Piškotová roláda s tvarohem a jahodami

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami

Když jsem zase jednou nakoukla do sešitku s recepty mé prababičky, narazila jsem v něm na piškotovou roládu, kterou jsem zatím nezkoušela připravit. Já jsem vlastně ještě nikdy žádnou piškotovou roládu nedělala… Od maminky jsem tedy posbírala několik zásadních rad a pokynů, jak na dokonalou roládu … Od kamaráda jsem dostala příděl domácích vajíček, sousedka přinesla domácí jahodovou marmeládu, kluci nasbírali jahody na zahradě, a tak jsem se s těmito darovanými ingrediencemi mohla s chutí pustit do přípravy. Přiznám se, že jsem z pečení rolády měla docela strach a v určitých okamžicích jsem si říkala, že asi poletí do koše. Nakonec nevypadá zase tak zle (jen marmeláda byla dost řídká a při natírání se mi malinko smíchala s krémem, což ale nakonec ve výsledném efektu ani moc nevadilo) a co víc, je výborná. Další z babiččiných receptů, který nedělám naposled.

 

Ingredience

Na piškot

4 vejce pokojové teploty – žloutky a bílky zvlášť
160 g hladké mouky
160 g cukru krupice
4 lžičky vlažné vody
olej na pomazání pečícího papíru

Na náplň

450 g tvarohu (v obalu v kostce)
2 lžíce domácího vanilkového cukru
250 g čerstvých jahod
hustá jahodová marmeláda na pomazání piškotu

cukr moučka na poprášení

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C a připravím si velký plech, který vyložím pečícím papírem. Žloutky vyšlehám s cukrem do nadýchané pěny a přimíchám mouku. Poté zvlášť vyšlehám bílky do nepříliš pevného sněhu a lžičku po lžičce do něj přidávám vodu. Jakmile je sníh tuhý, opatrně ho vmíchám do žloutkové směsi. Papír, který je na plechu, pomažu celý olejem a rovnoměrně na něj těsto rozprostřu. Peču 10 minut nebo dozlatova. Připravím si velkou čistou utěrku, kterou jen lehce pokropím vodou (ale opravdu jen malinko), upečený korpus na ni položím pečícím papírem vzhůru a stáhnu ho. Takto připravený piškot zabalím i s utěrkou do ruličky a nechám vystydnout.
Mezitím si očistím jahody a nakrájím je na plátky. Tvaroh vyšlehám s cukrem (dle chuti si ho můžete přisladit). Jakmile korpus vystydne, opatrně ho rozvinu, pomažu marmeládou, lehce nanesu část tvarohu, pokladu jahodami a ty potřu druhou částí tvarohu. Roládu pak pevně zavinu a lehce zapráším cukrem.

 

Piškotová roláda a tvarohem a jahodami

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami

Piškotová roláda s tvarohem a jahodami

Předchozí příspěvek Další příspěvek

Mohlo by se Vám líbit

16 Komentáře
  • Odpověď Lola-J 1.7.2016 at 21:41

    Ta je úžasná! Tenhle víkend to musím rozhodně vyzkoušet, díky za tip. :) Vypadá fantasticky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 6.7.2016 at 9:34

      Milá Lolo, jsem ráda, že se Vám roláda líbí. Věřím, že Vám bude také velmi chutnat. Děkuji a přeji hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Petra 27.7.2016 at 9:46

    Dobrý den, právě peču roládu, ale piškot se mi zdá nízký. Opravdu se tam nedává kypřící prášek? Jinak máte úžasné recepty a ještě hezčí fotky.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 27.7.2016 at 11:23

      Dobrý den, Peti :-) Tento piškot trochu vyroste při pečení díky sněhu z bílků, takže není třeba prášku do pečiva. Na roládu je vysoký tak akorát. Věřím, že se Vám povedla dle představ a že Vám bude moc chutnat. Přeji příjemné dny, Lucie. :-)

  • Odpověď Verča 25.2.2018 at 6:56

    Dobrý den, můžu se poradit? Roláda byla na celý plech, krásně vysoká, ale když jsem ji smotala do utěrky a pak rozmotala, scvrkla se o dobrou čtvrtinu, jeto normální, nebo bych tomu mohla příště nějak zabránit? Díky! :-)

    • Odpověď pěkně vypečený blog 26.2.2018 at 11:04

      Milá Veru, na piškot se nesmí moc tlačit (mačkat ho), aby po rozvinutí nebyl nízký. Věřím, že další pokus bude dle Vašich představ. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Monika 21.5.2018 at 13:30

    Dobrý den,
    mohu se zeptat, kde jsem udělala chybu? Když žloutkovou pěnu smíchám s moukou, tak to nemá vůbec kontistenci těsta ale drobenky.?

    • Odpověď pěkně vypečený blog 22.5.2018 at 19:36

      Milá Moni, těsto (než se do něj vmíchá vyšlehaný sníh) je hustější, ale jakmile do něj sníh zapracujete, tak se vše rozpustí a z nevzhledné hmoty vznikne hladké těsto. Pokud na roládu nezanevřete, tak přeji, ať se příště podaří dle Vašich představ. Kdyby cokoliv, napište. Hezké dny, Lucie.

      • Odpověď Lucie 2.2.2019 at 20:09

        Dobrý den,
        stalo se mi totéž, ale hrudky po smíchání se sněhem v těštu zůstaly. Bývala bych ho snad musela znovu vzít metličkami. Peču s hrudkami a už teď je mi jasné, že to nebude ideální :( Měla jsem do žloutkové směsi s moukou kápnout trochu vody, abych narušila hrudky ještě před smícháním?

        • Odpověď pěkně vypečený blog 7.2.2019 at 13:00

          Dobrý den, Luci, těsto je hodně husté, ale po vmíchání sněhu z bílků se hezky všechny hrudky rozpustí. Mrzí mě, že se Vám roláda nepovedla. Lucie

  • Odpověď Ivet 6.6.2018 at 10:38

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jaká je velikost plechu?
    Děkuji. Iveta

    • Odpověď pěkně vypečený blog 8.6.2018 at 14:38

      Dobrý den, Ivet, použila jsem plech 41×35 cm. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Baru 23.7.2018 at 7:46

    Dobrý den, moc děkuji za krásný recept. Roládu jsem dělala poprvé (já jsem víc na dorty), trochu se mi potrhala, asi protože byla ještě trošku teplá, troška krému mi vytekla, ale nakonec se povedla, nějak jsem to zachránila. Je moc dobrá.
    Děkuji za recept.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 25.7.2018 at 7:19

      Dobrý den, Báro, jsem ráda, že se roláda povedla, a že jste s receptem spokojená. Hezké dny, Lucie.

  • Odpověď Jana 25.7.2019 at 13:39

    Dobrý den. Dnes poprvé, dle Vašeho receptu, jsem pekla roládu, s tvarohem a borůvkami. Ze začátku byl v kuchyni výbuch, těsto velmi tuhé, ale pak se vše povedlo a jdu ochutnat. Děkuji Vám za inspiraci. Příští jízda bude s meruňkami. Krásný den přeji.

    • Odpověď pěkně vypečený blog 28.7.2019 at 17:30

      Dobrý den, Jani, jsem ráda, že to s těstem nakonec vyšlo a pevně věřím, že roláda i dobře chutnala. :) Díky za milá slova a ať to dobře peče, Lucie.

    Napsat komentář: Lola-J Zrušit