, kterou většina rajčata chytla ještě dřív, než stačila zčervenat, byla úroda velmi bídná.
Do kuliček jako malovaných se mi podařilo vypěstovat i cheery rajčátka. Použila jsem je do slaného koláče, který potěšil nejen mého muzikanta, ale i milou návštěvu.
Koláč tak trochu připomíná buchtu – nejen, že je hezky nadýchaný, ale je i plný zajímavých chutí. Fetu s uzenou paprikou doplní sladká cherry rajčátka a voňavá petrželka.

Ingredience (forma s odnímatelným dnem o průměru 27 cm)

300 g cherry rajčat (rozpůlená – žlutá a červená)
200 g sýru feta
300 g hladké mouky
3 vejce
250 ml mléka
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 zarovnaná lžička mořské soli
2 stroužky česneku (rozmačkané)
barevný pepř (dle chuti)
1 zarovnaná lžička uzené papriky
1 + 4 lžíce olivového oleje
čerstvá petrželka
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup

Na pánvi rozehřeji lžíci olivového oleje a přidám rajčata, přibližně 3 minutky opékám, přidám česnek, promíchám a společně ještě asi minutu opékám. Odstavím a přendám rajčata na talíř.
Formu vymažu kouskem másla a vysypu moukou. Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170°C.
V jedné míse smíchám mouku s kypřicím práškem a jedlou sodou, přidám sůl, uzenou papriku a pepř dle chuti.
Ve druhé míse společně smíchám olivový olej, vejce, mléko, petrželku (dle chuti) + rozdrobený sýr feta, poté do této směsi vmíchám připravená rajčata. Směs smíchám se suchými přísadami. Těsto rozprostřu do formy a peču přibližně 30-35 minut.
Po vychladnutí dozdobím koláč čerstvou petrželkou.
Slaný koláč s fetou a rajčaty
Slaný koláč s fetou a rajčaty
Slaný koláč s fetou a rajčaty
Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první!

Zanechte odpověď