Podzimní makronky (Halloween)

makronky halloween
Makronky peču stále a doslova si užívám fakt, že je konečně umím. Zkouším je pokaždé na jiný způsob, takže se v blízké době dočkáte ještě několika variant a možností, jak je připravit nebo nazdobit. Tyhle podzimní jsem pekla podle stejného receptu, který už mám na blogu. Pouze jsem přidala trochu mletého zázvoru a mleté skořice. Jako náplň jsem tentokrát zvolila čokoládovou ganache, která je úžasná a ke sladkým skořápkám se hodí báječně.

Ingredience

3/4 hrnku mletých mandlí
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
oranžové gelové potravinářské barvivo
špetka mleté skořice a špetka mletého zázvoru (dle chuti)
černý jedlý fix

Na ganache

120 g kvalitní čokolády, 100 ml smetany ke šlehání (min. 30%)

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to. Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy, přimíchám skořici a zázvor. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír. Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc oranžové makronky chci mít. Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem a kořením. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha. Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C. Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout. Pak je můžu pokreslit dle fantazie. Jakmile uschnou, skladuji ve vzduchotěsné krabičce. V lednici vydrží nenaplněné skořápky týden, v mrazáku pak i 3 měsíce. Náplň si částečně přichystám den předem. V menším hrnci přivedu k varu smetanu, ihned odstavím a rozpustím v ní čokoládu, lehce zamíchám a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přikryji pokličkou a dám do lednice odpočívat na minimálně 6 hodin. Druhý den, když budu mít skořápky makronek nachystané, vyndám hrnec z lednice a metličkou ručně ganache vyšlehám do požadované hustoty (pozor na přešlehání, pokud se vám to stane a vytvoří se v čokoládě hrudky, nezoufejte … čokoládu znovu zahřejte ve vodní lázni a poté postupujte stejně jako předchozí den, sice ji zachráníte, ale budete ji muset nechat zase minimálně 6 hodin odpočívat). Pomocí cukrářského sáčku pak nanáším na skořápky a spojuji.

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

7 Komentáře
  • Odpověď Radulinka 28.10.2015 at 19:15

    No ty jsou boží! <3
    Meet My Lovely World

    • Odpověď pěkně vypečený blog 29.10.2015 at 13:19

      Děkuji :-)

  • Odpověď Denisa N. 31.10.2015 at 13:37

    Nádhera, nádhera a ještě jednou nádhera 😀 Zrovna minulý týden jsem si vzpomněla na Vaše makronky „mimoně“ a říkala si, jak jste neuvěřitelně šikovná :) A v tom přidáte další makronky a opět nemám slov. Chtěla bych se zeptat Luci, kde jste prosím koupila ten jedlý fix? :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 31.10.2015 at 22:12

      Denisko, děkuji vám za pochvalu, vážím si toho. :-) Kupuji tady http://www.svetcukraru.cz/fixy-jednostranne/fix-azo-free-black–cerna-/ a nebo se můžete podívat v nějaké specializované prodejně. L

      • Odpověď Denisa N. 1.11.2015 at 9:03

        Mockrát děkuji za typ 😉 Určitě kouknu a objednám. I když na takové eshopy bych se koukat ani neměla, většina se mi tam zalíbí a cena za balík zas bude velká a pak budu muset mazat z košíku 😀 Přeji hezkou neděli.

  • Odpověď Kateřina Drgová 9.11.2015 at 19:59

    Dobrý večer Lucie, chystám se učit péct makronky ☺. Prozatím jsem ochutnávač od Paula. Malinové jsou mým favoritem, nějaký tip pro začátečníky? ?? Se kterými začít? ??? Děkuji a inspirujte nadale☺.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 9.11.2015 at 20:16

      Dobrý večer, Kači :) Jéé, tak to Vám moc fandím a přeji, ať je máte krásné a pochutnáte si. Jj, ochutnávač makronek Paula jsem byla taky. 😀 Klidně zkuste ty malinové, ono v podstatě záleží jen na vás, jakou barvu makronek zvolíte a jakou pak vyberete náplň. Postup na upečení skořápek je vždy stejný. Pokud by jste si s něčím nevěděla rady, klidně napište. Ať se daří, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit