Šátečky s ovocnou náplní

šátečky s ovocnou náplní

Tyhle šátečky znám od malička. Maminka nám je občas o víkendu pekla a plnila je vším, co nám chutnalo. Většinou to však byla povidla nebo lehce podušená jablíčka na másle, se skořicí a vanilkovým cukrem. Těsto si velmi rychle oblíbíte. Nejen proto, že je snadné a výborně se s ním pracuje, ale i z toho důvodu, že mimo šátečků z něj můžete dle libosti připravit třeba plněné rohlíčky nebo závin. Já je mám stále nejraději s povidly (jsem děsně povidlová a můj muzikant je na tom podobně) nebo s nějakou dobrou domácí marmeládou. Tentokrát jsem je upekla s borůvkovou marmeládou, kterou jsem dostala od kamarádky. Šátečky se vždycky hrozně rychle sní, ale pokud přece jen nějaký ten kousek zůstane, věřte, že i následující den jsou úžasně měkoučké.

 

Ingredience

300 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného droždí
2 lžičky cukru krupice
1 lžička domácího vanilkového cukru
125 ml mléka
125 g másla (chlazeného)
1 žloutek
špetka soli
citronová kůra z jednoho bio citronu
1 vejce na potření
mouka na podsypání
cukr moučka na poprášení

Na náplň
povidla, marmeláda, džem – dle chuti

 

Postup

Do větší misky nasypu mouku, kterou smíchám se sušeným droždím, pak do ní nastrouhám na hrubém struhadle máslo a přidám všechny ostatní ingredience. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám ho 20 minut odpočinout v lednici. Mezitím si vyložím dva plechy pečícím papírem a předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C. Pokud použiji na plnění povidla, smíchám je s kapkou Tuzemáku a trochou cukru. Když budete mít povidla moc řídká, můžete do nich vmíchat půl až jednu lžičku kukuřičného škrobu.
Těsto vytáhnu z lednice a na moukou posypané ploše ho dotenka vyválím. Rádýlkem nařežu stejnoměrné čtverečky, na které dávám půl lžičky marmelády nebo povidel. Protilehlé strany těsta přeložím na sebe a potřu rozšlehaným vejcem. Se zbylými dvěma stranami udělám to samé, vznikne mi šáteček, který ještě celý potřu vejcem.
Takto postupuji, dokud nespotřebuji všechno těsto. Šátečky peču cca 15 minut. Po vystydnutí je popráším moučkovým cukrem.

 

Šátečky s ovocnou nápní

 

Šátečky s ovocnou náplní

 

Šátečky s ovocnou nápní

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

20 Komentáře
  • Odpověď Zuza 30.10.2015 at 10:58

    Vypadaji nadherne!! A jsou celkem malicke,ze? Jak velke jste narezala ty ctverecky? Dekuji Zuzka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 30.10.2015 at 12:15

      Zuzi, děkuju. :-) Čtverečky nařežu většinou od oka…ale myslím, že nařezané mají tak 8-9 cm. Když je pak přeložím, tak jsou šátečky velké cca 5 cm. Velikost je na vás. :-) Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Michaela 1.11.2015 at 18:22

    Moc Vás zdravím Luci,
    šátečky jsou vynikající. Akorát nebude šance ochutnat je druhý den….už jsou skoro fuč. Měla jsem docela obavy,že mi vyteče náplň,ale tohle těsto je výborné a opravdu se dá plnit čímkoliv. Na poprvé to byl tvaroh,povidla a nutella. VÝBORNÉ !

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.11.2015 at 19:24

      Míšo, zdravím Vás :-) Mám velkou radost, že se vám pečení daří. :-) Děkuji za komentář, mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Michaela 2.11.2015 at 11:56

    Luci, povedly se :-) a moc chutnaly. Děkuji za další recept. Dnes se chystám na linecká kolečka, klukům udělám určitě velkou radost. Jirka to bude mít za odměnu za naložené zelí :-) Mějte se krásně.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.11.2015 at 15:21

      Míšo, paráda. :-) Rádo se stalo. :-) Tak pak dej vědět, jak Vám linecké chutnalo. :-)

  • Odpověď Lukáš 4.11.2015 at 14:28

    Moc pěkný..a takové věci jsou do života třeba:)

    Lukáš
    http://ajlaffesn.blogspot.cz

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.11.2015 at 15:17

      Děkuji, Lukáši :-)
      Přeji Vám příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Renáta 21.2.2016 at 23:53

    Milá Lucie, stejně jako Vy i já moc ráda peču pro svou rodinu i blízké přátele. Váš blog jsem objevila včera, když jsem v noci hledala nějaký dobrý recept s tvarohem, který jsem měla nakoupený a bylo by mi líto, kdyby se pokazil. Vaše recepty jsem pročítala až skoro do 4 hodin do rána… Váš blog je úžasný – jak recepty, tak fotky, a vůbec celý jeho styl, je elegantní, přitom působí velmi domácky, přívětivě, mile. Určitě budu podle Vašich receptů péct, několik jsem si jich uložila s plánem upéct dle nich v následujících dnech, postupně, pokud možno s intervaly, abychom s mými dcerkami neztlously :) Obdivuji Vaši práci a přeji mnoho spokojených uživatelů a zasloužených úspěchů na poli „blogersko – receptovém“ :)!
    S přáním hezkých dnů Renáta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.2.2016 at 10:51

      Milá Reni, musím se přiznat, že mě Váš komentář dojal a docela jsem po jeho přečtení oněměla. Těší mě, že Vás můj blog zaujal a že jste na něm hned při první návštěvě strávila tolik času. Přeji Vám příjemné pečení a ať Vám i Vaší rodině chutná. Mějte se hezky, Lucie.

