Prababiččiny kynuté knedlíky z krupičky

Prababiččiny kynuté knedlíky z krupičky

Tento příspěvek začínám psát v letadle. Vracíme se s klukama z dovolené v Bulharsku. Všichni spí a já jsem jako vždy v takové výšce hodně nervózní … Potřebuji se nějak odreagovat, zkrátit si čas čekání na to, až naše letadlo nepříliš zkušená paní pilotka zdárně dopraví na zem. Myšlenky tedy raději směřuji do své kuchyně, k blogu, a přemýšlím, který z receptů v nejbližší době zveřejním. Před odjezdem jsem dělala k obědu knedlíky s jahodami podle receptu mé prababičky Anežky. Jahodová sezóna už je sice pomalu za námi (i když mnozí z vás možná máte podobně jako my na zahradě jahody stále plodící), ale tyhle knedlíky jsou stejně dobré i s meruňkami nebo borůvkami. :-) Hned bych si je dala!

PS: Těch pár řádků výše jsem psala celou věčnost, protože jsem se nedokázala soustředit. Nakonec jsme šťastně přistáli a recept už dopisuji doma. :-) Hezké prázdniny, buďte opatrní na cestách a vždy se ve zdraví vraťte domů.

 

Ingredience (na 12 ks knedlíků)

300 g krupičky
125 ml vlažného mléka
1 lžíce domácího vanilkového cukru
1 vejce
10 g povoleného másla
špetka soli
voda + 1/2 lžičky soli do vody při vaření knedlíků

krupička na podsypání

Na kvásek

20 g čerstvého droždí
2 lžičky cukru krupice
2 lžíce vlažného mléka

cukr moučka, tvaroh na strouhání, rozpuštěné máslo a jahody na dochucení (popřípadě jiné ovoce), máta nebo meduňka na dozdobení

 

Postup

Nejprve si připravím kvásek … Droždí rozdrobím do misky, přidám cukr a mléko. Vidličkou vše prošlehám, přikryji utěrkou a nechám vzejít kvásek. Trvá to přibližné 10-15 minut. Do mísy od robota proseji krupičku, do ní udělám důlek, přidám hotový kvásek, mléko, cukr, vejce máslo a sůl. Za pomoci robota (nebo ručně) vypracuji hladké těsto (nechávám ho hnětat přibližně 10 minut). Takto připravené těsto přikryji čistou utěrkou a nechám ho na teplém místě kynout přibližně 45-6O minut nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsně před vykynutím těsta si dám vařit do velkého hrnce vodu se solí. Jakmile těsto vykyne, přenesu ho na krupičkou posypané ploše a rozdělím ho na 12 přibližně stejných dílků. Plním ovocem (v tomto případě jsem použila do každého knedlíku jednu střední jahodu) a tvaruji kuličky. Vkládám je do vroucí vody a vařím pod pokličkou 7 minut, po celou dobu vaření se nesmí hrnec otvírat, jelikož by se knedlíky zdrcly (poznámka mé prababičky). Pokud byste knedlíky vařili bez ovoce, vaří se o dvě minuty déle, tedy 9 minut.
Podávám ihned po vytažení z hrnce – sypu cukrem, tvarohem a zaliji máslem (dle chuti). Dozdobím ovocem a mátou nebo meduňkou.

Prababiččiny kynuté knedlíky z krupičky

Prababiččiny kynuté knedlíky z krupičky

Prababiččiny kynuté knedlíky z krupičky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

12 Komentáře
  • Odpověď Simona 14.7.2016 at 16:32

    Zkuste knedlíky vařit v páře (knedlíky je třeba zespodu potřít rozpuštěnými máslem, aby se nepřilepily na pařák), doporučuji :-)
    PS: jinak opravdu skvělý blog, gratuluju :-)
    Simona

    • Odpověď pěkně vypečený blog 14.7.2016 at 16:44

      Milá Simčo, děkuji za tip, vyzkouším. :-) Já sladké knedlíky opravdu miluju, takže je na té páře udělám třeba s meruňkama. :-) Díky za milá slova, jsem ráda, že se Vám u mě na blogu líbí. Přeji příjemné dny, Lucie. :-)

  • Odpověď Barbora 15.7.2016 at 8:00

    Dobrý den Lucie. Kynuté „knedle“ byla další z věcí, které jsem se bála vyzkoušet. Věděla jsem, že podle Vašeho receptu to bude 100% dobré. Takže když jsem před pár dny k Vám nakoukla a tento recept tam skutečně byl, neváhala jsem.. a včerejší oběd byl fakt dobrota. Já jsem je udělala s borůvkami.. A to vaření v páře si pamatuji taky od mé babičky, takže možná příště vyzkouším takto. Mějte se krásně a díky za další inspiraci. Ještě by jste nám mohla prozdradit, jak se udržujete a nepřibíráte, když pořád vaříte takové dobroty :)!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.7.2016 at 11:32

      Milá Báro, já mám takovou radost, že jste se pustila do přípravy knedlíků a že jste s nimi spokojená. To je prostě paráda! :-) Borůvkové jsou báječné! Ohledně toho udržování … 😀 Zatím teda nijak zvlášť, běhám kolem dětí, občas cvičím a to tedy hlavně v zimních měsících. Snažím se jíst pravidelně a relativně zdravě, ovšem jednou za den si dám ke kávě něco sladšího, aspoň maličkost, to si nejsem schopná odepřít (ještě, že ji piju jen 1x denně :-D). Mějte příjemné letní dny, Lucie.

  • Odpověď Šárka 17.7.2016 at 21:31

    Vypadají skvěle a musely tak i chutnat. Hned bych si dala :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 18.7.2016 at 11:46

      Šari, jsou skvělé, já se jich nemůžu nabažit. 😀

  • Odpověď K 29.1.2017 at 19:50

    Dobrý den, hloupá otázka, ale opravdu krupička = normální krupice, ano? Musím to vyzkoušet, jen jsem měla za to, že tam musí být normální mouka.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.1.2017 at 21:36

      Ano, ano :-) Knedlíky jsou z krupice. Ať se povedou a chutnají. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Kristýna 20.12.2017 at 20:12

    Vše co vařím podle Vás je naprosto dokonalé ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.12.2017 at 12:22

      Moc děkuji. :-) Přeji šťastné a veselé. Lucie

  • Odpověď Bětule 20.7.2018 at 17:51

    Všechny recepty, co jsem od Vás zkusila, byly jedna báseň a tyto knedlíky jakbysmet. Zítra jsem nucena udělat dvojnásobnou dávku ? Přeji Vám krásné léto a inspiraci pro další dobroty ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.7.2018 at 7:21

      Moc Vám děkuji za milá slova, jsem ráda, že jste spokojená. Přeji vydařené pečení a hezké letní dny, Lucie.

    Napsat komentář: Bětule Zrušit