Sladké rohlíky (bezlepkové)

Sladké rohlíky (bezlepkové)

Příspěvek ve stories, ve kterém jsem sdílela fotku upečených sladkých bezlepkových rohlíků, zaplnil můj direct dotazy a prosbami o zveřejnění receptu. Rohlíky jsem pekla zatím dvakrát. První pokus nebyl špatný, ale recept jsem ještě trochu poupravila. Nejlepší jsou hned, jakmile vystydnou (nebo jsou ještě vlahé :D). Ty, které nesníme první den, dávám zamrazit a postupně si je rozmrazuji k svačině nebo když na ně mám zrovna chuť. Druhý den už totiž nejsou tak měkké a křupavé. Zamrazením tak aspoň trochu zachráním to, proč jsou tak výborné. Recept na sladké bezlepkové rohlíky bez másla, bez mléka a teoreticky i bez vajec (pokud je nepotřete před pečením) máte tedy níže. Snad si na nich pochutnáte stejně jako já. :)

 

Ingredience (na 7 ks)

200 g bezlepkové směsi Schar Mix B
60 g univerzální bezlepkové směsi Doves Farm
40 g Alsanu (rozpuštěného – ne horkého)
1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžíce cukru krupice
pár kapek vanilkového extraktu
160 ml vlažného rýžového mléka
1 vrchovatých lžíce psyllia + 150 ml rýžového mléka
15 g čerstvého droždí
špetka soli
semínka máku na posypání
žloutek + trocha rýžového mléka na potření
mouka na podsypání

Postup

Těsto na rohlíky jsem nechala připravit v domácí pekárně. Pokud ji nevlastníte, připravte kynuté těsto tak, jak jste zvyklí.
Ze všeho nejdříve jsem smíchala 160 ml rýžového mléka s psylliem a nechala ho 20 minut nabobtnat. Poté jsem postupně přidávala do pekárny tekuté ingredience – 160 ml vlažného mléka, Alsan, nabobtnané psyllium, vanilkový extrakt, oba druhy mouky, do jednoho rohu pekárny jsem vsypala oba druhy cukru a rozdrobila droždí, do protilehlého rohu jsem dala sůl. Spustila jsem program kynuté těsto a hodinu a půl nechala pekárnu pracovat tak, jak umí.
Pokud není po hodině a půl těsto dostatečně nakynuté (mělo by zdvojnásobit svůj objem), nechám ho ještě aspoň 30 minut kynout.
Těsto by nemělo moc lepit, takže plochu, na které budu rohlíky dělat, podsypávám jen malinko.
Těsto rozdělím na 7 přibližně stejných bochánků, které nechám zhruba 20 minut odpočívat pod utěrkou. Poté každý bochánek vyválím do trojúhelníku a zavinu od široké části směrem ke špičce. Konce zahnu a nechám opět asi 20 minut odpočívat pod utěrkou. Mezitím rozehřeji troubu na 260 °C a připravím si plech s pečicím papírem. Do spodní části trouby dám nahřát druhý plech a připravím si hrneček horké vody. Rohlíky potřu žloutkem, který jsem smíchala s rýžovým mlékem (pokud nemůžete žloutek, tak potřete jen rýžovým mlékem) a zasypu makovými semínky. Poté už pokračuji tak, jako když peču chleba. Plech s rohlíčky dám do trouby a na spodní plech rychle, ale opatrně, naliji horkou vodu, ihned pak troubu zavřu. Takhle peču asi 8 minut, poté otevřu troubu (pára odejde) a snížím teplotu na 210 °C. Peču ještě 20-25 minut. Doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a rohlíky hlídat, dokud nemají hezkou barvu.

 

Sladké rohlíky (bezlepkové)

Sladké rohlíky (bezlepkové)

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

2 Komentáře
  • Odpověď Sylva 29.4.2020 at 11:48

    Zdravím Vás Lucie,

    delší dobu jsem na Vašich stránkách nebyla a dnes koukám….tolik bezlepkových receptů?
    Nicméně rohlíčky-loupáčky vypadají velmi lákavě. Jako malá jsem tento typ pečiva neměla moc ráda, ale když si je člověk upeče doma, namaže domácím džemem a k tomu dobré kafíčko, je to určitě úplně jiná liga:))
    Sylva

    • Odpověď pěkně vypečený blog 12.5.2020 at 9:23

      Milá Sylvi, rohlíčky doporučuji. :) Momentálně mi dělají radost při bezlepkové dietě, kterou musím držet od září. Změna jídelníčku částečně ovlivnila také recepty na blogu (i když si stále stojím za tím, že z toho blogu výhradě bezlepkový nikdy neudělám :-)), ale podle ohlasů, si i tento typ receptů našel své čtenáře. Děkuji Vám za milá slova, přeji vydařené pečení a klidné dny, Lucie.

    Zanechte odpověď