Pistáciové makronky

Pistáciové makronky

Tentokrát mám pro vás makronky, které jsem pekla úplně poprvé. Zajímalo mě, co to s takovou makronkou udělá, když část mandlové mouky nahradím moukou pistáciovou (nebo chcete-li, rozmixovanými nesolenými pistáciemi). A jelikož jsem stále makronkový začátečník, velmi mile mě makronky po upečení překvapily. Pekla jsem je na rodinnou sešlost, všichni je mají rádi a vždy jsou ze stolu pryč jako první. A ani tyhle pistáciové nebyly výjimkou. Určitě budu zkoušet i další jiné varianty. Stále jsou pro mě výzvou a věřím, že ještě dlouho budou.

 

Ingredience (hrneček o objemu 250ml)

1/4 hrnku mletých mandlí
1/2 hrnku mletých nesolených pistácií
1 hrnek moučkového cukru
1/4 hrnku krupicového cukru
90 g bílků
zelené gelové potravinářské barvivo (na dobarvení)
lehce nasekané pistácie na ozdobu

Na krém
180 g mascarpone
50 ml smetany ke šlehání (31%)
1 lžíce cukru moučka

 

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle spolu s mletými pistáciemi a moučkovým cukrem nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc zelené makronky chci mít.
Pomocí stěrky pak zapracuji po třetinách mandle a pistácie smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšími dvěma třetinami. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Pak je jemně posypu kousky pistácií. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Mascarpone vyšlehám s cukrem a poté do něj zašlehám smetanu. Pomocí cukrářského sáčku pak krém nanáším na skořápky a spojuji.

 

Pistáciové makronky

 

makronky pistáciové (web)

 

 

 

 

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

9 Komentáře
  • Odpověď Šárka 19.11.2015 at 19:52

    Šmankote, tak to jsou ony! Já už také makronky dělala a docela dobrý na ten strach předtím :-)
    Ale tyhle…ty musím mít!

    • Odpověď pěkně vypečený blog 20.11.2015 at 8:59

      Šari, pokud jste už makronky dělala, tak i tyhle musíte určitě zkusit. Ať se Vám povedou a chutnají. :-) Lucie

  • Odpověď Jitka Kučerová zmijucha77 9.5.2016 at 12:34

    Dobrý krásný den,
    chtěla bych se pustit do makronek, a chci se zeptat, zda, když je stříknu na podložku, koupila jsem si tu silikonovou s kolečky, se neroztečou…
    Moc děkuji :-)
    Jitka Kučerová (Zmijucha77)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.5.2016 at 7:38

      Milá Jitko, moc Vás zdravím :-) Jsem ráda, že se chcete do do makronek pustit. Pokud máte tu silikonovou podložku a nebudete mít těsto hodně řídké, tak se roztečou jen po okraj vyznačeného kolečka. Přeji Vám úspěšné pečení a krásné skořápky. Mějte příjemné dny, Lucie.

  • Odpověď Jana Mikulková 18.4.2017 at 9:43

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, jaký odstín barviva jste použila? (předpokládám značku Wilton) Já používám odstín Moos, ale ta pistáciová barva se mi pořád nějak nedaří. Mamka má odstín Leaf a ta je úplně „jedovatá“… Vaše makronky jsou nádherné a ten odstín je skvělý (nebo to dělají ty pistácie v těstě?). Děkuji, a přeji další úspěchy, které jsou pro mě nekonečnou inspirací :-) Jana

    • Odpověď pěkně vypečený blog 19.4.2017 at 8:45

      Milá Jani, já takhle bouji s červenou, nikdy ji nemám takovou, jakou bych si přála. Zelených už jsem taky vyzkoušela více a teď používám odstín právě Leaf a dolaďuji ho odstínem Kelly green. Barviva dávám opravdu malinko, ale je fakt, že při upečení se barva tak nějak „vypeče“ a změní se. Pevně věřím, že makronky vyladíte přesně tak, jak si přejete. Děkuji za milá slova a ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Karolína 17.9.2017 at 9:45

    Dobrý den, v čem melete oříšky na mouku? Díky moc :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 1.10.2017 at 10:55

      Milá Karolíno, oříšky melu pomocí robota, poté je prosívám přes sítko a větší kousky opět pomelu. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Tereza 9.3.2021 at 21:34

    Dnes moje první makronky a jsou jako na obrázku :) děkuji za úžasný recept, jsou v něm skvěle popsány všechny “klíčové” okamžiky při pečení. Dlouho jsou se toho bála a jsem ráda, že jsem hned na začátku narazila na tento recept. Opravdu top ? jinak barvivo jsem použila od Dr. Oetkera a díky tomu, že jsem místo cukru krupice použila třtinový jsem dosáhla úplně stejné barvy, jako máte na obrázku ❤️

  • Napsat komentář: Jitka Kučerová zmijucha77 Zrušit