Prvomájové mini věnečky s vanilkovým krémem

věněčky

Často slýchávám od přátel, že odpalované těsto nikdy nedělali, protože se jim zdálo náročné. Ale podle mého názoru je tohle jedno z těch jednodušších těst, co se přípravy a celkové obtížnosti týče. Ani na potřebné ingredience není nijak náročné, většinou je má každý běžně doma. Stačí jen dodržet správné „odpálení“ těsta a neotevírat troubu minimálně prvních deset minut při pečení, pak je perfektní výsledek zaručen. Ať už si z tohoto těsta připravíte mini věnečky, klasické věnečky, větrníky, srdíčka nebo třeba labutě, určitě jimi potěšíte nejen sebe.

Tentokrát jsem zase pekla s radostí, s radostí a láskou, protože tyhle věnečky jsou pro něj … Užijte si dnešní lásky čas :)

 

Ingredience (60 ks)

150 g hladké mouky
100 g másla
250 ml vody
1 lžička Solamylu
špetka soli
4 vejce
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
cukr moučka na posypání

 

Na krém

600 ml mléka
45 g kukuřičného škrobu
5 lžic domácího vanilkového cukru
2 žloutky
zrníčka z jednoho vanilkového lusku
pár kapek vanilkového extraktu
125 g povoleného másla

 

Postup

V hrnci přivedu vodu k varu se špetkou soli a máslem. Poté na chviličku odstavím a přidám mouku, kterou jsem smíchala se Solamylem, důkladně vše promíchám. Hrnec opět vrátím na plamen a stálým promícháváním odpaluji těsto, které se začne lehce přichytávat na stěny hrnce, ale i tak stále odpaluji, celková doba je zhruba 3 minuty. Poté těsto přeložím do mísy a nechám jej vystydnout na pokojovou teplotu.

Mezitím si připravím krém … Recept na originál najdete na mém blogu zde, jen jsem v tomto případě použila trochu jiné poměry, aby byl krém dostatečně hustý. Do hrnce naliji 450 ml mléka a vyškrábu do něj zrníčka z vanilkového lusku, na mírném plameni začnu vařit. Ve zbytku mléka rozšlehám žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Těsně předtím, než začne mléko s vanilkou vařit, vliji zbytek mléka do hrnce a míchám až do zhoustnutí, nechám párkrát probublat a odstavím. Poté vmíchám pár kapek vanilkového extraktu a nechám pudink vychladit na pokojovou teplotu.

Předehřeji troubu na 200 °C a 3 plechy vyložím pečícím papírem. Do těsta o pokojové teplotě postupně metličkami zašlehám vejce a kypřící prášek, těsto musí být husté, hladké a lesklé. Naplním jím cukrářský sáček, do kterého jsem dala plastovou špičku na věnečky a na plech dělám malinká dvojitá kolečka. Peču 20 minut.

Vyšlehám změklé máslo a po lžících k němu přidávám pudink, který mezitím vychladl. Šlehám tak dlouho, dokud není krém hezky hladký, pak jím naplním cukrářský sáček.

Když jsou věnečky upečené, tak je ještě vlahé rozkrojím napůl a nechám je úplně vystydnout. Poté je plním připraveným krémem a posypu cukrem.

věnečky

 

věněčky

 

věnečky (web)1

 

věněčky

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

4 Komentáře
  • Odpověď Mirka Racakova 4.5.2017 at 11:02

    Dobry den Lucko,
    mate uzasny blog,krasne fotky!!Cerpam z nej uz dlouho,neco se podari,neco min.Kazdopadne i tak vsechno chutna bajecne:-)
    Tentokrat bych chtela zkusit Vase prvomajove venecky,jen s tim rozdilem,ze bych nedelala kremove,ale jen vyslehala mascarpone se slehackou a cukrem.Muzu si venecky upect dva dny pred oslavou?A naplnit den dopredu nebo az v den oslavy?Jak dlouho jsou jedle a chutne?
    Moc dekuji za odpoved a preji at Vam to stale tak skvele pece :) Mirka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 4.5.2017 at 12:13

      Milá Mirko, děkuji za hezká slova. :-) Věnečky doporučuji … Korpusky si předem (jak píšete) upéct můžete, ale nedoporučuji plnit. Věnečky natáhnou vlhkost mascarpone a budou rozmočené. Takže doporučuji plnit pár hodin před podáváním a uchovávat je v lednici. Přeji Vám ať se podaří a uděláte s nimi velkou radost. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Katka 1.4.2018 at 5:55

    Dobrý den Lucko
    mohu se zeptat proč se přidává do těsta ten škrob. Děkuji Katka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.4.2018 at 14:45

      Milá Katko, škrob se do odpalovaného těsta přidává pro jeho zjemnění a hlavně pro to, aby věnečky vyskočily. Při posledním pečení jsem doma neměla bramborový škrob, tak jsem použila kukuřičný a rozdíl jsem nepoznala. Hezké dny, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit