Často slýchávám od přátel, že odpalované těsto nikdy nedělali, protože se jim zdálo náročné. Ale podle mého názoru je tohle jedno z těch jednodušších těst, co se přípravy a celkové obtížnosti týče. Ani na potřebné ingredience není nijak náročné, většinou je má každý běžně doma. Stačí jen dodržet správné „odpálení“ těsta a neotevírat troubu minimálně prvních deset minut při pečení, pak je perfektní výsledek zaručen. Ať už si z tohoto těsta připravíte mini věnečky, klasické věnečky, větrníky, srdíčka nebo třeba labutě, určitě jimi potěšíte nejen sebe.
Tentokrát jsem zase pekla s radostí, s radostí a láskou, protože tyhle věnečky jsou pro něj … Užijte si dnešní lásky čas
Ingredience (60 ks)
150 g hladké mouky
100 g másla
250 ml vody
1 lžička Solamylu
špetka soli
4 vejce
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
cukr moučka na posypání
Na krém
600 ml mléka
45 g kukuřičného škrobu
5 lžic domácího vanilkového cukru
2 žloutky
zrníčka z jednoho vanilkového lusku
pár kapek vanilkového extraktu
125 g povoleného másla
Postup
V hrnci přivedu vodu k varu se špetkou soli a máslem. Poté na chviličku odstavím a přidám mouku, kterou jsem smíchala se Solamylem, důkladně vše promíchám. Hrnec opět vrátím na plamen a stálým promícháváním odpaluji těsto, které se začne lehce přichytávat na stěny hrnce, ale i tak stále odpaluji, celková doba je zhruba 3 minuty. Poté těsto přeložím do mísy a nechám jej vystydnout na pokojovou teplotu.
Mezitím si připravím krém … Recept na originál najdete na mém blogu zde, jen jsem v tomto případě použila trochu jiné poměry, aby byl krém dostatečně hustý. Do hrnce naliji 450 ml mléka a vyškrábu do něj zrníčka z vanilkového lusku, na mírném plameni začnu vařit. Ve zbytku mléka rozšlehám žloutky, cukr a kukuřičný škrob. Těsně předtím, než začne mléko s vanilkou vařit, vliji zbytek mléka do hrnce a míchám až do zhoustnutí, nechám párkrát probublat a odstavím. Poté vmíchám pár kapek vanilkového extraktu a nechám pudink vychladit na pokojovou teplotu.
Předehřeji troubu na 200 °C a 3 plechy vyložím pečícím papírem. Do těsta o pokojové teplotě postupně metličkami zašlehám vejce a kypřící prášek, těsto musí být husté, hladké a lesklé. Naplním jím cukrářský sáček, do kterého jsem dala plastovou špičku na věnečky a na plech dělám malinká dvojitá kolečka. Peču 20 minut.
Vyšlehám změklé máslo a po lžících k němu přidávám pudink, který mezitím vychladl. Šlehám tak dlouho, dokud není krém hezky hladký, pak jím naplním cukrářský sáček.
Když jsou věnečky upečené, tak je ještě vlahé rozkrojím napůl a nechám je úplně vystydnout. Poté je plním připraveným krémem a posypu cukrem.
4 Komentáře
Dobry den Lucko,
Mirka
mate uzasny blog,krasne fotky!!Cerpam z nej uz dlouho,neco se podari,neco min.Kazdopadne i tak vsechno chutna bajecne:-)
Tentokrat bych chtela zkusit Vase prvomajove venecky,jen s tim rozdilem,ze bych nedelala kremove,ale jen vyslehala mascarpone se slehackou a cukrem.Muzu si venecky upect dva dny pred oslavou?A naplnit den dopredu nebo az v den oslavy?Jak dlouho jsou jedle a chutne?
Moc dekuji za odpoved a preji at Vam to stale tak skvele pece
Milá Mirko, děkuji za hezká slova.
Věnečky doporučuji … Korpusky si předem (jak píšete) upéct můžete, ale nedoporučuji plnit. Věnečky natáhnou vlhkost mascarpone a budou rozmočené. Takže doporučuji plnit pár hodin před podáváním a uchovávat je v lednici. Přeji Vám ať se podaří a uděláte s nimi velkou radost. Hezké dny, Lucie.
Dobrý den Lucko
mohu se zeptat proč se přidává do těsta ten škrob. Děkuji Katka
Milá Katko, škrob se do odpalovaného těsta přidává pro jeho zjemnění a hlavně pro to, aby věnečky vyskočily. Při posledním pečení jsem doma neměla bramborový škrob, tak jsem použila kukuřičný a rozdíl jsem nepoznala. Hezké dny, Lucie.