Pistáciové a citronové makronky (macarons)

Pistáciové a citronové makronky

Svou cestu k dokonalým makronkám jsem vám popisovala minule. Od té doby jsem si ještě několikrát ověřila, že ty krásné plné plechy upečených skořápek nebyly jen náhoda a že už je asi vážně umím :-) Lehká nervozita mne i přesto všechno stále neopouští …. Pokaždé těch 18 minut koukám do trouby jako do televize, čekám na vyběhnutí nožky a prosebně opakuji „nepraskejte“.

Tuším, že tohle nebude úplně poslední příspěvek, který se týká makronek, jelikož mne doslova pobláznily :-)

 

Ingredience (na 96 ks skořápek, o průměru 3,5 cm)

3/4 hrnku mletých mandlí

1 hrnek moučkového cukru

1/4 hrnku krupicového cukru

90 g bílků

zelené nebo žluté gelové potravinářské barvivo

 

Pistáciový krém (na jednu dávku makronek)

125 g mascarpone

50 ml smetany ke šlehání (31%)

1 lžíce cukru moučka

1 lžička pistáciové pasty

 

Citronový krém (na jednu dávku makronek)

125 g mascarpone

50 ml smetany ke šlehání (31%)

1 lžíce cukru moučka

1 lžička šťávy z citronu

kůra z půlky Bio citronu

 

Postup

Když peču makronky odpoledne, tak si bílky nachystám ráno. Nechám je stát na kuchyňské lince, v míse pod papírovou utěrkou do doby, než na ně přijde řada. Četla jsem, že se nechávají i déle, třeba 2 dny, ale nezkoušela jsem to.
Mleté mandle a moučkový cukr nasypu do mixéru a zpracovávám 15 sekund, poté směs proseji do mísy. Nachystám si dva plechy, které vyložím silikonovýma podložkama. Pokud je nevlastníte, můžete si předkreslit kolečka na pečící papír.
Bílky ušlehám do nepříliš pevného sněhu a postupně do něj zašlehávám krupicový cukr tak, aby vznikla pevná lesklá hmota. Vmíchám potravinářské barvivo, množství podle toho, jak moc barevné chci makronky mít.
Pomocí stěrky zapracuji po třetinách mandle smíchané s moučkovým cukrem. Takto pokračuji s dalšíma dvěma třetinama. Hmota musí být po zamíchání suchých přísad lesklá a hustá, ze stěrky by měla stékat jako stuha.
Hmotu dám do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihnu špičku o průměru 0,5 cm a na silikonové podložky tvořím kolečka. Poté oběma plechy několikrát silně bouchnu o stůl, abych se zbavila vzduchových bublinek. Nechám odpočívat a zaschnout minimálně 30 minut při pokojové teplotě.
Mezitím si rozehřeji troubu na 135 °C.
Jakmile jsou makronky na povrchu suché, peču je 18 minut. Po vytažení z trouby nechám makronky lehce vychladnout na plechu, poté je sloupnu a přenáším na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.
Na náplň vyšlehám mascarpone s cukrem, k němu pak zašlehám smetanu, poté přidám pistáciovou pastu nebo šťávu z citronu a kůru. Pomocí cukrářského sáčku nanáším na skořápky a spojuji.
Skořápky jsem pekla podle receptu z knihy Makronky – 30 receptů na dokonalý požitek.

 

Pistáciové a citronové makronky

 

Pistáciové a citronové makronky

 

Pistáciové a citronové makronky

 

Pistáciové a citronové makronky

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

25 Komentáře
  • Odpověď Míša 4.6.2015 at 18:07

    Zdravím Vás, Lucie,
    máte krásný blog. Objevila jsem ho nedávno, ale od té doby se sem dívám často. A fotografie jsou skvělou inspirací, která nutí k vyzkoušení.
    Makronky jsem ještě nezkoušela, ale myslím, že jim už dlouho odolávat nebudu :-). Chci se zeptat, dáváte plechy jednotlivě nebo společně?
    Až se do nich pustím, dáM Vám vědět, jestli se povedly – myslím, že se budu řídit Vaším receptem ;-).
    Hezký večer, Míša

    • Odpověď pěkně vypečený blog 5.6.2015 at 8:46

      Dobrý den, Míšo :-)
      Děkuji za hezká slova a moc mě těší, že můj blog ráda navštěvujete. Makronky musíte vyzkoušet :-) Kdyby jste potřebovala poradit a bylo to v mých silách, tak mi napište a já Vám ráda pomůžu (alespoň takto písemně). A pokud je zvládnete sama, tak se budu těšit na výsledek. Držím Vám palce a přeji pěkné dny, Lucie.
      PS: plechy dávám společně …

  • Odpověď Bára 2.2.2016 at 12:30

    Dobrý den, Lucko, nevíte prosím v čem dělám chybu, když u makronek nikdy nemám nožičku? Peka jsem je už několikrát a vždycky jsou buď placky nebo nebo duté a vždycky bez nožičky. A vždycky mi popraskají :D. Zkoušela jsem těsto hodně husté (to mi vzniklo hlavně přidáním kakaa, když jsem chtěla barvit přírodně) i méně, zaschnout jsem nechala i celou hodinku, s plechem bouchám.. Děkuji za odpověď, Bára.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 2.2.2016 at 17:13

      Zdravím Vás, Báro :) Mrzí mě, že máte s makronkama takové trápení. S kakaem je dělávám taky, používám stejný poměr ingrediencí a navíc ještě přidám dvě lžíce kakaa, jsou skvělé. Makronky nechávám zaschnout 30 – 35 minut, tahle doba schnutí se mi nejvíc osvědčila (jednou se mi stalo, že jsem na ně zapomněla a nechala je déle a popraskaly a byly i bez nožek). Na kolik stupňů je pečete? Pečete je v troubě s horkým vzduchem nebo bez? Pokud máte hustotu těsta dobrou a po zamíchání stéká ze stěrky jako stuha, tak bude asi problém v teplotě. Nejsem profesionál, ale snažím se přijít na váš problém podle svých zkušeností, protože placatých a popraskaných makronek jsem už upekla opravdu mnoho. Mějte se fajn, Lucie.

      • Odpověď Bára 15.2.2016 at 3:20

        Děkuji za odpověď, Lucko. Koukám, že makronky jsou opravdu alchymie :), já když je nechala schnout min. hodinu, tak poprvé měly lehounký náznak nožičky a popraskané byly méně než když jsem je nechala schnout 20 – 30 minut :D. Peču je většinou +/- na 150 a cca 15 minut, kdysi jsem to tak vyčetla v nějaké makronkové knížce, teď jsem si teprv všimla, že vy pečete na míň, úplně jsem to přehlídla, tak to příště tak zkusím. Já na 150 – 160 peču i dort pavlova a osvědčila se mi tahle teplota na to bezvadně, makronkám se třeba nelíbí :).

        • Odpověď pěkně vypečený blog 16.2.2016 at 8:02

          Zdravím Vás, Báro :-) Změnu teploty určitě vyzkoušejte. Dřív jsem makronky pekla na 160 °C a to byla doslova katastrofa. Kamarád, který peče makronky mi říkal, že méně jak na 150 °C je péct nemám, ale já neposlechla a po každém nepovedeném pokusu jsem teplotu snižovala, až jsem se dostala na těch 135°C (v horkovzdušné), díky které mi makronky konečně nepopraskaly a krásně jim vyskočila nožka. Ohledně toho schnutí záleží i na tom, jakou máte doma vlhkost, jestli při schnutí nemáte někde otevřené okno … já je mám vždy po 30 mintách krásně suché, takže přichystané k pečení. Držím palce při dalším snažení, uvidíte, že vychytáte mouchy a určitě se pak povedou. Hezký den, Lucie.

          • Renata 24.10.2016 at 19:24

            Dobrý den, také jsem neodolala a makronky vyzkoušela. První pokus – těsto hustší, schnutí 30 minut, pečení na horkovzduch 135 °C, 18 minut. Makronky naskočily, měly nožičku, ale většinou byly duté, popraskané a úplně ztratily svou růžovou barvu a byly téměř hnědé. Druhý pokus – těsto řidší, schnutí delší, pečení na 120 °C 15 minut, popraskané v minutě všechny, nenaskočily, bez nožičky, za to krásně růžové :)) teď jsem bezradná, co změnit příště. Renata

          • pěkně vypečený blog 26.10.2016 at 19:22

            Milá Reni, mrzí mě, že jste zatím nebyla úspěšná. Ono to občas nejde tak rychle. Ale věřím, že se to zlomí. Poradila bych Vám, mít těsto určitě hustější (to řídké opravdu praská hned a nevyskočí nožka), zkuste péct na těch 135 °C (nejméně na 130 °C) a třeba je v troubě nechejte o 1-2 minutky méně, kvůli té barvě. Držím palce a přeji si, abyste se brzy radovala z krásných skořápek. Mějte hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 10.2.2016 at 13:40

    Dobrý deň. Máte krááásne makronky :) Už dlhšie sa chystám vyskúšať a keď som našla tieto vaše, tak som rozhodnutá, že ich idem vyskúšať podľa vášho receptu. Prosím vás aký veľký má byť hrnek 200ml alebo 250ml alebo 300ml ? Ďakujem za odpoveď.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 10.2.2016 at 14:51

      Milá Janičko, děkuji za hezká slova. Jsem ráda, že Vám byly mé makronky tak velkou inspirací, že se do nich pustíte. :-) Budu Vám držet palce, ať se podaří a ať z nich po upečení máte radost. Objem hrnečku je 250 ml. Přeji krásné dny a příjemné pečení, Lucie.