  • Odpověď Ilona 28.2.2016 at 14:14

    Dobrý den, nevím, kde dělám chybu, ale zkoušela jsem dva Vaše recepty a oba skončily hrozně. Nepovažuji se za začátečnici, ale tohle mě vyškolilo. :-) Jednou to byly máslové sušenky, kterým jsem dala šanci dokonce dvakrát. Bohužel, i když jsem hodně tlačila na razítko, těsto v troubě vyběhlo a text nebyl čitelný. Dnes jsem zkoušela tyhle šátečky a přestože jsem je uprostřed hodně zmáčka a „seštípla“ prsty, tak se při pečení rozlepily. Po uváděných 15 minutách nebyly upečené, potřebovalo to dvojnásobný čas. O chuti nehovořím, ta splnila očekávání, ale ten vzhled není takový, jako jsem očekávala. Nicméně Vaše stránky budu sledovat i nadále, máte krásné fotky!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.2.2016 at 16:40

      Dobrý den, Ilono, tak to je mi opravdu líto, že se Vám recepty nepodařily. :-( Co se týče toho pečení, tak peču v horkovzdušné troubě. Takže se může stát, že Vaše trouba vyžaduje pro daný dezert jiný čas a možná i teplotu. Já to v té své dělám tak, jak jsem přesně vypsala, je tedy vhodné zohlednit zkušenosti s vlastním strojem doma. A co se týká sušenek, tak tomu opravdu nerozumím, je to recept, který už peklo mnoho čtenářek a i po roce, co je mám na blogu mají stále dobrý ohlas, jak můžete vidět v komentářích. Jsem ráda, že i tak na můj blog nezanevřete. :-) Přeji Vám příjemné dny a úspěšné pečení. Lucie

  • Odpověď Peťa 7.8.2016 at 8:03

    Pěkný den Lucie,
    tak jsem dneska vyzkoušela tenhle recept (už ani nepočítám kolikátý to je) :). Udělala jsem je s hroznovou a meruňkovou marmeládou. Meruňková mi trochu vytekla, ale na chuti to nic neubralo. Jen mi nevychází ty Vaše počty :) Vždycky toho mám víc než vy, ale to rozhodněnení stížnost 😀 Příště bude na řadě Letní cheesecake :)
    Užívejte si léta. Moc děkuji za stálou inspiraci a za to, že jste mi ukázala, že pečení může být zábava a radost :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.8.2016 at 20:02

      Milá Peti, to je super, vy jste prostě nejlepší!!! Já jsem tak ráda, že pečete a že toho kolikrát máte víc než já … 😀 To je jen dobře. 😀 Tak ať máte i z cheesecaku radost a já se budu těšit na komentář. Mějte se krásně a děkuju za všechna milá slova. :-) Lucie

  • Odpověď Jitka 6.9.2016 at 16:08

    Milá Lucie, právě dopékám druhý plech a tak jsem již ochutnala a musím moc poděkovat, jsou fakt výborné! Recept jsem měla schovaný už nějaký čas a dnes na něj konečně došlo. Udělala jsem škebličky pomocí formičky, což mi přišlo rychlejší, plnila džemem z josty. S těstem se pracovalo opravdu skvěle, takže příště už se těším na jablíčkovou náplň… Jen v troubě jsem jim dala o pět minut víc, aby byly obzvlášť vypečené 😉 Váš blog je obdivuhodný, jste opravdu kouzelnice! Ať se stále daří a děkuji za inspiraci, zdraví Jitka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 7.9.2016 at 11:21

      Milá Jitko, jsem ráda, že jste s tímto těstem a taky šátečky spokojená. :-) Škebličky jsou výbroný nápad. 😀 Děkuji Vám za milá slova a přeji příjemné dny a vydařené pečení. Lucie

  • Odpověď Míša O. 4.10.2017 at 9:20

    Děkuji za skvělý recept, zadělala jsem si právě na problém. Šátečky mým konzumentům hrozně chutnaly, a s přibývajícím podzimy a různými ovocnými rozvary je budou chtít péct asi častěji. Jen tu Vaši krásnou jednohubkovou verzi u nás moc neuživím :D, musím dělat šátky :D, jinak je to marný boj o upečené voňavé mini kousky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.10.2017 at 5:38

      Milá Míšo, jsem ráda, že se u vás recept na „šátky“ takhle dobře usadil. Co naplat … konzumenti mají evidentně dobrý vkus … 😀 Přeji i další vydařené pečení a ať jím doma děláte radost. Hezké podzimní dny, Lucie.

  • Odpověď Lenka 25.10.2017 at 13:37

    Dobry den ,je mozne nechat testo v lednici delsi dobu? :) treba 2 hodiny? Potrebuju si testo pripravit predem a upect tesne pred navstevou:) dekuji za odpoved

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.10.2017 at 15:35

      Milá Leni, těsto v lednici déle nechat můžete, ale doporučuji přibližně 20 minut před vyválením vyndat z lednice. Když bude těsto v lednici déle, bude více tuhé, takže by se pak mělo nechat malinko povolit, jinak se Vám s ním bude špatně pracovat. Přeji vydařené pečení a hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: Lenka Zrušit