  • Odpověď Hanka 16.10.2016 at 17:24

    Dobry den, prosim kde sezenu pistaviovou pastu? Dekuji! Hanka

    • Odpověď pěkně vypečený blog 16.10.2016 at 20:17

      Milá Hani, pistáciovou pastu jsem kupovala v cukrářských potřebách. Lucie

  • Odpověď Barbora 24.11.2016 at 9:28

    Hezký den,včera jsem se dala do pečení a hurááá, díky Vám jsou na světě! Moje první makronky…růžové…půlnoční :-)…nejspíš ne tak dokonalé, ale nepraskly a určitě budou chutnat, tedy mně rozhodně! Jen se chci zeptat na Váš názor…protože mám silikonovou podložku jen jednu, první byly krásné…druhé vypadají taky pěkně, ale uvnitř jakoby nedopečeně, takže se mi při sloupávání často stalo, že jsem sundala jen „prázdnou“ skořápku. Může to být tím, že těsto dlouho čekalo na svůj čas, než jsem ho mohla přesunout na podložku? Když jsem to při sloupávání z podložky zjistila, zkusila jsem je ještě chvíli vrátit do trouby, jestli se nedopečou, ale ani po dalších 10 minutách nic. Tak si říkám, že to asi bylo tím čekáním a píšu Ježíškovi o druhou podložku. Hezké dny a díky za inspiraci, Barbora

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.11.2016 at 16:57

      Milá Báro, tak to je příjemná zpráva. :-) Gratuluji ke krásným skořápkám. :-) Jste vážně šikovná, to se musí nechat.
      Co se týče peční, určitě jim nesvědčí, když připravená směs čeká, to není dobře. Proto doporučuji silikonové podložky 2 a bude po problému. A k Vaší druhé otázce … já osobně makronky plním až nějaký čas před podáváním, jelikož je máme rádi hlavně s krémem z mascarpone a to, bohužel, makronky rozmáčí. Zkuste udělat máslový krém, který v lednici ztuhne a bude pevný. Jednoduše vyšleháte povolené máslo s cukrem moučka a do něj libovolně můžete přidat nějaké aroma, ovocnou pastu, mleté ořechy, nastrouhanou čokoládu, prostě cokoli, co se Vám bude do makronek právě hodit a co máte ráda.
      Přeji, ať se Vám jejich příprava stále daří dle představ. Krásné dny, Lucie.

  • Odpověď Barbora 24.11.2016 at 12:24

    …vlastně ještě jedna otázka…uchováváte je v lednici? A je krém z mascarpone z těch, které makronky nerozmáčí, nebo mám zvolit nějaký jiný, když potřebuji, aby byly v kondici spíš za pár dní (nemám čas je pak ladit těsně před akcí)…Moc díky za rady.

  • Odpověď Nikol 22.12.2016 at 16:22

    Dobry den, mate krasny web a jeste krasnejsi makronky! Tak jsem se do nich take pustila? Prvni pokus byl uspesnejsi nez druhy. Poprve jsem nechala testo hustsi a misto makronek jsem mela z nekterych buchty a nektere byly „normalni“, ale roztekly s velkou nozkou, protoze jsem nemela silikonovou podlozku, ale pecici papir. A nepopraskaly! Nechala jsem schnou 30minut a pekla jsem 20minut na 150 stupnu a s vareckou ve dverich trouby. Druhy pokus uz se silikonovou podlozkou(tescoma) krasne kulate a stejna velikost, ale temer vsechny poprasky v minute a byly bez nozek(taky ne vsechny) plus byly jakoby nedopecene a nenaskocene. Testo jsem udelala tekutejsi nez v prvnim pripade, protoze jsem se docetla, ze buchty jsou z nedomychaneho testa. 30minut zasychani a 20 minut na 150 stupnu s vareckou a dalsi plech na 135 stupnu 25minut a makronky byly dopecene, ale opet popraskane. Prisuzuji to te silikonove podlozce, protoze jsem vse delala stejne, ale na dtuhou stranu je pouzivate taky?? Jsem bezradna a uz je asi nikdy nebudu pect?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.12.2016 at 18:15

      Milá Nikol, jsem ráda, že jste se do makronek pustila … i když to mnohdy nejde hned tak, jak bychom si přály, že? Já jsem s nima taky bojovala a troufám si říct, že v podložce se problém neskrývá. Já osobně používám podložky, které jsem kupovala přes eshop Orion a ty se mi osvědčily velmi. Makronky se roztékají jen díky řídkému těstu, aspoň taková je má zkušenost. Takže za mě raději hustější těsto … Je třeba zkoušet a určitě to nevzdat, však ony si jednou dají říct. :-) Přeji úspěšné pečení, krásné skořápky a do nového roku jen to dobré, Lucie.

  • Odpověď Anna 14.4.2017 at 17:31

    Luci, máte krásný blog, a navnadila jste mě na ty potvory. Zkusila jsem několik receptů, vždy vše dodrženo, a výsldkem je dutá vypouklá hmota, která se při dotyku lepí a nejde sundat. Zkusila jsem několik teplot, hustot těsta, různé doby schnutí, mlátila jsem s plechem, nic nepomohlo. Obrečela jsem to, protože tolik neúspěšných pokusů a stále nikdo neví, v čem je problém. Peču od 10 let, vždycky všechno ok, ale tohle prostě nejde. Jsem asi prokletá, a už chápu, proč jeden kus stojí i 45 Kč. Budu se alespoň kochat, když to nejde. :)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 15.4.2017 at 20:05

      Milá Aničko, ani nevíte, jak s Vámi soucítím. Podle vašich slov děláte vše správně … ještě mě napadá … pečete je horkým vzduchem? Já měla období, kdy jsem se zařekla, že už se snažit nebudu a že si je raději budu i nadále chodit kupovat. Přeji, aby se nezdary jednou zlomily a vy se nakonec radovala z krásných skořápek. Pohodové dny, Lucie.

  • Odpověď Kája 22.11.2018 at 21:31

    Dobry den, ja uz na to asi prisla, udelam je vecer a necham do rana schnout… Pak teprve nepopraskaji.. Jen se chci zeptat, jake pouzivate barvicky, ze mate tak krasne barvy. Mne se vzdycky pri peceni barva zmeni… Dekuji za odpoved ?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.11.2018 at 21:41

      Milá Kájo, je skvělé, že jste si našla systém. :) Barvy používám gelové Wilton. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Zuzka 14.7.2019 at 12:25

    Lucko makronky podle vás pecu uz skoro dva roky
    Ted se mne ale nedaří
    Pecete je na horkovzduch nebo ne

    • Odpověď pěkně vypečený blog 23.7.2019 at 11:56

      Zuzi, peču je horkým vzduchem. V čemu může být zakopaný pes, když to najednou nejde? Přeji, ať se daří, Lucie.

  • Odpověď Jana 5.1.2021 at 22:51

    Dobrý den, moc díky za tento recept. Makronky jsem pekla poprvé a nejsem nijaký zkušený pekař ani kuchtička… a povedly se mi. Byl to ale vánoční dárek, tak jsem si na tom dávala opravdu záležet. Myslím, že je dost důležitá poctivost :) a taky vidím důležité to šlehání bílků, jednou jsem to zkoušela bez předchozího odležení v pokojové teplotě a makronky mi nenaskočily a všechny popraskaly. Dnes jsem dělala makronky potřetí, bílky jsem si připravila večer předem a povedlo se. Zvláštní je, že jsem měla pokaždé jinou hustotu těsta – dnes se mi povedlo extra husté, že se na plechu skoro ani nechtělo roztéct do hladka, ale nakonec to nevadilo. Barvy jsem použila práškové, na konci šlehání bílků jsem zašlehala a taky to šlo. Byly hezky barevné. Pokaždé jsem nechala zasychat cca hodinu a půl…ten druhý nezdařený pokus přisuzuju těm bílkům.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 24.1.2021 at 22:03

      Milá Jani, s tou hustotou těsta musím také souhlasit, je mnohem lepší, když je hustější, ale zase nesmí být moc. Člověk si to prostě musí vychytat, i když to bude stát nějaký ten čas a zkoušení. Moc Vám děkuji za komentář a osobní zkušenosti, jsou to cenné rady pro všechny, kteří se třeba teprve rozhodují.. jestli je zkusí nebo neee. 😀 Ať se daří, Lucie.

    Napsat komentář: pěkně vypečený blog Zrušit